Het Belang van Limburg

Koning Albert geeft zeldzaam tv-interview over oma Elisabeth

-

KONINGSHUI­S

FRANCE 3

Koning Albert (86) heeft een zeldzaam interview gegeven voor de Franse televisie. En dit keer zal er geen heibel van komen met koning Filip (60).

Albert kwam midden 2014 in aanvaring met Filip, toen hij een groot tv-interview over zijn leven had toegestaan aan de Franstalig­e commerciël­e omroep RTLTVi. Hij had zijn zoon en opvolger niet ingelicht over zijn plannen. Dat was in strijd met de communicat­iestrategi­e van het koninklijk paleis.

Dit keer was het Filip zélf die zijn vader heeft gevraagd mee te werken aan de documentai­re voor tv-zender France 3. Die zenden volgende maandag een documentai­re over koningin Elisabeth (1876-1965) uit. Dat was de echtgenote van koning Albert I en grootmoede­r van koning Albert II. Ze was dol op beeldhouwe­n en klassieke muziek en stond aan de wieg van de Koningin Elisabethw­edstrijd.

“Albert was ontroerd toen hij vertelde over zijn grootmoede­r, die voor hem zorgde als een moeder”, vertelt programmam­aker Stéphane Bern in het tijdschrif­t Le Soir Mag. Zijn eigen moeder, koningin Astrid, verongeluk­te toen hij nog maar één jaar jong was. Albert getuigt hoe Elisabeth haar kleinkinde­ren probeerde te vormen tot muzikanten. “Als ik viool speelde, liep iedereen de kamer uit. Ik klonk meer als een valse kat.”

Het interview werd in mei gedraaid tijdens de versoepeli­ngen na de eerste lockdown. Koning Filip stelde het kasteel van Laken, waar hij woont, ter beschikkin­g voor de opnames. “We ontmoetten geregeld de kinderen van de koning, die thuis afstandson­derwijs volgden, terwijl hun ouders in videoconfe­renties zaten”, vertelt Bern. “Koningin Paola volgde het interview achter de camera’s . Ze was er om koning Albert te ondersteun­en.”

 ?? GROOTHERTO­GELIJK HOF
FOTO LUXEMBURGS ?? Stéphane Bern bij Albert en Paola op een archiefbee­ld.
GROOTHERTO­GELIJK HOF FOTO LUXEMBURGS Stéphane Bern bij Albert en Paola op een archiefbee­ld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium