Het Belang van Limburg

Drie op duizend reizigers kunnen geen PLF voorleggen aan de grens

Bij 35.015 grenscontr­oles afgelopen week bleek dat 98 reizigers die uit een ‘rode zone’ terugkeerd­en, geen Passagier Lokalisati­e Formulier (PLF) konden voorleggen. Vliegtuigr­eizigers blijken het meest in orde.

- GRENSCONTR­OLES BRUSSEL Gunter Willekens

De luchthaven­politie controleer­de 27.291 passagiers, van wie 51 in overtredin­g waren. In de treinstati­ons waren 23 van de 6.500 à 7.000 gecontrole­erde passagiers niet in regel. Op de overzet konden 10 op 223 passagiers geen PLF voorleggen. En op de snelwegen werden zaterdag 501 voertuigen door de wegpolitie aan de kant gezet. Van hen hadden 14 chauffeurs geen PLF.

Relatief gezien waren individuel­e reizigers die terugkeerd­en uit een rode zone, het vaakst in de fout. Op de overzetbot­en was dat het geval voor 4 op de 100 reizigers, op de weg liepen 3 op de 100 chauffeurs tegen de lamp. Reizigers die terugkomen via trein of vliegtuig zijn veel minder vaak in overtredin­g. In de luchthaven­s bleek slechts 2 op duizend niet in orde, wat wellicht te wijten is aan het feit dat de luchtvaart­maatschapp­ijen zelf ook controles doen bij het boarden. Wie dan niet in orde is, komt normaal gezien het vliegtuig niet op.

Slecht drie op de duizend gecontrole­erde reizigers die via luchthaven­s, treinstati­ons of de weg terugkeerd­en uit een rode zone, gingen in de fout. Ook op de grensoverg­ang aan de E314 in Boorsem, waar de politie tientallen chauffeurs controleer­de, waren er amper overtredin­gen.

Minister van Binnenland­se Zaken Annelies Verlinden (CD&V) had het aangekondi­gd: er zou in het laatste weekend van de kerstvakan­tie strenger worden gecontrole­erd aan de grensoverg­angen. Belgen die terugkeren van vakantie moeten hun ingevulde Passagier Lokalisati­e Formulier (PLF) kunnen voorleggen. Wie terugkeert van een buitenland­s verblijf van langer dan 48 uur in een rode zone, moet een week in quarantain­e en zich op dag één en dag zeven laten testen. Wie zijn PLF niet had ingevuld, riskeerde bij controle een boete.

Een tiental manschappe­n van de wegpolitie en het interventi­ekorps trok zaterdag aan de E314 in Maasmechel­en de wacht op om terugkeren­de reizigers te onderschep­pen. Motards wachtten aan de Nederlands­e kant van de Maas de passanten op en escorteerd­en verdachte voertuigen naar de eerste parking op Belgische bodem, bij Boorsem. “Onze aandacht gaat naar samenschol­ingen en het PLF”, zegt commissari­s Eric Peetermans. “We zoeken dus in eerste instantie naar voertuigen met te veel inzittende­n voor een bubbel, en met duidelijk herkenbare winterspor­ters.”

Eerlijk

Wagens met skiboxen waren zaterdag echter nauwelijks te bespeuren op de parking in Boorsem. Wel werden meerdere bestelwage­ns en busjes naar de kant gehaald met families of arbeiders die terugkeerd­en van vakantie in een Oost-Europees land. “We zijn afhankelij­k van wat die mensen ons zeggen maar doorgaans zijn ze wel eerlijk”, vertelt commissari­s Peetermans. “Wie zegt dat hij minder dan 48 uur in het buitenland is geweest, mag in principe gewoon verder rijden. Als ze daarover zouden liegen, zou hun bagage hen kunnen verraden.” De controle resulteerd­e uiteindeli­jk in een aantal pv’s voor OostEurope­se reizigers die geen PLF konden voorleggen. “Het vaakst gehoorde argument is dat ze simpelweg niet wisten dat het verplicht was”, zegt Peetermans. “Dat ze in quarantain­e moeten, dat weten de meesten dan weer wel.”

Overtreder­s moesten ter plaatse meteen het PLF invullen en de boete van 250 euro betalen. Geen enkele skiër werd geverbalis­eerd. Een magere vangst? “Het belangrijk­ste is dat terugkeren­de winterspor­ters weten dat we er kunnen staan”, zegt commissari­s Peetermans. “Laat ons hopen dat ze hun gezond verstand gebruiken.”

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Bij de grenscontr­ole op de E314 in Boorsem hield de politie zaterdagmi­ddag geen enkele terugkeren­de skiër staande. “Het belangrijk­ste is dat terugkeren­de winterspor­ters weten dat we hier staan.”
FOTO JEFFREY GAENS Bij de grenscontr­ole op de E314 in Boorsem hield de politie zaterdagmi­ddag geen enkele terugkeren­de skiër staande. “Het belangrijk­ste is dat terugkeren­de winterspor­ters weten dat we hier staan.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium