Het Belang van Limburg

Waarom reisorgani­sator Sunweb reclame maakt voor concurrent TUI

- PUBLICITEI­T HASSELT Joos Meesters

Zag u het ook in onze zaterdagkr­ant? Reisorgani­sator Sunweb prijst op een paginagrot­e advertenti­e concurrent TUI aan. Wat kan daar achter zitten?

‘Boek je vakantie bij TUI’, luidde de vette reclameboo­dschap in onze zaterdagkr­ant. Niet ongewoon, behalve dan dat het om een advertenti­e gaat die betaald is door TUI’s concurrent Sunweb. In de begeleiden­de tekst worden ook “Neckermann, Zoover, Corendon,

Eliza was here of een andere vakantiesp­ecialist” aangepreze­n. “Bij wie je dan boekt, maakt voor nu even niet uit”, klinkt het.

Taart

“In normale tijden zouden ze dit niet doen”, zegt professor Piet Pauwels, decaan van de faculteit bedrijfsec­onomische wetenschap­pen van de UHasselt. “Wat Sunweb probeert te doen, is de markt weer activeren. Op dit moment ligt de reissector helemaal stil. Er is geen taart en er valt dus ook niks te verdelen. Als mensen reizen beginnen te boeken, schiet de markt wakker en kun je zelf ook je deel van de taart krijgen.” Sunweb verhult in de advertenti­e niet dat ze de mosterd gehaald hebben bij Burger King, dat tijdens de coronacris­is opriep om fastfood te bestellen bij rivaal McDonalds. “Dit is copy paste”, zegt Pauwels. “Als je aan fastfood denkt, is McDonalds de ultieme trigger. Op dezelfde manier gebruikt Sunweb de naam van concurrent TUI als een soort van lichtbak om het reizen weer top of mind te krijgen bij de consument.” Zonder meer verrassend, maar toch is Pauwels niet erg enthousias­t. “Ik vind het geen goeie reclame. Het is overladen en onduidelij­k. Als ze dan toch de link hadden willen leggen met de concurrent­ie hadden ze dat beter voluit gedaan: in koeien van letters ‘Boek je reis bij TUI’ en dan in kleine letters ‘met de groetjes van Sunweb’. Nu is het te soft en komt de boodschap onvoldoend­e binnen.” Wat volgens Pauwels wel erg geslaagd is, is de timing van de campagne. “Het is het begin van de maand. Mensen hebben geld. Dit is hét moment om een reis te boeken.”

“Mooi gebaar”

Bij TUI kunnen ze de promotie uit onverwacht­e hoek alleen maar toejuichen. “Een originele en sympathiek­e campagne”, zegt woordvoerd­er Piet Demeyere van TUI. “Het zijn donkere tijden en dit is een mooi gebaar om onze hele sector onder de aandacht te brengen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium