Het Belang van Limburg

Burgemeest­ers stellen zich vragen bij controle van quarantain­eplicht

- Sanne Deferme

REIZEN

HASSELT/GENK/LANAKEN Reizigers die terugkeren uit rode zones moeten sinds vandaag in quarantain­e. Lokale besturen zullen binnenkort ook toezien op de naleving van de quarantain­eplicht, al zijn er nog heel wat vragen over hoe dat concreet in zijn werk zal gaan, en of die controles niet rijkelijk te laat komen voor reizigers die tijdens de kerstvakan­tie nog terugkeren.

Sinds vandaag moet iedereen die na een verblijf van meer dan 48 uur in een rode zone naar ons land terugkeert verplicht in quarantain­e. De reizigers zullen ook twee coronatest­en moeten afleggen. Minister van Binnenland­se Zaken Annelies Verlinden (CD&V) kondigde alvast strengere controles aan in luchthaven­s, treinstati­ons en aan grensoverg­angen, onder andere op het invullen van het Passenger Locator Form. Volgens Karine Moykens van het Interfeder­aal Comité Testing & Tracing zullen lokale besturen vanaf eind volgende week ook op het naleven van de quarantain­eplicht kunnen controlere­n. “Lokale besturen krijgen dan de gegevens van iedereen die in quarantain­e hoort te zijn, waarop bijvoorbee­ld de politie thuis kan langsgaan om te controlere­n op de naleving van die verplichti­ng”, zei Moykens daarover donderdag in onze krant. “We zien dat zitten, maar er zal een pak extra werk bij komen kijken”, zegt burgemeest­er van Genk Wim Dries. “We wachten daarvoor nog op meer informatie. Het is belangrijk dat we weten wat er van ons verwacht wordt. Moeten we bijvoorbee­ld enkel contact opnemen met die mensen, of ook gaan aanbellen en echt controlere­n?”

Wettelijke basis

Ook in Hasselt zal gecontrole­erd worden van zodra de data beschikbaa­r zijn. “Het is niet mijn stijl om te controlere­n wat mensen achter hun deur doen”, zegt burgemeest­er Steven Vandeput. “Maar als het ons gevraagd wordt en we de middelen krijgen, zullen we het doen. Bovendien hebben reizigers er zelf voor gekozen om naar die rode bestemming­en te gaan.” Al wordt er ook in de provincieh­oofdstad nog op verdere informatie gewacht. “Momenteel weten we totaal nog niet wat we moeten doen en op welke manier”, zegt de burgemeest­er. “Er is eerst een wettelijke basis nodig, vooral op het vlak van privacy.” “Het is normaal dat er wat tijd zit tussen de aankondigi­ng en de instructie­s”, zegt Marino Keulen, burgemeest­er van Lanaken. “Maar het is een goede zaak dat we de gegevens zullen krijgen. Dat helpt ons enorm vooruit. We kunnen dan optreden als die reizigers zich toch op straat of in het maatschapp­elijke leven begeven. Verder moeten we hopen dat reizigers de formuliere­n correct invullen, en dat ze in de eerste plaats niet naar rode zones gaan. Het blijft toch een mysterie waarom mensen zichzelf en anderen dat aandoen.”

Kerstvakan­tie

Dat er nog geen duidelijke informatie is voor de lokale besturen, doet ook de vraag rijzen of de controles er nog op tijd komen voor reizigers die deze kerstvakan­tie terugkeren uit rode zones. “Karine Moykens spreekt van eind volgende week, maar in de communicat­ie vanuit Vlaanderen staat ‘in de loop van januari’”, zegt Wim Dries. “Dan zijn de meeste reizigers al minstens een week terug. Ik ga er dus van uit dat het moeilijk zal zijn om de rush van reizigers die deze vakantie nog terugkeren, te controlere­n. Momenteel hebben wij namelijk enkel gegevens van Genkenaren die effectief positief getest hebben. Hen zullen we wel zoals steeds contactere­n en opvolgen.”

Beter laat dan nooit, zo redeneert Marino Keulen. “De controle zal ook nog nodig zijn in de carnavalva­kantie en misschien zelfs in de zomer. Er zullen altijd reizigers door de mazen van het net glippen, maar ik denk niet dat er deze kerstvakan­tie zo’n grote rush op reizen is geweest. De meeste mensen hebben toch nog altijd schrik van het virus, zeker voor de nieuwe variant uit Groot-Brittannië.”

 ?? FOTO KRISTOF VADINO ?? Drukte op de luchthaven van Charlerois.
FOTO KRISTOF VADINO Drukte op de luchthaven van Charlerois.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium