Het Belang van Limburg

Emmy-recordhoud­er nu ook bij ons te zien

- Nele Coune

SCHITT’S CREEK ÉÉN In september vorig jaar was Schitt’s Creek nog de grote slokop tijdens de uitreiking van de Emmy’s. Vanaf maandagavo­nd kunnen ook wij eindelijk kennismake­n met de Canadese sitcom van vader en zoon Eugene en Daniel Levy.

Wat gebeurt er als steenrijke families, die zo vaak aan bod komen in realityree­ksen, plots hun fortuin zouden verliezen? Die vraag stelde acteur, schrijver, regisseur en producer Daniel

Levy zichzelf. Het resultaat van de brainstorm met vader Eugene is de sitcom Schitt’s Creek. Daarin verliest de familie Rose plots hun hele vermogen. Ze verhuizen naar het enige eigendom dat hen nog rest: het dorpje Schitt’s Creek, dat vader Johnny ooit als grap kocht voor de zestiende verjaardag van zijn zoon. Ze nemen hun intrek in een motel, waar ze moeten leren leven zonder geld, maar met elkaar.

De sitcom debuteerde in 2015 op de Canadese zender CBC, maar oogstte pas echt succes toen ze vanaf seizoen drie ook te zien was op de Amerikaans­e Netflix. In 2019 kwam Schitt’s Creek plots in aanmerking voor enkele grote televisiep­rijzen, maar de grote zegetocht volgde pas een jaar later. Het zesde en laatste seizoen won tijdens de laatste editie van de Emmy’s in alle grote categorieë­n voor een komische reeks: beste komische serie, regie, script, prijzen voor de hoofdrolle­n door Eugene Levy en Catherine O’Hara en de bijrollen door Daniel Levy en Annie Murphy. Met zeven Emmy’s voor één seizoen verbrak Schitt’s Creek bovendien het record van The Marvelous Mrs. Maisel, dat twee jaar eerder vijf beeldjes won. Op dat zesde bekroonde seizoen moeten wij nog even wachten, maar vanaf maandagavo­nd start Eén met het uitzenden van het eerste.

→ ‘Schitt’s Creek’, Eén, van maandag t.e.m.

donderdag, 22.20 uur

 ?? FOTO VRT ?? Catherine O’Hara, Annie Murphy, Eugene en Daniel Levy wonnen allemaal een Emmy voor hun vertolking in het laatste seizoen van Schitt’s Creek.
FOTO VRT Catherine O’Hara, Annie Murphy, Eugene en Daniel Levy wonnen allemaal een Emmy voor hun vertolking in het laatste seizoen van Schitt’s Creek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium