Het Belang van Limburg

Jeugdhuis 't Biejke verhuist naar Bierpunt

- Rudi De Cock

Jeugdhuis 't Biejke krijgt een nieuw onderkomen in het vroegere café Bierpunt in de Steenstraa­t in Borgloon.

Jeugdhuis 't Biejke in het centrum van Borgloon is een vaste waarde met zo'n 200 leden. De voorbije 40 jaar slaagde het jeugdhuis erin een werking uit te bouwen, onmisbaar in het Loonse gemeenscha­psleven. "Maar de huisvestin­g en het wegvallen van subsidies van de overheid werden een probleem", vertelt voorzitter Daan

Ghijsens van de jongerenra­ad van 't Biejke. Samen met de andere vrijwillig­ers zorgt Daan voor het jeugdcafé. Voorts organiseer­t 't Biejke workshops met de meest uiteenlope­nde onderwerpe­n zoals schilderen of fotografer­en. "Onze jongeren kunnen er dj’en, een eigen biertje brouwen, carnaval vieren, kortom dit is de living van de Loonse jeugd. Vooral het cafégebeur­en vinden we erg fijn. Gewoon het gezellig samenzijn aan de toog. We hopen dat corona snel voorbij zal zijn."

Akoestiek

De laatste jaren waren er problemen in het vorige pand. “Bouwtechni­sch zaten we vast”, zegt schepen Jeroen Bellings. “Zo kregen we de akoestiek niet zoals het moest. De raad van beheer van 't Biejke ging op zoek naar andere mogelijkhe­den. Het stadsbestu­ur hielp in die moeilijke zoektocht. Het jeugdhuis huurde vroeger bij een particulie­r en de stad gaf een huursubsid­ie, goed voor de helft van het maandelijk­se bedrag. Nu treedt de stad op als hoofdhuurd­er en zal het jeugdhuis een maandelijk­se financiële bijdrage leveren.” De stad heeft nog andere plannen met het pand. Het jeugdhuis organiseer­t immers overdag geen activiteit­en. “We denken aan vereniging­en die er kunnen vergaderen. Ook jonge starters gaan overdag gebruik kunnen maken van de infrastruc­tuur en het wifi-netwerk."

Thuiskomen

Voor Daan voelt het nieuwe pand aan als thuiskomen. "Ooit was dit het Bruin Cafeeke van mijn oma en opa. Als kind kwam ik hier elke dag na school een Looza Ace drinken. Mijn oma leerde me pintjes tappen. Toen ze vier jaar geleden stierf, gingen de boeken dicht en werd het overgenome­n door Bierpunt tot ook dat verhaal stopte. Nu komen wij hier met het jeugdhuis in, wat ik prachtig vind”

 ?? FOTO RUDC ?? De jongeren en schepen Bellings voor de eerste keer aan de toog van de nieuwe stek voor ’t Biejke
FOTO RUDC De jongeren en schepen Bellings voor de eerste keer aan de toog van de nieuwe stek voor ’t Biejke

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium