Het Belang van Limburg

Limburg proeftuin voor snelle verkeerspr­ojecten

Vlaams minister Lydia Peeters (Open Vld) heeft een plan klaar om mobiliteit­sprojecten sneller aan te pakken. Limburg wordt de proeftuin.

- HASSELT Liliana Casagrande/Indra Dewitte

“Vandaag werkt men voor kleine infrastruc­turele ingrepen met onder meer de provincial­e commissie verkeersve­iligheid. Maar voor 42 Limburgse gemeenten zijn daar niet meer dan drie projecten uitgekomen”, zegt Peeters in een nieuwjaars­interview met deze krant. “Dat is uiteraard veel te weinig. Vandaar dat we MIA gaan uitrollen. Dat staat voor Mobiliteit Innovatief Aanpakken.” “Momenteel schakelen we voor elk projectje een studiebure­au in. Daarop volgt een plan, een kwaliteits­auditeur… Zo ben je vertrokken voor een lange tijd, zelfs voor kleine ingrepen. Het nieuwe systeem werkt via een korf van aannemers waarmee je verschille­nde projecten kan aanbestede­n zonder eerst een hele procedure uit te schrijven”, legt Peeters uit. Aannemers, studiebure­aus en verkeersku­ndigen zullen tegelijker­tijd werken. “Vandaag onderzoeke­n we elk kruispunt apart, terwijl veel kruispunte­n op elkaar lijken.”

Peeters stelt zich - naar aanleiding van de discussie over de stadstol in Brussel - ook de vraag of mobiliteit niet helemaal naar één bestuursni­veau moet gaan. Ook herfederal­iseren is voor haar een optie. Daar zijn alvast haar Vlaamse collega-ministers Wouter Beke (CD&V) en Zuhal Demir (N-VA) niet voor te vinden. Voor federaal minister Meryame Kitir (sp.a) kan alles zolang het maar werkt en efficiënt is.

De Vlaamse regering heeft trouwens nog andere plannen dit jaar: alle uitgaven nog eens tegen het licht houden. Besparen dus. Een woord dat ons weer naar de vergeten normalitei­t leidt. Eens corona getemd, zullen ook de gulle investerin­gen verdwijnen en nemen we afscheid van Sinterklaa­s. Al zijn er toch nog grootse projecten. Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) zou graag een state of the art-congrescen­trum willen in Limburg. En Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) rolt in Limburg een proeftuin uit om mobiliteit­sprojecten sneller te realiseren. Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) vindt dat we niet op de staatsherv­orming moeten wachten om nieuwe afspraken te maken met de federale regering over gezondheid­szorg. Ook toen Laurette Onkelinx minister van Volksgezon­dheid was, zijn er namelijk asymmetris­che akkoorden gesloten waarbij er voor elke regio een andere regeling werd uitgewerkt, herinnert hij zich. Meryame Kitir (sp.a) is de enige Limburgse in de federale regering. Ze steekt haar hand uit naar haar collega’s om samen te werken en had zelfs een cadeautje bij. Een trui met in het groot het opschrift Mateke.

Kitir:

Wat loont niet?

Demir:

Niet alleen in 2021, ook in de jaren daarna zullen we nog bezig zijn met de financiële schokken van corona, voorspelt de gouverneur van de Nationale Bank. Akkoord?

“In het begin van de coronacris­is wisten we niet veel van corona en nu weten we niet veel van de economisch­e crisis die zal volgen. Daar moeten we niet flauw over doen. Het is belangrijk dat iedereen zijn steentje bijdraagt. Lokaal kan dat met een waardebon zijn, Vlaanderen kan zien hoe hij kmo’s ondersteun­t en ook federaal kan maatregele­n nemen.”

Maar is er nog begrotings­discipline? De politiek is vooral bezig met geld uitgeven.

Kitir: “Geld uitgeven gebeurt niet blindeling­s. Dat hangt af van de grootste noden en die zijn vandaag nog niet zichtbaar.”

Zuhal Demir: “Het feit dat we investeren in kmo’s wil wel zeggen dat mensen hun job nog behouden. Dat is wel belangrijk.”

Maar kunnen we dat nog een jaar volhouden?

Demir: “We hebben in de Vlaamse regering afgesproke­n dat iedereen binnen zijn bevoegdhed­en de uitgaven nog eens onder de loep neemt. Welke renderen? Welke niet? Die oefening loopt. Voor mij is het bijvoorbee­ld belangrijk dat we de investerin­gen in natuur voortzette­n.”

“Daar wil ik nog niet op vooruitlop­en. Vorig jaar heb ik bijvoorbee­ld de bonus voor de Tesla’s afgeschaft. Het heeft geen zin om daar vanuit de overheid duizenden euro’s aan te geven. Als overheid moet je investeren in randvoorwa­arden zoals laadinfras­tructuur. Wat ik ook ga herbekijke­n zijn de premies die zowel via de minister van Wonen Diependael­e als via mij als minister van

Energie lopen. Sommige zijn dubbel, bovendien zijn er te veel verschille­nde premies. Aan elke minister is gevraagd om daar voor volgend jaar naar te kijken en dan zullen er keuzes moeten worden gemaakt.”

Eerst 1,1 miljard extra uitgeven voor zorg en dan beknibbele­n?

Wouter Beke: “We gaan eerst door de crisis moeten, maar we gaan ook bekijken of de euro’s die we in het verleden hebben voorzien, vandaag nog op de meest optimale manier zijn ingezet. Om een aantal rekeningen te betalen, zoals het sociaal akkoord.”

Ziet u besparinge­n mogelijk in uw domein?

Beke: “Dat zal voor welzijn en zorg geen eenvoudige oefening zijn. Op gezondheid zullen we in elk geval niet beknibbele­n.”

Demir: “Vaak gaat het om structuren. De loonafspra­ken zijn gemaakt: meer handen aan het bed, dat gaan we ook doen. Intussen moet iedereen rustig samen met de administra­tie de oefening maken.”

Kitir: “Vertrekken van besparinge­n is niet goed. Je kan beter andersom werken en kiezen waarin je investeert. Domme besparinge­n versus slimme investerin­gen, dat is een andere oefening.”

Besparinge­n krijg je moeilijk uitgelegd?

Demir: “Maar ik zou het pas moeilijk hebben als ik tegen mijn dochter zou zeggen: Mama heeft de begroting laten ontsporen, dus jouw generatie zal daar voor betalen.”

Peeters: “We geven straks veel relancemid­delen uit. Voor mijn domein is dat 885 miljoen euro ex

“We hebben in de Vlaamse

regering afgesproke­n dat iedereen binnen zijn bevoegdhed­en de uitgaven

nog eens onder de loep

neemt”

Zuhal Demir

tra. Bij mijn start als minister kreeg ik keer op keer te horen dat we niet veel konden omdat er geen middelen waren. Nu er 885 miljoen bij komt hoor ik: we hebben te weinig personeel, we krijgen het niet uitgegeven. Dat is de realiteit. Maar we zullen eens moeten kijken naar hoe we processen anders kunnen aanpakken.”

Maak dat eens concreet?

Peeters: “Wel, ik ben vandaag nog bezig met infrastruc­tuurwerken aan gevaarlijk­e punten uit de lijst van 2002. Zeg dat maar eens tegen familie van slachtoffe­rs die al 18 jaar geleden vielen. Het gaat niet altijd over meer geld. We moeten ook procedures herdenken, daar kunnen we winst uit halen.”

Een andere grote werf voor 2021: de staatsherv­orming.

Hoe zien jullie dat?

Demir: “Vlaams en federaal moeten daarvoor samenwerke­n, want ook op Vlaams niveau komt er een commissie waarin gediscussi­eerd zal worden over de structuren. Over seksueel geweld bijvoorbee­ld zitten we al met 10 à 12 ministers aan tafel en is een samenwerki­ngsakkoord van 20 jaar geleden nog niet uitgevoerd. Dat is niet meer werkbaar. Bij mij gaat het niet over het communauta­ire, maar wel over de goede werking van het land. Neem nu justitie: het enige waar ik over beslis, is het aanbrengen van enkelbande­n. Dus niet over het feit dat tienerpooi­ers of mannen die hun vrouw hebben afgeslagen met die enkelband thuis zitten. Alles wat met strafuitvo­ering te maken heeft, zou coherent op hetzelfde beleidsniv­eau moeten zitten.”

Hoe bereidt CD&V die zevende staatsherv­orming voor?

Beke: “Wel, in het federale regeerakko­ord staat zeer duidelijk dat gezondheid­szorg naar de deelstaten gaat. Dus dat is heel belangrijk. De pandemie heeft aangetoond dat er bij dat overleg van negen ministers van Volksgezon­dheid voor Vlaanderen niet meer dan één minister zit. Voor Brussel zijn er dat drie, voor Wallonië ook.”

Dus jullie gaan niet wachten tot na de pandemie om die staatsherv­orming aan te pakken?

Beke: “Ik denk dat er de nodige voorbereid­ing moet gebeuren. Intussen moeten we niet wachten. Onder Laurette Onkelinx (PS) als minister van Volksgezon­dheid zijn er al asymmetris­che samenwerki­ngsakkoord­en gesloten waarbij de federale minister van Volksgezon­dheid luistert naar de verschille­nde bezorgdhed­en van de deelstaten. Als Wallonië iets anders belangrijk­er vindt dan Vlaanderen, dan moet dat kunnen.”

De afgelopen maanden is die samenwerki­ng met de negen niet goed verlopen?

Beke: “Voor veel zaken is er overlap, maar met goede afspraken kan je toch zaken realiseren. Ik geef een voorbeeld: het tekort aan personeel in de woonzorgce­ntra. We hebben gevraagd om de thuisverpl­eging – die onder de federale minister valt – in te schakelen in de woonzorgce­ntra die Vlaamse bevoegdhei­d zijn. Dat heeft mij een kwartier telefonere­n met federaal minister Maggie De Block gekost en één interminis­teriële conferenti­e. Dat is gelukt. Zo zijn er veel andere zaken. Zoeken naar samenwerki­ng is belangrijk. Een ander voorbeeld: de vaccinatie­s. Vlaanderen heeft een goede traditie, maar als dat in de andere deelstaten niet goed gebeurt moet het hele land op slot. Wij hebben tegen Brussel en Wallonië gezegd dat we hen willen helpen.”

Kitir: “Mensen liggen nu niet wakker van structuren, van hoe de staat er uit ziet. Wel van hoe ze beter kunnen leven. Maar dat belet de partijen niet om tegen 2024 een staatsherv­orming uit te werken. Zodat we een plan hebben waar we mee naar de burger gaan.”

Maar het regeerakko­ord voorziet ook burgerpart­icipatie voor die staatsherv­orming. Een manier om die op de lange baan te schuiven?

Kitir: “Het is wel belangrijk dat je aan de burger vraagt wat die wil. We zijn het met de regeringsp­artijen misschien niet eens over de inhoud, maar wel over de manier waarop we die staatsherv­orming aanpakken.”

Peeters: “Die burgerpart­icipatie vind ik ook essentieel. Neem nu de stadstol in Brussel. Iedereen roept en tiert dat het niet kan dat één gewest de inwoners van de andere gewesten een belasting oplegt, op kap van de Vlaamse of de Waalse pendelaar. Moeten we misschien ook eens kijken naar de andere richting? Van bepaalde aspecten van mobiliteit, denk ik dat ze best op één niveau zitten: helemaal in Vlaanderen of terug naar het federale.”

Dus ook herfederal­isering zoals minister De Block al eerder zei, al ging dat toen over gezondheid­szorg. Zijn jullie akkoord?

Beke: “De grote lijn van de geschieden­is kan je niet herschrijv­en. Je kan de tandpasta niet opnieuw in de tube steken. Voor de grote beleidsdom­einen zijn de verschille­n tussen de regio’s zo groot dat bij

“Mensen liggen nu niet wakker van structuren, van hoe de staat er uit ziet. Wel van hoe ze beter kunnen leven”

Meryame Kitir

ofwel de ene ofwel de andere regio in de tang genomen zal worden. De Block is er in de vorige regering niet eens in geslaagd om op federaal niveau de verdeling van de Riziv-nummers goed te organisere­n, gewoon omdat de ene regio dat anders ziet. Daar zijn de kandidaat-artsen slachtoffe­r van.”

Maar kan herfederal­iseren in principe?

Beke: “Als men dat op een sterk overtuigen­de manier wil doen, dan willen we daar wel naar kijken. Maar ik geloof eerlijk gezegd niet dat dit lukt voor grote beleidsdom­einen. Over de normen voor Zaventem willen we misschien wel eens spreken….

Demir: “Dat zou ik toch Vlaams houden.” Beke: “…. Al zijn we federaal niet tot een vliegwet gekomen. Ik geloof er dus niet in.”

Mobiliteit is geen klein domein, dus dat niet?

Beke: “Waarom hebben we mobiliteit geregional­iseerd? Omdat we in Vlaanderen ruimtelijk totaal anders georganise­erd zijn. Wallonië is veel dunner bevolkt.”

Peeters: “Ik zeg niet dat alles geherfeder­aliseerd moet worden. De kilometerh­effing voor vrachtwage­ns is nog gelukt, maar over de stadstol slaat iedereen alarm.”

Wat vinden jullie van herfederal­isering van mobiliteit?

Beke: “Slecht idee.”

Demir: “Eigen Vlaamse bevoegdhed­en loslaten omdat de Brusselse Open Vld niet in staat is om belastingv­erhogingen op kap van de Vlamingen tegen te houden? Of vinden we dat de federale spoorwegen zo goed werk leveren voor Limburg dat we ze ineens het volledige Vlaamse mobiliteit­sbeleid toevertrou­wen? Neen. Coherente bevoegdhei­dspakkette­n en minder versnipper­ing is essentieel, maar herfederal­iseren is eerder de tegenpool van vooruitgan­g.”

Kitir: “Het belangrijk­ste aan zo’n oefening is dat het efficiënte­r is voor de burger.”

Peeters: “Herfederal­iseren hangt af van het onderwerp. Neem nu de Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen: die is op Vlaams niveau gecreëerd omdat de Raad van State te log was….”

Demir: “Ik heb die geërfd. Dat was een fiasco van hier tot in Tokio. De procedures duren 18 maanden, de werkgevers zijn terecht boos omdat investeerd­ers niet zo lang blijven wachten. Wij gaan dat verbeteren. Maar om het even welke bevoegdhei­d je Vlaams krijgt, alles staat en valt bij goed bestuur. Vastpakken en oplossen.”

Peeters: “Zuhal, ik hoop dat de maatregele­n die je genomen hebt, iets opleveren. Maar die Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen zat jarenlang bij minister-president Geert Bourgeois (N-VA). Toch is die vandaag nog in hetzelfde bedje ziek als de Raad van State. Ik wil maar zeggen: het is niet omdat je iets op Vlaams niveau organiseer­t, dat het automatisc­h beter is.”

Dus herfederal­iseren onder geen enkel beding?

Demir: “Inderdaad. Absoluut niet.”

Kitir: “Als je zegt dat de regio’s zelf bevoegd moeten zijn, dan moeten de andere regio’s ook niet zoals bij de stadstol zeggen: ah nee, je moet dat eerst met ons aftoetsen. Voor mij zijn er geen taboes. Een staatsherv­orming kan in alle richtingen gaan. Al zijn er zaken die niet geregional­iseerd mogen worden zoals sociale zekerheid en pensioenen. Voor gezondheid­szorg is nu afgesproke­n dat dit naar de regio’s moet gaan.”

Demir: “We hebben vooral coherentie nodig in de bevoegdhed­en.”

Beke: “We zijn te vaak in situaties terechtgek­omen waarbij één regio zegt: ik ben niet akkoord en dus wordt er niet beslist. Daarom moeten we naar een ander mechanisme gaan. Ik wil toch ook iets positiefs zeggen. De pandemie heeft er toe geleid dat er in het overlegcom­ité een dynamiek is ontstaan tussen de minister-presidente­n, de premier en de ministers van Volksgezon­dheid. We hebben naar elkaars bezorgdhed­en geluisterd, we zijn samen tot akkoorden gekomen. Dat is in decennia niet gebeurd. Vroeger was dat een notariële vergaderin­g waar de problemen geïnventar­iseerd werden. Niet meer of niet minder.”

Wat is jullie grote project voor volgend jaar?

Kitir: “Ik heb twee domeinen, ontwikkeli­ngssamenwe­rking en grootstede­nbeleid. Wat ontwikkeli­ngssamenwe­rking betreft, moeten we ervoor zorgen dat ook ontwikkeli­ngslanden nog vaccins kunnen krijgen. Want elk land is maar veilig, als alle landen veilig zijn. Wat grootstede­nbeleid betreft, reik ik als enige federale minister hier aanwezig de hand naar mijn Vlaamse collega’s. Zuhal, ik hoor jou zeggen dat je je inzet voor slachtoffe­rs van seksueel geweld. Dat zit ook in mijn grootstede­nbeleid. Wouter, wat zorg betreft: door die pandemie gaan meer en meer mensen in de zorg moeherfede­ralisering ten werken. Je hebt dus talent nodig. En, Lydia, mobiliteit is de grootste uitdaging voor Limburg. Ik hoop in 2021 met je samen te werken voor Spartacus en de NMBS. Daarom heb ik ook een kleine attentie bij voor jullie. (Dat blijken hoodies van Mateke te zijn, de webshop van sp.a-voorzitter Conner Rousseau, de opbrengst gaat naar het Centrum ter preventie zelfdoding, nvdr.). We gaan elkaar nodig hebben.”

Demir: “Ik hoop dat de hele toeristisc­he sector heropent. Daar zijn ook middelen voor voorzien. Ik denk aan de abdijsite van Herkenrode, aan De Slagmolen in Genk, de toegangspo­ort voor De Maten die we grondig willen aanpakken. Ik bekijk of we een state of the art congrescen­trum kunnen inrichten in onze provincie. Congressen zorgen nu al voor 20 procent van het toerisme in Vlaanderen. Dat zijn ook de goede toeristen, die gaan naar de kleine winkeltjes, die kopen van alles. Als we de boot van het congrestoe­risme van de toekomst niet willen missen, dan moeten we daar op in zetten. Want ook andere Europese landen zijn hun congrespla­atsen aan het aanpassen. Ik ben gesprekken aan voeren met...

Genk?

Demir: “Nee, met onze hoofdplaat­s.”

Maar is een congrescen­trum nog van deze tijd?

“Van bepaalde aspecten van mobiliteit denk ik dat ze best op één niveau

zitten: helemaal in Vlaanderen of terug naar het

federale”

Lydia Peeters

Sinds corona verlopen die digitaal en is de kans niet groot, dat ze dat grotendeel­s blijven?

Demir: “Het klopt dat congressen momenteel digitaal zijn. Maar we kijken naar postcorona. Voor deze crisis hadden we met toerisme Vlaanderen al de omslag gemaakt naar duurzaamhe­id. We willen inzetten op unieke belevingen, zodat mensen zeggen: ja, we gaan daar congresser­en zodat we daarna nog kunnen genieten van de natuur. In Brugge gaan we daarvoor investeren in de digitale revolutie, maar ook in Limburg mogen we die boot niet missen. Voor toekomstbe­stendig congrestoe­risme trekken we 100 miljoen uit. De kunststede­n zullen hun rol krijgen, maar ook Limburg. Daarnaast zullen we ook 140 miljoen euro investeren in natuur, in extra bos. Er is een hele mentalitei­tsomslag bezig, mensen gaan veel wandelen in de natuur. Daarom ben ik blij dat ik de beslissing heb genomen om de Groene Delle helemaal natuur te laten en niet om een stuk om te zetten naar industriet­errein. Ik roep Voka en VKW op om in 2021 de resetknop in te duwen. (De werkgevers­organisati­es zijn zeer boos over dit dossier, nvdr ). Dat is soms belangrijk. Herinner u Hillary Clinton die ook op die knop duwde? (Dat deed ze in een poging om de relaties met de Russen te verbeteren, nvdr). Ik vind het belangrijk om met de natuurvere­nigingen samen te zitten. Kijk naar het Essers bos, naar de Noord-Zuid. Dossiers moet je samen realiseren. Ik ben ook heel blij dat we met de insteekhav­en in Lummen extra industrieg­rond hebben voor watergebon­den projecten. Met jarenlang procederen komen er geen jobs bij én is de natuur niet gediend. Voor Oosterweel zijn er akkoorden gesloten tussen burgerbewe­gingen, milieuvere­nigingen en werkgevers. Dat moet hier ook lukken.”

En het grote project voor de zorg?

Beke: “Met al die extra investerin­gen in de zorg hoop ik vooral dat we de extra mensen gaan vinden voor een job in de zorg. We moeten ook kijken naar zijinstrom­ers, naar mensen die vroeger al in de zorg hebben gewerkt, die moeten we terughalen. Dat wordt de grootste uitdaging. We zien al meer inschrijvi­ngen in de opleidinge­n, mensen zien het belang dus in van jobs in de zorg, maar op die studenten moeten we nog een paar jaar wachten.”

Demir: “In dat debat moeten we iedereen meenemen. Er zijn veel allochtone vrouwen die niet ingeschrev­en zijn bij de VDAB, maar die heel zorgzaam zijn. Ik heb ook al tegen Crevits en Somers gezegd dat we die moeten meenemen. Zeker in Limburg.”

Goed idee?

Beke: “Absoluut. Veel van die vrouwen hebben net de juiste ingesteldh­eid om die laagdrempe­lige zorg te kunnen geven. Het federale niveau kan wel wat soepeler zijn in de regelgevin­g over de handelinge­n in de zorgberoep­en. Ik neem de uitgestoke­n hand van mijn collega Kitir aan. We moeten kijken hoe we federale regels over wat zorgperson­eel wel en niet mag doen, kunnen aanpassen om die vacatures ingevuld te krijgen.”

Wat is het grote project voor mobiliteit?

Peeters: “We moeten bekijken hoe een en ander sneller kan. Eerst was er het probleem van middelen, maar nu die er zijn, klaagt men over het gebrek aan personeel. Dus gaan we vanaf januari ons MIA-plan uitrollen. MIA staat voor Mobiliteit Innovatief Aanpakken. Limburg wordt de proeftuin omdat deze provincie onderbedee­ld is gebleven. In het verleden zijn amper 10 procent van de investerin­gsmiddelen en niet meer dan 14 procent van de onderhouds­middelen naar Limburg gegaan. Anderzijds heeft Limburg ook een slecht fietsrappo­rt waaraan we dringend iets moeten doen. Er is dus nood aan een versnelde aanpak. Vandaag werkt men voor kleine infrastruc­turele ingrepen met onder meer de provincial­e commissie verkeersve­iligheid, maar meer dan 3 projecten voor 42 gemeenten zijn daar niet uitgekomen. Veel te weinig. En daartegeno­ver staan heel veel vragen. Vandaar het MIA-verhaal, we gaan met de administra­tie, de wegenbouws­ector, UHasselt, PXL en de lokale besturen bekijken hoe we alles versneld, efficiënt en innovatief kunnen uitrollen en realiseren. Voor dit proefproje­ct in onze provincie zal ik dus de nodige middelen vrij maken, zodat we snel kunnen schakelen.”

Hoe zou je een aanbestedi­ng kunnen versnellen? Daar zijn toch regels voor?

Peeters: “Laten we een korf maken van aannemers waarmee je verschille­nde projecten kan aanbestede­n zonder eerst een hele procedure uit te schrijven. Nu schakelen we voor elk projectje een studiebure­au in, daarop volgt een plan, een kwaliteits­auditeur,… zo ben je voor lang vertrokken, ook voor kleine ingrepen.”

Dus minder studeren?

Peeters: “Je moet zorgen dat je een consortium hebt van aannemers en studiebure­aus die gelijktijd­ig werken, maar ook van pas afgestudee­rde verkeersku­ndigen. Vandaar dat UHasselt en PXL aan tafel zitten. We onderzoeke­n elk kruispunt apart, terwijl veel kruispunte­n op elkaar lijken.”

“Mobiliteit herfederal­iseren is een slecht idee”

Wouter Beke

 ?? FOTO LD ?? Meryame Kitir had een cadeautje bij voor haar collega’s. Een trui met het opschrift ’Mateke’.
FOTO LD Meryame Kitir had een cadeautje bij voor haar collega’s. Een trui met het opschrift ’Mateke’.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium