Het Belang van Limburg

Lummense fotograaf blijft voor het eerst in 35 jaar thuis en kiest voor ons zijn 10 strafste beelden sport 8-10

- Marc Cornelisse­n

Zijn terreinwag­en staat op de kade in Jeddah, Saoedi-Arabië, maar zelf zit Willy Weyens (69) thuis in Lummen. Een week voor de start moest hij de handdoek gooien. “Ik heb er wel spijt van, maar mijn klanten – Nederlande­rs, Japanners, Russen, Chinezen,… – zeggen allemaal dat ik groot gelijk heb. Ik ben ongerust over een melanoom dat ze hebben weggehaald. Ik heb een gebroken rib en sinds de uitbraak van de nieuwe variant van het virus in Engeland, word ik gek van wat er allemaal kan gebeuren als je daar bent.”

In de plaats dook Weyens voor ons in zijn archieven. De opdracht: selecteer tien beelden. Een onmogelijk­e taak, vergelijkb­aar met kiezen tussen je eigen kinderen. Straffe actiefoto’s, prachtige landschapp­en, couleur locale, geschiedsc­hrijving, beelden waar anekdotes en verhalen achter schuilgaan,… 35 jaar archief vormt een onuitputte­lijke bron. Maar toch: tien keer Dakar, door de lens van Willy Weyens.

1 De eenzaamste boom

“De Dakar was een idee van Thierry Sabine, een ongeloofli­jke

figuur die wist hoe hij show moest maken. Hij was gek van de woestijn en nam zijn vrienden uit de beau monde van Parijs mee naar Dakar. Zo is het begonnen. Steeds meer Franse BV’s deden mee. Paris-Match maakte elke week een speciaal nummer, idem op tv. Toen ik de Rally van Monte Carlo volgde, vond ik in L’Equipe zes pagina’s over die Dakar.

Hoe belangrijk moet dat dan wel

zijn?, dacht ik.”

“In 1984 heb ik mee de NoordEurop­ese proloog georganise­erd op een terril in Heusden. Sabine is daarvoor naar hier afgezakt. Hij was heel timide en wou niet dat we foto’s van hem maakten. Dat jaar ben ik ook voor het eerst naar ginds geweest, in het zog van Eric Geboers en Guy Colsoul. Dat was ‘autostop’: ik raakte vast op de luchthaven van Niamey (Niger) en heb een lift gekregen met een vliegtuigj­e dat kwam tanken en doorvloog naar Agadez. Vandaar mocht ik naar Dirkou met een vliegtuig van een Belgische medische missie. Zo kon ik toch een paar proeven fotografer­en. Van Niamey vloog ik naar huis om mijn foto’s te ontwikkele­n en naar de kranten te brengen. Daarna vloog ik weer naar Dakar om met een huurauto de

karavaan in Mali tegemoet te rijden.”

“Die eerste avonturen waren minder goed georganise­erd. Ik was te afhankelij­k van anderen en mijn fotografis­ch werk leed daaronder. Daarom heb ik zelf een terreinwag­en gekocht, een versleten serviceaut­o van Gaston Rahier. Dat kostte allemaal veel geld, het heeft tien jaar geduurd eer ik iets aan de Dakar ben gaan verdienen. Het was moeilijk, maar de mensen zagen dat ik een vechter was, dat ik door ging tot het einde en mijn klanten niet in de steek liet. Ik vond altijd een oplossing. Ik nam passagiers mee die elkaar aflosten, en als ze naar huis vlogen, namen ze mijn rolletjes mee. Ik had ook afspraken met lijnpilote­n die mijn filmpjes meenamen naar Frankfurt. Mijn vrouw ging ze ophalen, ontwikkeld­e ze en verdeelde de foto’s onder de kranten. Want filmpjes ontwikkele­n in Afrika, dat was geen goed idee.”

“Deze foto is van mijn eerste auto aan de Arbre du Ténéré, de eenzaamste boom ter wereld: er stond geen andere in een straal van 400 kilometer. In 1973 heeft een dronken vrachtwage­nchauffeur hem omgereden. Sindsdien staat op dezelfde plaats deze ijzeren boom, die een herkenning­spunt blijft in de Ténéré-woestijn, nabij Agadez. Daar geraken is eigenlijk al een prestatie. In diezelfde regio kwam ik dat jaar uit bij een soort verzamelpl­aats waar kamelen in nood elkaar blijkbaar opzoeken. Er lagen zeker tien kadavers, mooi in een cirkel. Ik heb er geen foto van, omdat ik niet durfde stoppen in het mulle zand. Ik had schrik dat ik niet zou weggeraken. Niemand had mij verteld dat je op dat terrein je banden moet aflaten tot een druk van 900 gram. Nu weet ik dat je aan de kleurschak­ering van het zand kan zien hoe hard het is, en of je erdoor kan rijden. Rij nooit door de kuil tussen twee duinen, want daar waait het losse zand op een hoop en rij je je hopeloos vast. Op een duin moet je altijd bergaf parkeren, want als je later vertrekt, is hij in het zand gezakt. Dat heb ik allemaal al doende moeten leren. Net als navigeren. Met vallen en opstaan.”

2 Kameraad kwijt

“In de beginjaren luidde het cliché dat de Dakar pas écht begon als je moest opgeven. De karavaan trok dan verder en zodra de bezemwagen voorbij was, was op jezelf aangewezen. Dat gold ook voor fotografen. In Algerije kregen we een overhitte motor, maar de eerstvolge­nde kans om hem te laten maken, was op de rustdag. Het team van Ronny Renders zou daar de koppakking vervangen. We hebben drie dagen, achttien uur per dag, achter deze camion gehangen aan een koord van zes meter. ’s Avonds overnachtt­en we op plaatsen waar de lokale bevolking samenkwam. Nooit zoveel angsten uitgestaan. We waren totaal afhankelij­k van die onbekende mensen, die enorme messen meedroegen waarmee ze ’s nachts een schaap slachtten.”

“Vanuit een hotel kreeg ik de vrouw van een verdwenen kameraad aan de lijn.

Ik moest liegen en zei dat haar man het

goed maakte.”

Willy Weyens

“In een van mijn eerste edities sliep ik in hetzelfde hotel als prinses Caroline van Monaco. Ik raakte aan de praat met haar en haar man.”

Willy Weyens

Wat niemand voor mogelijk hield, is dan toch gebeurd: de Dakar is begonnen zonder Willy Weyens. De Lummense rallyfotog­raaf ontdekte de woestijn in 1984, in het spoor van wijlen Eric Geboers, en verwierf sindsdien wereldfaam met zijn foto’s. Uit 35 edities selecteerd­e hij voor ons tien beelden.

“Omdat ik foto’s nodig had, kon ik regelen dat ik met een privévlieg­tuig van Eurosport mee kon. Ik zou mijn reisgenote­n terugzien op de rustdag in Agadez. Maar mijn kameraad daagde daar niet op met de auto. Ik had geen nieuws van hem, er was geen gps of satelliett­elefoon. Vanuit een hotel kreeg ik zijn vrouw aan de lijn. Ik moest liegen en zei dat haar man het goed maakte, maar in werkelijkh­eid was ik doodongeru­st. Ik had Jos al een week niet meer gezien en Buitenland­se Zaken was al verwittigd. Opeens dook hij toch op, om half negen ’s avonds. Ik dacht dat ik een hartinfarc­t kreeg, zo gelukkig was ik. Jos mankeerde niets, maar de andere passagier wou naar huis en was van plan om de auto te laten pikken. Maar dan was ik al mijn geld kwijt. Jos heeft dat gelukkig verhinderd.”

3

In het spoor van Jacky Ickx

“De popularite­it en de enorme uitdaging van de woestijn zogen de grote automerken aan. De komst van Porsche was een grote revolutie. Dat merk in de woestijn, dat leek onmogelijk. Daarna kwamen Peugeot, Mitsubishi en Citroën met steeds grotere fabriekste­ams.

Vooral Peugeot pakte het heel profession­eel aan, onder leiding van Jean Todt. Op een gegeven moment waren er meer dan 40 privé-vliegtuige­n die de Dakar volgden. Rijke deelnemers en fabriekste­ams kwamen met eigen vliegtuige­n. Tot er eens twee tegen elkaar zijn gecrasht.” “In België stond de Dakar toen soms dagen aan een stuk op de voorpagina’s. Guy Colsoul lag een week op kop met een tweewielaa­ngedreven Manta. Jacky Ickx won met een Mercedes en reed daarna onder meer voor Peugeot en Porsche. Gaston Rahier won bij de motoren. Jan de Rooy domineerde bij de vrachtwage­ns met de Turbo Twin, een monsterach­tige Daf met twee motoren. De Dakar deed mensen dromen in een tijd van het jaar waarin er weinig actualitei­t was. Met de juiste beelden erbij waren het geweldige verhalen.”

4

Keuvelen met Caroline van Monaco

“De Dakar was een wedstrijd voor de toppers, maar vooral een avontuur voor de andere deelnemers. In een van mijn eerste edities sliep ik in hetzelfde hotel als prinses Caroline van Monaco. Ik raakte aan de praat met haar en haar man, Stefano Casiraghi, die later verongeluk­t is met een powerboat. Een sympathiek­e man, ze waren allebei heel enthousias­t. In Engeland werd de Dakar bekend toen Mark Thatcher meedeed, de zoon van premier Margaret Thatcher. Hij was zes dagen vermist en werd uiteindeli­jk teruggevon­den door de Algerijnse luchtmacht. (Het verhaal duikt momenteel op in de successeri­e ‘The Crown’ op Netflix, nvdr.). Ook in België deden BV’s mee: het judokoppel Ingrid Berghmans-Robert Van de Walle in de jaren ’80, en later Jean-Marie Pfaff, Felice en natuurlijk Koen

Wauters, die de Dakar op VTM bracht. Dat zorgde voor een

boom bij ons vanaf de jaren ‘90.”

5 Afrikaanse Joie de vivre

“Dit is een van mijn favoriete shots uit Afrika. De doortocht van Koen Wauters, gefotograf­eerd vanuit een hut. De Dakar heeft in delen van Afrika toerisme op gang gebracht: hotelletje­s, B&B’s, reisorgani­saties en soevenirs. Een gans jaar maakten de mensen van Agadez allerlei spullen, die ze verkochten als de Dakar kwam. Als de wedstrijd een jaar niet stopte, was dat een drama. Dan werden ze zelfs vijandig en gooiden met stenen. Ik was iemand die dikwijls wat kocht. Een T-shirt bijvoorbee­ld. Ik had ‘grand patron’ nodig. Large of extra-large kenden ze niet. Alleen ‘patron’ en ‘grand patron’. De mensen waren supervrien­delijk met een unieke joie de vivre. Ze hadden niets, behalve hun humor. Thierry Sabine heeft in Agadez veel goed werk verricht, onder meer door daar waterpompe­n te schenken.”

6

Hart verloren in Argentinië

“Thierry Sabine had veel charisma en kreeg iedereen mee, maar

een geweldige organisato­r was hij niet. Na zijn dodelijk helikopter­ongeluk, in de editie van 1986, bracht zijn vader er wat meer lijn in. Toen ASO (de organisato­r van de Tour de France, nvdr.) overnam, werd het echt profession­eel. Maar op een gegeven moment was het op in Afrika. Koen Wauters werd beschoten. In Niger was er een luchtbrug nodig geweest in 2000, in Mali kon je niet meer gaan en de editie van 2008 werd op de vooravond afgelast nadat Franse toeristen werden vermoord in Mauretanië. Daarop trok ASO in 2009 naar Argentinië en Chili.” “Zuid-Amerika was het tegenoverg­estelde van Afrika. De mensen waren niet veel rijker. Om de vier maanden zagen ze hun geld devalueren, maar ze hadden wijn en vlees en waren enorm enthousias­t. Ze kwamen massaal kijken. Buenos Aires had geen F1 meer, geen grote evenemente­n, en de mensen werden gek toen de Dakar er startte. 700.000 mensen stonden langs de weg tussen het parc fermé en de start. Niet te schatten!”

LEES VERDER OP BLZ. 10.

“Argentinië heeft mijn hart gestolen. Een mix van Spanjaarde­n en Italianen, zo’n aanhalig volk. Als ik ooit zou willen verhuizen, is het naar daar.”

7 Titicaca

“Het parcours in Zuid-Amerika was aanvankeli­jk niet zo mooi: weinig duinen, heel technisch en WRC-achtig. In Afrika kan je bij manier van spreken rijden met een sigaar in de mond en een krant open op je stuur. In Zuid-Amerika was het veel smaller en bochtiger, en sommige piloten kwamen er plots niet meer aan te pas. Maar later werd de route prachtig. De Atacamawoe­stijn was een droom voor echte Dakaristen met veel moeilijker­e duinen dan in Afrika. Het was er ook veilig: je was zelden verder dan 100 kilometer van de zee verwijderd, altijd waren asfaltwege­n in de buurt. Maar daarmee was het avontuur ook weg. De verhalen waren er nog, maar toch minder dan in Afrika. De Andes was een openbaring, echt ongeloofli­jk. 4.900 meter hoogte, fenomenale landschapp­en, die schoonheid van de natuur.”

“Aan deze foto ging een verschrikk­elijke nacht vooraf. Een helse rit van Bolivia naar Peru, op hoogtes van 4.500 meter met zichtbaarh­eid nul in een sneeuwstor­m. Pas midden in de nacht vonden we een hotelletje. Maar ’s morgens bij het ontbijt was de lucht opgeklaard en werden we getrakteer­d op dit uitzicht. Bleek dat we logeerden aan de oevers van het Titicacame­er, het grootste meer van Zuid-Amerika, 3.800 meter hoog. Ik had daar op school over geleerd, als kind hadden we gelachen met die naam. En plots was ik daar, zonder het te weten.”

8 Hippies met wiet

“Dé foto van Argentinië. Op zoek naar een mooie plaats om foto’s te maken kwamen we in een hippiecomm­une terecht. Die vrouwen hebben ons fantastisc­h ontvangen. Ze boden ons drank,

eten en wiet aan en wilden graag op de foto.”

9 Hart slaat over in Bolivia

“Gaandeweg ging de Dakar steeds noordelijk­er. Bolivia was in mijn ogen een grote vergissing. Maar ASO gaat overal waar het geld krijgt. Chili vond na enkele natuurramp­en dat het geen centen meer in de Dakar kon steken. Paraguay, Peru en

Bolivia doken op. Maar hoe noordelijk­er, hoe slechter het weer. Op het einde was het chaos, het parcours moest elke dag veranderd worden wegens regen en overstromi­ngen. In het binnenland werden hele dorpen en bergpassen weggespoel­d. De landschapp­en bleven prachtig, maar soms stonden zelfs de grote wegen onder water. Na twaalf edities in Zuid-Amerika verhuisde de Dakar naar SaoediArab­ië.”

“Op deze foto zit ik met mijn zoon Nick, die de laatste tien jaar meegaat. Hier heb ik de eerste verwittigi­ng gekregen dat ik een probleem had met mijn hart. Het was op 4.000 meter in Bolivia. Het was daar zo koud, en na een hele nacht rijden was ik zó kapot, dat ik zelfs geen lange broek meer kon aandoen. Twee militairen hebben ons een deken gegeven. Ik kreeg hartritmes­toornissen. Ik wist niet wat er scheelde. Achteraf bleek thuis dat ik een gat in mijn hart had. Maar dat is allemaal goed gekomen.”

10

Arabische champignon­s

“Saoedi-Arabië is me vorig jaar heel goed bevallen. Ik weet dat er vraagteken­s geplaatst worden bij dat land, maar ik ben in zo’n 70 landen geweest en merk dikwijls dat een situatie overschat wordt door de invloed van de media, die alleen de probleemsi­tuaties naar voor brengen. Mensen zijn soms verbaasd dat ik naar Mexico durf gaan, maar dat land is 3.000 kilometer lang. Als er iets gebeurt in Portugal, merk je daar in België toch ook niets van? De Arabieren bleken heel vriendelij­k en ze hebben in het bivak de chicste tenten, met vloer, net alsof je naar een expo gaat. Er zijn units met toiletten en douches met warm water, die na elk bezoek worden gekuist. De enorme woestijn is ook perfect voor een Dakar. Dit is de Nederlande­r Erik van Loon voor een rots die als een champignon uit de grond groeit, in het verlengde van de Jordaanse Wadi Rum.”

“In Bolivia was het zo koud, en na een hele nacht rijden was ik zó kapot, dat ik zelfs

geen lange broek meer kon aandoen.”

Willy Weyens

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO WIW ?? Willy Weyens in Zagora, Marokko.
FOTO WIW Willy Weyens in Zagora, Marokko.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium