Het Belang van Limburg

Veertig Genkenaars helpen kwaliteit van water in de Stiemerbee­k onderzoeke­n

- Chris Nelis

Veertig vrijwillig­ers uit Genk helpen mee de kwaliteit van het water van de Stiemerbee­k te onderzoeke­n. Ze doen dat in het kader van Stiemerlab, een project van de UHasselt, de Vlaamse Milieumaat­schappij, Vito, Luca School of Arts en de stad Genk.

De kwaliteit van beekwater controlere­n is niet nieuw. Wel nieuw is dat vrijwillig­ers worden gevraagd om hieraan mee te werken. Veertig mensen hebben zich inmiddels aangemeld. “Het voordeel daarvan is dat je op veel meer plaatsen en tijdstippe­n waterstale­n kan nemen”, zegt Toon Vandeurzen, schepen van leefmilieu. “Dat betekent onder meer dat we gemakkelij­ker het effect van een regenbui op een overstort in de Stiemerbee­k in kaart kunnen brengen.”

Zestien plaatsen

Waterstale­n worden op zestien verschille­nde plaatsen genomen tussen het brongebied in Waterschei tot in natuurgebi­ed De Maten. De vrijwillig­ers krijgen daarvoor proefattri­buten, meetappara­tuur en middelen om alles te reinigen voor de volgende stalen.

Eén van de deelnemend­e vrijwillig­ers is Debbie Norek die zelf aan de Stiemerbee­k woont. Zij ziet vooral ook een meerwaarde voor haar kinderen die zoals echte wetenschap­pers met laarzen en een rugzak de natuur in trekken. Vittoria en Marco Ialicata ontfermen zich over de meetsensor­en aan de Slagmolen. Resultaten van de metingen zijn voorlopig nog niet te zien. Daarvoor is het, volgens Sofie Thijs van de UHasselt en Nele Desmet van Vito, nog te vroeg. “We hebben in ieder geval wel vastgestel­d dat de vrijwillig­ers de meetwaarde­n netjes doorsturen”, zeggen de onderzoeke­rs. “Dat is ook heel belangrijk voor een volwaardig resultaat.”

Stiemerlab is een burgerwete­nschappeli­jk project dat vooral tot doel heeft de waterkwali­teit van de Stiemerbee­k in kaart te brengen. Door de uitbreidin­g van de stad en het riolerings­netwerk wordt de waterkwali­teit negatief beïnvloed. Ook de toenemende regen als gevolg van de klimaatopw­arming is niet meteen een verbeterin­g voor de beek maar wel één van de redenen waarom de stad, over een lengte van 5,6 kilometer, 25 overstorte­n en delen van de riolerings­infrastruc­tuur van de Stiemerbee­k laat vernieuwen.

→ Wie wil helpen sensoren onderhoude­n of waterstale­n nemen, kan zich aanmelden via www.stiemerlab.be

 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Vrijwillig­ers nemen niet alleen stalen, ze kunnen ze ook onderzoeke­n met de hulp van een proefset.
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR Vrijwillig­ers nemen niet alleen stalen, ze kunnen ze ook onderzoeke­n met de hulp van een proefset.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium