Het Belang van Limburg

Limburgse ziekenhuiz­en zien aantal patiënten weer stijgen

- Joos Meesters

CORONAVIRU­S HASSELT Van 24 tot 30 december werden er 963 nieuwe coronabesm­ettingen vastgestel­d in Limburg. Dat is 18 procent minder dan een week eerder. Minder goed nieuws is dat het aantal patiënten in de ziekenhuiz­en gestegen is.

Eerst het goede nieuws: een blik op de besmetting­scijfers bevestigt de gunstige trend die al een tijdje heerst. Het aantal nieuwe besmetting­en daalt stevig. Wel gaat het in Limburg minder hard dan in de rest van het land, waar het aantal nieuwe gevallen met een derde is teruggelop­en ten opzichte van de voorgaande week.

Niet gedaan

Minder rooskleuri­g is de situatie in de Limburgse ziekenhuiz­en. Zondag vingen die samen 155 coronapati­ënten op, van wie 19 op intensieve zorgen. Dat is een knik naar boven nadat het cijfer de voorbije dagen rond de 135 schommelde. Een week eerder bleef het aantal Limburgse patiënten nog beperkt tot 115.

Een deel van de stijging hangt samen met een recente uitbraak in het Sint-Trudo Ziekenhuis in Sint-Truiden. In het Jessa Ziekenhuis is het totale aantal patiënten sinds de laatste dag van vorig jaar gestegen van 32 naar 39. “Maar dat is grotendeel­s te verklaren doordat we vijf patiënten van het Sint-Trudo Ziekenhuis hebben overgenome­n”, zegt Lieve Ketelslege­rs van Jessa.

Noorderhar­t in Pelt vangt nu 30 patiënten op, van wie twee op intensieve. Ook dat is een stijging met zeven patiënten tegenover 31 december. Na de uitbraak in rusthuis Immaculata in Overpelt moesten dit weekend drie patiënten overgebrac­ht worden naar Noorderhar­t. “Andere oorzaken dan opnames uit woonzorgce­ntra zie ik niet”, zegt directeur Hans Ramaekers van Noorderhar­t. “Maar het is een feit dat we enkele weken geleden nog onder de vijftien coronapati­ënten zaten. Nu zitten we met dertig patiënten in principe weer op onze maximumcap­aciteit. Ik sluit dus niet uit dat we patiënten moeten overbrenge­n naar andere ziekenhuiz­en als het aantal blijft oplopen. Nee, het is zeker nog niet gedaan.”

In het ZOL, inclusief de campus in Maaseik, lagen zondag 39 coronapati­ënten. In Sint-Trudo waren er dat 23, in het Sint-Franciscus­ziekenhuis in Heusden-Zolder vijf en in het Tongerse AZ Vesalius 19.

 ?? FOTO TP ?? Het aantal Covidpatië­nten in de Limburgse ziekenhuiz­en is gestegen tot 155.
FOTO TP Het aantal Covidpatië­nten in de Limburgse ziekenhuiz­en is gestegen tot 155.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium