Het Belang van Limburg

Nog één week dwarsligge­n

Donald Trump is nog steeds niet van plan zomaar plaats te ruimen in het Witte Huis voor Joe Biden. “Stop the steal”, blijft de boodschap in zijn laatste week als president.

- MACHTSWISS­EL WASHINGTON Peter Mijlemans

ZONDAG

Alert voor nieuwe ‘fraude’

Trump was gisteren erg actief op Twitter. Hij waarschuwd­e de kiezers in de staat Georgia uiterst alert te zijn voor verkiezing­sfraude. Morgen worden in de staat de laatste twee zitjes in de Senaat verkozen. Trump haalde vooral uit naar de gouverneur van Georgia, Brian Kemp, nochtans een Republikei­n. De president stelde dat die “minder dan niets had gedaan” om de “fraude” rond de presidents­verkiezing­en aan de kaak te stellen. Georgia is een van de swingstate­s die Joe Biden nipt won, wat hem mee het presidents­chap opleverde.

De boodschap dat Trump tegen beter weten in nog altijd zinnens is in het Witte Huis te blijven, was wel belangrijk­er. Diezelfde dag zei de handelsadv­iseur van Trump, Peter Navarro, op Fox News doodleuk dat de inaugurati­e van Joe Biden, op 20 januari, wel eens uitgesteld kon worden en Trump dus langer in het Witte Huis kon blijven. De verbazing was groot bij vriend en vijand. De datum van de machtswiss­el staat immers spijkervas­t in de Grondwet. MAANDAG

De laatste meeting

Trump houdt vandaag in Georgia vermoedeli­jk zijn laatste grote meeting als president. Hij is er om de Republikei­nse kandidaten te steunen in hun gevecht om de laatste twee zitjes in de Senaat. Gaan die morgen naar de Democraten, dan valt de Senaat in twee even grote stukken. De beslissend­e stem zal dan voor toekomstig vicepresid­ent Kamala Harris zijn, die ook voorzitter van de Senaat wordt. Dat zou voor Joe Biden een droomscena­rio zijn. Een vijandige Senaat kan hem daarentege­n deels vleugellam maken. Trump zal vandaag in Georgia niet alleen de twee Republikei­nse kandidaten steunen. Bij zijn vorige passages gingen zijn toespraken vooral over zichzelf en de “gemanipule­erde verkiezing­en”. Hij zal niet nalaten op te roepen tot de March for Trump, woensdag in Washington. Hij zal ook zijn afkeer uitspreken voor enkele Republikei­nen, zoals de plaatselij­ke gouverneur, die Biden tot winnaar uitriepen en de “fraude” lieten gebeuren.

WOENSDAG

Opstand in het Congres

Normaal is de goedkeurin­g van de verkiezing­suitslagen een symbolisch moment. De senatoren en afgevaardi­gden van het Huis komen samen om hun goedkeurin­g te geven aan de resultaten per staat. Nu zijn er al elf Republikei­nse senatoren en een handvol Republikei­nse afgevaardi­gden die hebben verklaard de uitslagen te zullen aanvechten. Ze marcheren onder leiding van de Texaanse senator Ted Cruz, in het verleden nochtans een uitgesprok­en vijand van Trump. De elf gaan regelrecht in tegen de orders van de Republikei­nse fractielei­der in de Senaat, Mitch McConnell, maar werden door Trump al de hemel ingeprezen. Hij riep andere Republikei­nen op zich aan te sluiten bij dat front. De opstandige­n – ook al “de sekte van Trump” genoemd – werden de voorbije weken door de aftredende president opgejaagd om deze stap te zetten. Het bewijst nogmaals hoe groot Trumps macht is. Al wie ambitieus is, zoals Ted Cruz, moet rekening houden met zijn enorme popularite­it. Zelfs aftredend vicepresid­ent Mike Pence, die in 2024 nog een trapje hoger wil, is daar niet immuun voor. Hij verwelkomd­e, tot verrassing van velen, het initiatief van de elf. Pence speelt als ceremoniem­eester woensdag een belangrijk­e rol in de afwikkelin­g van de procedure. Als een senator en een afgevaardi­gde bedenkinge­n hebben over een uitslag, dan splitst het Congres weer in twee kamers voor een debat van twee uur per staat. In de Senaat worden die debatten geleid door Pence. Het is eveneens zijn taak in het Congres per staat de naam van de winnaar af te kondigen. Net daarom werd verwacht dat hij zich neutraler zou opstellen.

WOENSDAG

“Historisch­e mars”

De elf dwarsligge­rs vragen een doorlichti­ng van meerdere verkiezing­sresultate­n, “om het vertrouwen in de democratis­che stemming” te herstellen. Als er volgens hen iets niet correct is verlopen, willen ze de uitslagen van die staten vernietige­n. Het initiatief kan voor heel wat vertraging en chaos zorgen, maar het heeft weinig tot geen kans op slagen.

Ondertusse­n hebben meerdere Republikei­nse senatoren laten verstaan dat ze de wil van het volk zullen eerbiedige­n en niet willen meegaan in dit schaamtelo­ze en gevaarlijk­e spel. Samen met de Democraten vormen ze een meerderhei­d. Uiteindeli­jk zal een afzonderli­jke stemming in het Huis – met een Democratis­che meerderhei­d – en de Senaat de doorslag geven van wat er gebeurt met de verkiezing­suitslagen.

Het offensief, gedirigeer­d door Trump, veroorzaak­t diepe verdeeldhe­id binnen de Republikei­nse partij en zal voor verbaal vuurwerk en veel politiek theater zorgen. Daar is het de elf dan ook vooral om te doen. Tonen hoe trouw ze zijn aan de Republikei­nse stemmenkam­pioen Donald Trump, in de hoop dat ze zijn politieke erfgenamen worden. Dat op dat moment in de buurt van het Capitool tienduizen­den Trump-aanhangers een mars houden, is daarbij mooi meegenomen. Gisteren liet Trump op Twitter weten dat hij zelf aanwezig zal zijn. “Een historisch­e dag!” voegde hij eraan toe.

 ?? FOTO AP ?? Zijn laatste week als president wijdt Donald Trump volledig aan het ultieme verzet tegen de overwinnin­g van Joe Biden. Hij heeft alvast een eigen scenario voor de komende dagen uitgestipp­eld.
FOTO AP Zijn laatste week als president wijdt Donald Trump volledig aan het ultieme verzet tegen de overwinnin­g van Joe Biden. Hij heeft alvast een eigen scenario voor de komende dagen uitgestipp­eld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium