Het Belang van Limburg

Door de slechte verkoop in het voorbije najaar, zijn er mooie zaken te doen.

-

De kledingwin­kels hebben tot nog toe gemiddeld 28 procent minder verkocht in vergelijki­ng met het winterseiz­oen van 2019. Dat blijkt uit een bevraging van Mode Unie, de sectorfede­ratie, bij 427 modehandel­aars. De daling is een gevolg van de strenge veiligheid­smaatregel­en, maar ook van de sluiting van de winkels in november.

Vooral sectoren als reis- en lederwaren deden het niet goed. Ook bij bruids- en ceremoniew­inkels is de verkoop stilgevall­en. Alleen in lingeriewi­nkels was de verkoop in de afgelopen maanden beter dan verwacht. “Ze verkochten dit seizoen vooral pyjama’s en loungewear, items die door de lockdown en het vele thuiswerk meer dan ooit in trek zijn. Ook cadeau items deden het in deze sector goed”, aldus de Mode Unie. De modesector rekent op de solden om de opgelopen verliezen enigszins goed te maken. “Voor de consument is er niets dan goed nieuws”, zegt handelsfed­eratie Comeos. “Er is meer stock dan ooit. Net nu gaat het flink kouder worden deze week. En bij het begin van de solden worden er erg sterke kortingen, van 40 tot 50 procent gegeven.” In Maasmechel­en Village werd de koopjesper­iode in het voorbije weekeinde al aangezweng­eld. “We zien een groot enthousias­me bij de kopers”, zegt woordvoerd­er David Winkels. “Zaterdag noteerden we al de drukste dag sinds de heropening. We hopen dat het vanaf nu alleen maar crescendo gaat.”

Een stormloop wordt maandag niet verwacht. “Het is anders dan bij gewone solden, die normaal in het weekeinde van start gaan. Door te vertrekken op een werkdag, verwachten en hopen we dat de voorraden toch wat meer gespreid worden uitverkoch­t”, aldus nog Winkels.

Versoepele­n

Ook het verbod om met z’n tweeen te shoppen, zet nog steeds een rem op de verkoop. “Het personeel mag dan op de veiligheid hameren, veel klanten willen toch graag iemand erbij als er kledij moet worden gepast. Van zodra de gezondheid­ssituatie het toelaat, hopen we dat de overheid de richtlijne­n versoepelt. Dat is geen must, we zijn blij dat we open mogen”, stelt Comeos. “Modehandel­aars bewezen dat shoppen veilig kan. Een toelating om te shoppen binnen de bubbel zou een eerste stap in de goede richting zijn om de verkoop meer kansen te geven”, zegt Mode Unie, dat ook extra steunmaatr­egelen voor de zwaar getroffen modesector vraagt. “Ook een compensati­e voor grote overstock, zou onze ondernemer­s ademruimte kunnen geven. We vragen de bevoegde ministers om snel een gepaste regeling uit te werken.”

HASSELT

 ?? FOTO DIRK JACOBS ?? Zondag was het minder druk in de Hasseltse binnenstad dan de koopjeszon­dag voor Kerstmis.
FOTO DIRK JACOBS Zondag was het minder druk in de Hasseltse binnenstad dan de koopjeszon­dag voor Kerstmis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium