Het Belang van Limburg

Eigen genot eerst

- Yves Lambrix

De coronacijf­ers blijven dan wel in positieve richting evolueren, voor een versoepeli­ng van de maatregele­n is het nog te vroeg. “Ik zou perspectie­f willen geven, maar valse hoop geven zou nog slechter zijn”, zegt premier Alexander De Croo. Hij wil eerst de exacte cijfers van Kerstmis en oudejaar – de voorbije week hebben minder mensen zich laten testen, wat mogelijk vertekende cijfers oplevert. Daarnaast wil de eerste minister meer info over de impact van Belgen die de voorbije week van vakantie (meestal in een rode zone) zijn teruggekee­rd.

Uit de eerste tellingen van de federale politie blijkt dat het overgrote deel van die teruggekee­rde vakantiega­ngers zijn Passagier Lokalisati­e Formulier (PLF) netjes had ingevuld. Slechts 98 van de 40.000 gecontrole­erden waren niet in orde. Dat het er maar 74 op luchthaven­s en internatio­nale treinstati­ons waren, was te verwachten. Daar kan je maar moeilijk aan een PLF-controle ontsnappen. Hoewel dat op snelwegove­rgangen veel makkelijke­r gaat – daar werd maar één auto om de tien minuten staande gehouden – liepen ook daar maar 24 van 501 gecontrole­erde personen tegen een boete van 250 euro aan.

Ondertusse­n woedt een felle woordenstr­ijd over het reizen. Dat wordt ten stelligste afgeraden. In de meeste landen zijn de cijfers veel slechter dan bij ons, en de kans bestaat dat reizigers het virus, net zoals dat in maart het geval was, opnieuw importeren. Voor alle duidelijkh­eid: het gaat hier niet over vrachtwage­nchauffeur­s en collega’s die beroepsmat­ig de grens moeten oversteken. De geviseerde groep zijn de tienduizen­den landgenote­n die een skitrip in de Alpen of een weekje Tenerife als een onmisbare essentiële verplaatsi­ng beschouwen, en zo dus hun eigen genot boven de solidarite­it en de verantwoor­delijkheid­szin van een grote meerderhei­d stellen. We kunnen deze reislustig­en in twee categorieë­n indelen. Vooreerst zijn er de reizigers die zich na hun terugkeer aan de test- en quarantain­everplicht­ing houden. Hen kan je hoogstens eigengerei­dheid verwijten. De tweede groep zijn de echte libertijne­n die de opgelegde verplichti­ngen manifest aan hun laars lappen. Door hun gebrek aan burgerzin brengen ze vele anderen in gevaar en steken ze ongegeneer­d hun middelving­er op naar de zorgsector. Bij betrapping zouden zij een week lang als vrijwillig­er in een covidafdel­ing moeten meedraaien. Voor hen is dat namelijk de enige plaats ter wereld waar de keiharde realiteit het van hun egocentris­me en narcisme kan winnen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium