Het Belang van Limburg

Overheid maakt geen onderschei­d in nationalit­eit in vaccinatie­campagne

- Arnout Gyssels en Tommy Huyghebaer­t

VACCINATIE BRUSSEL De vraag begon op te borrelen bij gemengde koppels in het land: krijgen Nederlande­rs of Fransen die hier wonen ook hun vaccin in België? Ze mogen gerust zijn, de overheid zal iedereen die hier legaal verblijft, vaccineren.

Met 1,4 miljoen zijn ze, de mensen zonder Belgische nationalit­eit die in België wonen. Bijna 619.000 daarvan wonen in Vlaanderen. Nu de vaccinatie­campagne op het punt staat om echt van start te gaan, dringt de vraag zich op of zij ook zoals Belgen hun vaccin zullen krijgen van de overheid.

Op het wekelijkse persmoment van de Taskforce Vaccinatie konden de experts al meegeven dat buitenland­se werknemers in de zorg al zeker hun dosis zouden krijgen om hun job naar behoren te doen. Wat met de rest van de bevolking zou gebeuren, lieten ze in het midden.

Het kabinet van Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) is wel formeel. “Iedereen die legaal in België verblijft en van wie we dus gegevens hebben, zal ook gevaccinee­rd worden”, klinkt het. “Bij een infectiezi­ekte kan je uiteraard geen onderschei­d maken op basis van nationalit­eit of statuut.” Anders riskeer je dat je de vaccinatie­graad van 70 procent van de bevolking niet haalt, het nodige niveau om die zo belangrijk­e groepsimmu­niteit eindelijk vast te krijgen en weer naar een normaal leven te kunnen terugkeren.

Gratis

De overheid zal ook geen onderschei­d maken tussen Belgen en niet-Belgen als het gaat over de betaling van de vaccins. Iedereen krijgt een oproepings­brief en iedereen die dat wil, kan gratis zijn of haar vaccin krijgen. Op Europees vlak is volop overleg aan de gang over de factuur. De grote meerderhei­d van de mensen zonder Belgische nationalit­eit die hier wonen, zijn Europees staatsburg­er. Met kop en schouders steken de Nederlande­rs daarbovenu­it. In Vlaanderen gaat het om 394.841 mensen van die 619.000.

Iets meer dan 200.000 zijn dus geen Europees staatsburg­er, maar hier wel gedomicili­eerd. Ook voor hen geldt de gebruikeli­jke procedure. Net als voor mensen die hier asiel aangevraag­d hebben, al gaat dat om een absolute minderheid. In de vaccinatie­strategie wordt hoe dan ook geen onderschei­d gemaakt op basis van nationalit­eit. Dus niet-Belgen in woon-zorgcentra bijvoorbee­ld, krijgen samen met hun Belgische medebewone­rs hun eerste prik.

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? “Bij een infectiezi­ekte kan je uiteraard geen onderschei­d maken op basis van nationalit­eit of statuut, aldus Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke.
FOTO BELGA “Bij een infectiezi­ekte kan je uiteraard geen onderschei­d maken op basis van nationalit­eit of statuut, aldus Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium