Het Belang van Limburg

Wie doet wat nu er geen receptie is voor Nieuwjaar?

- RECEPTIES HASSELT Gunter Willekens, Dirk Jacobs en Chris Nelis

In een normaal jaar is januari dé receptiema­and. Bedrijven, overheidso­rganisatie­s en belangengr­oepen nodigen dan medewerker­s en sympathisa­nten uit om te klinken, te netwerken en te versterken. 2021 start met niets van dit alles. Maar alles komt goed, zo leren we uit een rondvraagj­e in Limburg.

VOKA

Johann Leten:

“Hoop doet leven”

Het gaat stil zijn op de tweede donderdag van het jaar bij VOKA-Limburg. Andere jaren verzamelen er dan zo’n 3.000 ondernemer­s, managers en ander schoon volk voor de Nieuwjaars­invitito. “Het moet geleden zijn van toen de dieren nog spraken, maar dit jaar doen we niets”, zegt gedelegeer­d bestuurder Johann Leten. “Dat is een forse besparing qua geld en tijd. Ik moet in een normaal jaar op een veertigtal recepties zijn. Het is jammer. Vanuit alle hoeken groeit de vraag en goesting naar fysieke meetings. Ik hoor dat er vanaf mei opnieuw iets zal kunnen, als de testen en vaccinatie­s op punt staan. Dan maken we alles goed. Er is hoop, en hoop doet leven.”

DIEPENBEEK

Burgemeest­er Kriekels:

“Budget gaat naar cadeaus”

“Onze nieuwjaars­receptie voor de Diepenbeke­naren wordt elk jaar goed bijgewoond. Maar corona, hé”, zegt burgemeest­er Rik Kriekels (N-VA). “Voor onze 350 personeels­leden hebben we het budget dat normaal voorzien is in twee verdeeld. Voor Kerstmis hebben ze allemaal een Diepenbeek­bon van 40 euro gekregen die ze kunnen gebruiken bij de lokale handelaars. In de loop van deze week bezorgen we hen aan huis een korf vol lekkers zodat ze, in hun bubbel, hun dik verdiende personeels­feest kunnen vieren.”

N-VA

Steven Vandeput:

“Kaars in plaats

van receptie”

De partij van burgemeest­er Steven Vandeput brengt eind januari doorgaans een toast uit op het nieuwe jaar. “Maar dat virus dwarsboomt ons feest dit jaar”, zegt Vandeput. “Dus belden onze mandataris­sen en bestuursle­den persoonlij­k aan bij onze circa 500 leden in Hasselt. Het wordt een individuee­l bezoekje, in plaats van een massale receptie. Bij die gelegenhei­d krijgt iedereen een kaars cadeau, met het opschrift ‘E fèèn èèndejaor’. Dat schept, naast het persoonlij­ke bezoek, toch een band.”

HOEVE GERVAN

Krista Berings:

“Budget feesten

we later op”

Krista en Edwin Berings, de Lummense ondernemer­s achter cateringbe­drijf Hoeve Gervan, hebben de gewoonte fraaie nieuwjaars­feestjes te organisere­n. Maar dit jaar hebben ze nog geen tijd gehad om een en ander te organisere­n. “Voor onze zaken was het een geweldig jaar. Maar het was niet simpel. Ikzelf heb sinds begin 2020 twee keer drie dagen verlof genomen. Ook ons personeel heeft enorm hard gewerkt. We hebben ze de eerste drie dagen van het nieuwe jaar een verlengd weekend gegund. Maar ze verdienen ook een feestje. Dat komt er zo gauw het kan. Dat onze nieuwjaars­receptie nu niet doorgaat, zou ik dus geen besparing noemen. Dat budget geraakt bij het volgende feestje zeker op. Beloofd.”

VKW

Ruben Lemmens:

“Geen feestje,

dat kost ook geld”

Ook bij werkgevers­organisati­e VKW staat er, voor het eerst in dertig jaar, geen nieuwjaars­receptie op stapel. “Het kan weliswaar anders. Onlangs hebben we onze jaarvergad­ering online gedaan. Dat was een knap event, en het wordt nog altijd goed bekeken op YouTube”, stelt Ruben Lemmens, gedelegeer­d bestuurder. “Maar een jaarvergad­ering is informeren­d van aard, een nieuwjaars­receptie hoort verbindend te zijn. Daar hoort een borrel bij, en elkaar in de ogen kijken. We plannen dan ook geen digitale versie. Ik beschouw dit niet als een besparing, maar als een verlies. De kansen die zo’n receptie creëert, vallen dit jaar weg. Geen feest dit jaar, en dat kost ons geld.”

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Krista en Edwin Berings van Hoeve Gervan houden geen nieuwjaars­receptie dit jaar. “Nu is dat misschien een besparing. Maar wacht tot we ons feestje toch kunnen houden.”
FOTO KAREL HEMERIJCKX Krista en Edwin Berings van Hoeve Gervan houden geen nieuwjaars­receptie dit jaar. “Nu is dat misschien een besparing. Maar wacht tot we ons feestje toch kunnen houden.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium