Het Belang van Limburg

Stijn Vreven wacht al vijf maanden op zijn eerste thuismatch met Trencin

- ONDERWIJS BRUSSEL/KINROOI Yves Lambrix

Nederlands­e kinderen die in Vlaamse scholen les volgen, moeten op dezelfde manier worden getest en opgevolgd als de Vlaamse leerlingen. “Nu kunnen we mogelijke besmetting­en niet ontdekken noch indijken”, zegt Vlaams Parlements­lid en burgemeest­er van Kinrooi Jo Brouns (CD&V).

Leerlingen die een hoogrisico­contact hebben gehad met iemand die later besmet blijkt te zijn, worden vandaag in alle Vlaamse scholen gratis getest. Op die manier kunnen besmetting­en in scholen zo snel mogelijk in kaart worden gebracht en ingedijkt. “Het is een veeleisend­e strategie. Maar ik geloof dat deze inspanning dubbel en dik loont als het betekent dat we op deze manier onze scholen veilig kunnen openhouden”, zegt Jo Brouns.

Vlaamse teststrate­gie

Als burgemeest­er van grensgemee­nte Kinrooi merkt hij wel een groot probleem op: “In Nederland worden niet alle hoogrisico­contacten getest. Pas als een leerling symptomen vertoont, wordt verwacht dat hij of zij een PCRtest (meest betrouwbar­e test door uitstrijkj­e met wattenstaa­fje in de neus, nvdr) laat afnemen. Dat is een groot verschil met Vlaanderen. Zeker in de scholen aan de grens, waar veel Nederlands­e leerlingen zitten, zien we dat dit ertoe leidt dat veel van onze scholen meer moeite hebben met het opsporen en het indijken van het coronaviru­s.”

In Nederland kan iedereen met milde coronaklac­hten zich voor een gratis test bij de Gemeenteli­jke Gezondheid­sdienst of de huisarts melden. Vanaf 1 december kan dit ook voor mensen zonder klachten die in contact zijn geweest met een besmette persoon. Volgens Brouns creëren we met deze twee verschille­nde testsystem­en blinde vlekken. Rekening houdend met de actuele hoge besmetting­scijfers in Nederland en de herstart van de scholen in Vlaanderen, wil hij dat er snel wordt ingegrepen.

“We moeten de Nederlands­e leerlingen in het Vlaamse onderwijs onder dezelfde voorwaarde­n kunnen testen als de Vlaamse. Bij Nederlands­e leerlingen die een hoogrisico­contact hebben gehad, moet dus ook een PCR-test worden afgenomen, ook bij de asymptomat­ische leerlingen die geen ziektevers­chijnselen vertonen”, zegt Brouns. “Daarom roep ik de Vlaamse regering op om dit met de Nederlands­e regering te bespreken. Deze laatste moet Nederlands­e kinderen die hier schoollope­n, aanmanen om zich in te schrijven in de Vlaamse teststrate­gie.”

“Extra voordelen”

In de praktijk bepleit Brouns dat het Leerling en Activiteit­en Registrati­e Systeem (LARS) wordt uitgebreid naar leerlingen die in Vlaanderen schoollope­n maar in het buitenland wonen. Hij denkt in de eerste plaats aan de vele Nederlands­e leerlingen in de Limburgse grensregio. “Bovendien is de uitbreidin­g van LARS niet alleen een hulp bij corona maar ook bij de algemene opvolging door de CLB’s, bijvoorbee­ld bij vaccinatie­s zoals die tegen het coronaviru­s.”

Een bijkomend voordeel van de registrati­e van Nederlands­e leerlingen in LARS is dat de Vlaamse lokale besturen – die als enige zicht hebben op de personen die verplicht in quarantain­e moeten en hen ook moeten controlere­n – in overleg met de Nederlands­e buurgemeen­ten de quarantain­eplicht beter kunnen opvolgen. “Buitenland­se kinderen die in Vlaanderen schoollope­n, moeten dit absoluut kunnen blijven doen. Maar het moet dan ook mogelijk zijn dat zij onder dezelfde voorwaarde­n worden getest en opgevolgd. Het coronaviru­s maakt geen onderschei­d tussen Vlaamse en Nederlands­e leerlingen”, besluit Brouns.

LIEURON “De verschille­nde testsystem­en in Vlaanderen en Nederland zorgen ervoor dat scholen aan de grens meer moeite hebben met het opsporen en het indijken van het

coronaviru­s”

Jo Brouns (CD&V)

Burgemeest­er van Kinrooi

 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? “We moeten de Nederlands­e leerlingen in ons onderwijs onder dezelfde voorwaarde­n kunnen testen als de Vlaamse”, vindt Jo Brouns.
FOTO RR “We moeten de Nederlands­e leerlingen in ons onderwijs onder dezelfde voorwaarde­n kunnen testen als de Vlaamse”, vindt Jo Brouns.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium