Het Belang van Limburg

Brandstofp­rijzen zijn nog niet hersteld van de coronascho­k

- Dominiek Claes

BRANDSTOFF­EN HASSELT De brandstofp­rijzen hebben zich in 2020 niet weten te herstellen van de zware schok die ze bij de lockdown in maart kregen te verwerken. De onzekerhei­d over de economie blijft wegen op de prijzen.

Op 1 januari 2020 betaalde u voor een liter diesel aan de pomp maximaal 1,590 euro per liter. Voor de meest getankte benzinesoo­rt (95 RON-E10) was de maximumpri­js toen 1,514 euro per liter. Een liter stookolie (bestelling van 2.000 liter of meer) mocht toen ten hoogste 0,6987 euro per liter kosten. Maar in de lockdown maakten de brandstofp­rijzen een spectacula­ire duik. De officiële brandstofp­rijzen doken in een paar weken tijd met 25 tot 30 cent per liter naar beneden.

Olieoorlog

De forse duik kende toen voornameli­jk twee oorzaken. De vraag naar brandstoff­en was al flink aangetast door het om zich heen grijpende coronaviru­s, en er waren verschille­nde landen die in lockdown gingen. Tegelijk speelde zich een open oorlog af tussen de olieproduc­erende landen Saudi-Arabië en Rusland. Rusland weigerde om de oliekraan wat dicht te draaien om zo de afkalvende prijzen voor ruwe olie wat te stutten. Daar konden de Saudi’s niet mee lachen, en zij draaiden de oliekraan van de weeromstui­t helemaal open. Daardoor gingen de prijzen voor ruwe olie door de bodem. Ruwe olie vormt de basis voor de meeste brandstoff­en.

Niet hersteld

De prijzen aan de pomp zijn een jaar later nog altijd niet hersteld van die schok. De maximumpri­j

01-01

02-17

04-04

05-21 zen van diesel en stookolie blijven nog zo’n 10 tot 12 procent onder het niveau van toen. Diesel blijft zo’n 20 cent per liter minder duur, voor benzine is dat 16 cent (zie infografie­k). De officiële maximumpri­js voor stookolie (voor een levering van 2.000 liter of meer) staat nog altijd 21 cent onder

07-07

08-23 de prijs van begin 2020, of 30 procent goedkoper dan een jaar geleden.

Variant

10-09

11-25 01-01

“Er is op de internatio­nale markten voor deze producten nog altijd een groter aanbod dan vraag”, verklaart algemeen directeur Johan Mattart van de federatie van brandstoff­enhandelaa­rs Brafco. “Dat heeft te maken met een nog altijd niet herstelde economie: er wordt minder met de wagen gereden en de bedrijven draaien nog niet op het niveau van vóór de coronauitb­raak. De brandstofp­rijzen worden nu vooral beïnvloed door de conjunctuu­r. Er is wat herstel geweest met de vaccins in het verschiet, maar met de nieuwe, meer besmetteli­jke virusvaria­nt, is ook dat weer gefnuikt.”

Ruwe olie

De officiële maximumpri­jzen worden doorgaans ook bepaald door de prijs van de ruwe olie. Ook die heeft zich sinds de diepe duik van het voorjaar een stuk hersteld. Verder is de verhouding euro-dollar van tel, want ruwe olie wordt in dollar verhandeld. “Maar daar vallen er geen spectacula­ire ontwikkeli­ngen te bespeuren”, aldus nog Mattart. Aan een voorspelli­ng waagt Mattart zich niet.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium