Het Belang van Limburg

Meer dan 200 ijsberen op het nieuwe Bibberzwem­men

- Dirk Jacobs

KAPERMOLEN HASSELT

De eerste editie van het Bibberzwem­men, dat de traditione­le nieuwjaars­duik vervangt, is een voltreffer geworden. In het buitenbad van de Hasseltse Kapermolen doken zondag drie keer 72 zwemmers - het omwille van de coronamaat­regelen maximaal toegelaten aantal - in het water.

Het is ijskoud maar wel super gezond, zo bibbert Hilde Kerkmans zich warm na een verfrissen­de duik. “Ik denk niet dat het water echt verwarmd is. Normaal zijn mijn dochter en ikzelf elk jaar op 1 mei op de afspraak wanneer het buitenbad opent. Dan zwemmen we ons kilometert­je en gaan we nadien gezellig een tasje koffie drinken. Nu gaan we een sprintje trekken richting binnenbad om daar wat op te warmen en nadien duiken we eerst thuis in bad en pas dan volgt de tas koffie.” Karel-Jan Vandormael komt vanuit Genk aanzetten om in het bad te duiken, maar zijn echte nieuwjaars­duik deed hij al op 1 januari in De Plas in Houthalen. “Dat was toch een pak frisser dan hier. Ik denk wel dat ze het water wat verwarmd hebben om aan die 15 graden te geraken. Heerlijk is het. Enfin, toch als je een keer in het water zit. Dan valt het echt heel goed mee, het kon in elk geval veel erger. Eigenlijk is het alleen de eerste seconden heel koud, dan wordt je hele lichaam lekker warm en krijg je zelfs tintelinge­n. Ik ben echt fan. Dadelijk nog wat baantjes trekken in het binnenbad en we kunnen er weer tegen.”

Verlengen

“Ons buitenbad zit mee in het centrale verwarming­ssysteem van de baden om in de winter geen schade op te lopen. Maar uiteraard verwarmen we het buitenbad niet zoals dat binnen gebeurt”, zegt schepen van sport Habib El Ouakili (RoodGroen+) die de zwemmers komt aanmoedige­n. “De drie sessies voor telkens 72 zwemmers waren eigenlijk heel snel volzet. Om gezondheid­sredenen kan ik zelf geen duik nemen, maar ik heb het eerder geprobeerd en kan het iedereen aanraden.” “Alle zondagen in januari gaan we om 10.30 uur nog een sessie Bibberzwem­men organisere­n”, aldus El Ouakili. “Intussen gaan we bekijken, naargelang de boekingen, of we nog een bijkomende sessie moeten inplannen en of we een verlengstu­k aan de buitensess­ies kunnen breien in februari. We merken alvast dat de Hasselaren er voor warm lopen en dus gaan we bekijken wat mogelijk is, ook al qua personeels­bezetting.”

 ??  ??
 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Het Bibberzwem­men vervangt de traditione­le nieuwjaars­duik.
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR BOUMEDIENE BELBACHIR Het Bibberzwem­men vervangt de traditione­le nieuwjaars­duik.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium