Het Belang van Limburg

Van der Poel blijft tegenstand wegblazen Sport 2-3

- WERELDBEKE­R IN HULST Van onze reporter Guy Van Den Langenberg­h in Hulst

“Ik was tijdens de kerstperio­de altijd de

beste Belg. Dus is het niet onlogisch dat

ze mij als grote favoriet voor het BK

zien”

Wout van Aert

Zowel vrijdag in Baal als zondag in Hulst moest Wout van Aert zijn meerdere erkennen in Mathieu

van der Poel. Terwijl Van der Poel in Nederland schijnbaar achteloos wegreed, had Van Aert redelijk wat moeite om zijn tweede plaats veilig te stellen. “Ik had zeker geen fantastisc­he benen, maar ik ga dit niet dramatiser­en.”

Van zware ontgoochel­ing was geen sprake bij Wout van Aert. En dat hij misschien wel een foutieve materiaalk­euze had gemaakt door met een grof bandenprof­iel te starten, dat kon je uit zijn woorden ook nog afleiden. Maar zich echt zorgen maken, deed het paradepaar­dje van Jumbo-Visma niet. “Ik had zeker geen fantastisc­he benen. Voor de koers voelde ik mij goed, pakken beter dan in Baal. Ik hoopte dus ergens wel dat het goed zou gaan, maar in de koers draaide dat gevoel helemaal. Met die leiderspla­ats in de Wereldbeke­r in het achterhoof­d ben ik blijven knokken voor die tweede plaats, maar het ging niet van harte. Ik had op beter gehoopt, maar kwam er eigenlijk niet aan te pas.”

Of er een reden was? Van Aert, met een vette knipoog naar de kritiek van Van der Poel van een week eerder in Dendermond­e. “Ik vond het gewoon een kutparcour­s (grijnst). Neen, grapje! Mooie cross, mooie locatie, maar ik had gewoon de benen niet. Maar zoals ik vorige week de eerste was om het verschil met Mathieu te relativere­n, zo ga ik ook nu het verschil niet dramatiser­en.”

Van Aert blijft leider in de Wereldbeke­r, maar ziet Van der Poel nakerd. deren tot op vijftien punten. Wint Van der Poel de slotmanche in Overijse, dan moet Van Aert tweede eindigen. Finisht Van Aert als derde en wint Van der Poel, dan komen ze op een gelijk puntentota­al, maar geeft het resultaat in Overijse de doorslag. Van Aert: “Kortom, die Wereldbeke­r is nu toch wel een doel. En het kan een week voor het wereldkamp­ioenschap sowieso geen kwaad een goede test te houden.”

Vanthouren­hout en Sweeck

Maar eerst is er dat Belgisch kampioensc­hap, nu zondag in Meulebeke. Zowel Toon Aerts als Michael Vanthouren­hout wijzen naar Van Aert als de grote titelfavor­iet. En daar maakt de Kempenaar zich niet druk in. “Ik was gedurende de kerstperio­de altijd de beste Belg”, klinkt het zelfverze“Dus is het niet onlogisch dat zij mij als grote favoriet zien. Maar dat was, met uitzonderi­ng van vorig jaar, de winters daarvoor ook het geval. Ik heb al de hele tijd gezegd dat ik deze winter vooral van de twee kampioensc­happen een doel wilde maken, maar ik weet uit ervaring dat die trui nooit vanzelf komt.”

Op dit moment lijkt geen enkele landgenoot ook maar enigszins in de buurt te komen van Van Aert. “Wout is de onbetwiste topfavorie­t”, liet bondscoach Sven Vanthouren­hout optekenen. Hij ziet zijn neef Michael als grootste tegenstand­er. “Omwille van zijn regelmaat. Zijn uitschiete­rs blijven afwezig, maar vooral zijn zwakkere dagen zijn een pak beter geworden.”

Van Aert bevestigt de woorden van de bondscoach. “Michael was in de kerstperio­de inderdaad de landgenoot die het dichtst in mijn buurt kwam. En hij is altijd goed op kampioensc­happen. Maar ik

denk dat ook Laurens Sweeck momenteel niet slecht is. Helaas voor hem heeft hij de voorbije weken nooit een parcours op zijn maat gekregen. Als het zondag in Meulebeke hard bevroren ligt, krijg je plots een heel ander verhaal met Laurens. Zet daar nog Aerts en Iserbyt bij en je hebt de favorieten. Van een Belgisch kampioensc­hap wordt altijd verwacht dat ik het snel even win, maar zo makkelijk gaat dat niet.”

Eigenwijs ‘Fonske’

De grootste concurrent­ie zou wel eens uit de eigen huiselijke kring kunnen komen. Het is niet uitgeslote­n dat Fonske een van de komende dagen letterlijk komt piepen. Het vaderschap wenkt voor Van Aert. “Wat als ik zondag om 13 uur telefoon van Sarah krijg? Goede vraag! Smerige vraag ook. Gaat dat zo snel? We zullen zien, de natuur zal daarover beslissen. Als het een echte Van Aert is, is hij nu al eigenwijs en zal hij komen wanneer hij goesting heeft. Het zou een extra stimulans kunnen zijn, maar ik ben daar de voorbije dagen niet zo mee bezig geweest. Ik ben gewoon blij dat ik die periode goed ben doorgekome­n en dat thuis alles rustig is gebleven.”

“Wat als ik zondag om 13 uur telefoon krijg van Sarah?

Goede vraag! Smerige vraag ook. Gaat dat zo snel?”

Wout van Aert

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? Wout van Aert in het truitje van de leider in de Wereldbeke­rstand: “Die is nu toch wel een doel.”
FOTO BELGA Wout van Aert in het truitje van de leider in de Wereldbeke­rstand: “Die is nu toch wel een doel.”
 ?? FOTO EPA-EFE ?? Wout van Aert kreeg op het podium gezelschap van winnaar Mathieu van der Poel en derde in de wedstrijd Tom Pidcock.
FOTO EPA-EFE Wout van Aert kreeg op het podium gezelschap van winnaar Mathieu van der Poel en derde in de wedstrijd Tom Pidcock.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium