Het Belang van Limburg

Namenaar zet divan op de top van Terhills

- Jos Thomassen

Afgelopen weekend plaatste René Hanarte (52) zijn lederen divan op de top van Terhills in Eisden. De Namenaar reist sinds de start van de coronacris­is naar unieke plaatsen in binnen- en buitenland om foto’s te maken vanop zijn bankstel.

Samen met zijn ‘assistente’ Fréderique Querson zat de Waal al in zijn zetel op de Ballon d’Alsace, de Mont Saint-Michel, Vogezen, Jura, Champagne, Durbuy, Ronquières, op het meer van Gérardmer, in Luxemburg en sinds dit weekend ook in het Maasland. De zetel stond de afgelopen dagen in Maasmechel­en Village, OudRekem, Terhills, Maaseik en voor de verlichte kerk in Eisden-Tuinwijk.

René Hanarte, verwarming­stechnicus bij de stad Namen, is gepassione­erd door fotografie en is ook amateursty­list. “Daarmee is het begonnen tijdens de eerste lockdown”, vertelt René. “Ik kocht lederen bankstelle­n op om het leer te kunnen bewerken. Deze zwarte bank vond ik te mooi om te demonteren.” Hij creëerde het concept ‘Divancance­s’ en sinds de lente van afgelopen jaar trekt hij rond met zijn bankstel.

Wieltjes

“Ik was vroeger zelfstandi­ge en had geen tijd om op vakantie te gaan. Sinds ik voor de stad werk, kan dat wel”, knipoogt René. “Ik verbouwde mijn bestelwage­n, installeer­de er een keuken in en zette wieltjes onder de divan.” Hij fotografee­rt zichzelf in ongebruike­lijke contexten en laat de beelden voor zich spreken. “Het maakt mensen aan het lachen, en het levert mooie contacten op met wildvreemd­en. Ik wil iets positiefs naar buiten brengen.”

Oud-Rekem

Zijn trektocht leverde het koppel afgelopen weekend leuke ontmoeting­en op met passanten op het hoogste punt van het Nationaal Park. “Wij hebben onze divan ook geïnstalle­erd bij Maasmechel­en Village. Voor de verlichtin­g, maar ook om mijn achttienja­rige dochter jaloers te maken.” In Rekem was het stel te gast bij André Beckers (91) in zijn achttiende-eeuwse boerderij. “Een mooie locatie. Een voormalige brouwerij.” Vandaag is René weer aan het werk in het stadhuis van Namen. Zijn volgende project brengt het paar verder van huis. “In april hebben we drie weken vakantie en trekken we naar Griekenlan­d of Gibraltar. Divancance­s wil de boodschap van positivism­e verder in Europa uitbrengen.”

→ De reizen van René en zijn divan zijn te

volgen via Instagram: #divancance­s.

 ?? FOTO
RR ?? De divan bovenop Terhills in Maasmechel­en.
FOTO RR De divan bovenop Terhills in Maasmechel­en.
 ?? FOTO RR ?? André op de sofa in Oud-Rekem.
FOTO RR André op de sofa in Oud-Rekem.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium