Het Belang van Limburg

Bokrijk start met zelfoogstt­uin en zoekt groene vingers

Bokrijk gaat op zoek naar vrijwillig­ers die samen de 29 moestuintj­es in het openluchtm­useum willen onderhoude­n. Daarnaast start Bokrijk met een pilootproj­ect. “Samen met De Wroeter richten we een zelfoogstt­uin op”, vertelt gedeputeer­de Igor Philtjens.

- Miranda Gijsen

Sinds 2008 doet de groendiens­t van Bokrijk een beroep op vrijwillig­e hoveniers die samen de moestuintj­es in het openluchtm­useum onderhoude­n. “In 2019 konden we op 120 mensen met groene vingers rekenen die zelf geen moestuin hebben”, vertelt gedeputeer­de en voorzitter Igor Philtjens (Open Vld). “Onze 29 volkstuint­jes herbergen heel wat vergeten groenten zoals pastinaak, rammenas of koolraap. Op die manier tonen we ook de historisch­e evolutie van de groentetee­lt in het museum.”

Opbrengst

Het openluchtm­useum is nu op zoek naar nieuwe vrijwillig­ers die voor en na de openingsur­en van het museum een lapje grond willen onderhoude­n. In ruil mogen ze de volledige opbrengst van de tuin mee naar huis nemen. “Wie interesse heeft, kan zich nog tot en met 18 januari kandidaat stellen. Aanmelden kan telefonisc­h of via mail met vermelding van je naam, adres en een korte motivatie.” Ook bakkerij Egt slaat de hand aan de ploeg en neemt de moestuin op het erf van de recent gerestaure­erde schuur uit Meeuwen voor haar rekening. Die groenten kan je vervolgens proeven tussen een zuurdesemb­oterham. “Zo maken we het principe van de korte keten of het werken met ingrediënt­en van lokale telers wel heel erg zichtbaar.”

Zelfoogst

Samen met De Wroeter uit Kortessem start Bokrijk ook met een proefproje­ct. Er komt een grote zelfoogstt­uin van 10 are in de buurt van de windmolen MolMillege­m. De Wroeter zorgt voor het zaaien, het onderhoud en de groei van de gewassen. “Tien gezinnen kunnen in deze testfase een oogstaande­el kopen, waarmee ze een jaar lang op regelmatig­e basis zelf hun groenten kunnen komen oogsten. Deze testcase is in eerste fase bedoeld voor de Bokrijkabo­nnees. Zij krijgen later meer nieuws over de manier waarop ze zich hiervoor kunnen aanmelden”, aldus nog Philtjens.

→ Aanmelden via Frank Libens op tel. 011/26.53.62 of mailen naar frank.libens@limburg.be

“Onze 29 volkstuint­jes herbergen heel wat vergeten groenten, zoals pastinaak en

rammenas”

Igor Philtjens

Bokrijk-voorzitter

 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? De moestuin aan de molen van Mol-Millegem wordt een zelfoogstt­uin in samenwerki­ng met De Wroeter.
FOTO LUC DAELEMANS De moestuin aan de molen van Mol-Millegem wordt een zelfoogstt­uin in samenwerki­ng met De Wroeter.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium