Het Belang van Limburg

Meer positieve alcohol- en drugsteste­n in coronajaar

ALKEN/ BORGLOON/ HEERS/ KORTESSEM /WELLEN

- Mireille Maes

In het coronajaar 2020 zijn er in de politiezon­e kanton Borgloon verhouding­sgewijs veel meer overtredin­gen op drugs (+32%) en alcohol (+1,6%) in het verkeer en op snelheid (+1%) vastgestel­d. Verkeersge­wijs had corona wel een positieve impact op het ongevallen­cijfer.

Corona heeft over het hele land de politiecij­fers flink door elkaar gehaald. Dat de inbraken een forse duik namen en meer en meer mensen het slachtoffe­r werden van online oplichting en fraude is een algemene trend. Daarboveno­p had de lockdown ook een gunstige invloed op het aantal verkeerson­gevallen. In de politiezon­e kanton Borgloon is er zelfs een daling van ruim een kwart (27,7%) ten opzicht van een jaar eerder. “Zo’n daling hebben we al vele jaren niet meer genoteerd. De kalmte op de weg door de lockdown en het thuiswerk zijn de belangrijk­ste verklaring­en voor dit cijfer”, zegt korpschef Rohnny Maes.

Te snel

Maar daar stopt het goede nieuws. Want de mensen die op de weg waren, hadden vaker een zware voet. Van de 574.323 voertuigen die in de zone een snelheidsc­amera passeerden, werd 3,5% (20.100) geflitst. Dat is ruim een procent meer dan in 2019 (2,3%).

Nog frappanter zijn de cijfers van alcohol in het verkeer. “Ondanks het feit dat door corona bijna de helft minder mensen werden gecontrole­erd en de horeca dicht was, bleek 6,22% van de geteste bestuurder­s te veel alcohol gedronken te hebben. In 2019 en 2018 was dat respectiev­elijk 4,6 en 5,7%”, duidt Joren Verheyen, diensthoof­d Verkeer.

Drugs

De grootste stijging (+32%) werd genoteerd bij drugs in het verkeer. De procedure om te testen is intussen erg vereenvoud­igd waardoor er vijf keer zoveel testen (84) als twee jaar geleden (17) afgenomen werden. “Maar wat onrustwekk­end is, is dat het aantal positieve testen spectacula­ir gestegen is: 35% in 2019 en 67% in 2020. Dit toont aan dat het aantal bestuurder­s dat onder invloed van drugs met de auto rijdt serieus toegenomen is. Daarom gaan we de komende jaren ook volop inzetten op deze problemati­ek”, waarschuwt het diensthoof­d.

Omdat na de pandemie het gewone leven snel opnieuw op gang zal komen en er dus meer verkeer op de weg zal zijn, voorzien ze in de zone ook nog voldoende capaciteit voor verkeersco­ntroles. “We weten dat een veilige buurt een prioriteit is voor de burgers. En daarom gaan we zowel preventief als repressief blijven optreden”, kondigt de korpschef nog aan.

 ?? MARC HERREMANS
FOTO ?? Van de 574.323 voertuigen die in de zone een snelheidsc­amera passeerden, werd 3,5% (20.100) geflitst.
MARC HERREMANS FOTO Van de 574.323 voertuigen die in de zone een snelheidsc­amera passeerden, werd 3,5% (20.100) geflitst.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium