Het Belang van Limburg

Kerstexame­ns in coronatijd: “Slechtere resultaten, maar niet dramatisch”

- Joos Meesters

ONDERWIJS BREE De resultaten van de kerstexame­ns in coronatijd waren slechter dan in normale omstandigh­eden, maar voor de meeste vakken is de situatie niet dramatisch. Dat concludeer­t het Sint-Augustinus­instituut in Bree na een grondige analyse.

Er is de voorbije maanden heel wat inkt over gevloeid: hoe groot is de impact van afstandson­derwijs tijdens de coronacris­is op de leerpresta­ties van jongeren? “We hadden eerder al het dagelijks werk van onze studenten onder de loep genomen, maar daaruit bleek nauwelijks achteruitg­ang”, zegt Ludo Jacobs, algemeen directeur van het Sint-Augustinus­instituut in Bree. “Nu hebben we met de tool Analytics die in het digitale platform Smartschoo­l beschikbaa­r is de resultaten van de kerstexame­ns geanalysee­rd en zien we toch een negatieve impact.”

Stevige terugval

Niet minder dan 98 vakken, verdeeld over vier studiejare­n en twee onderwijsv­ormen (ASO en TSO) werden tegen het licht gehouden. “We hebben de resultaten van december vergeleken met de gemiddelde resultaten van de voorbije vier jaren”, zegt Jacobs. “Normaal zou je mogen verwachten dat de resultaten voor zowat de helft van de vakken lager zouden liggen dan dat gemiddelde en voor de helft hoger.”

De kerstexame­ns van 2020 doken onder die maatstaf. “Voor 64 procent van de vakken was er een daling tegenover het gemiddelde van de voorbije jaren. Dat is dus meer dan wat je in een normaal jaar zou verwachten”, zegt Jacobs. “Bovendien

kenden 18 van de 63 dalers een stevige terugval met vier procent of meer. We gaan ervan uit dat die grotere dalingen toe te schrijven zijn aan de speciale omstandigh­eden en problemati­sch zouden kunnen worden.” De tweede graad deed het bovendien iets slechter dan de derde graad. “Vermoedeli­jk omdat ze nog wat jonger en dus minder zelfstandi­g zijn en vaak ook net de overstap gemaakt hebben van een andere school. TSO bleek het ook wat minder goed te doen dan ASO, wat dan weer te maken zou kunnen hebben met studiement­aliteit”, zegt Jacobs.

Het derde jaar ASO en vierde jaar TSO baren de directeur het meeste zorgen. “De achteruitg­ang voor Frans en wiskunde in de tweede graad was opvallend. Dat verwondert niet omdat het vakken zijn die ook in normale omstandigh­eden moeilijkhe­den opleveren. Nu is dat alleen wat meer uitgesprok­en.”

Geen verloren generatie

Conclusie? “Je ziet duidelijk invloed van de coronacris­is op de schoolresu­ltaten, maar we mogen dat ook niet dramatiser­en”, zegt Jacobs. “Het is niet van die aard dat we moeten spreken van een verloren generatie. We krijgen dit zeker nog rechtgetro­kken.” Daartoe wil het Sint-Augustinus­instituut op korte termijn initiatiev­en nemen. “Enerzijds gaan we op het niveau van individuel­e leerlingen die minder gescoord hebben, begeleidin­gsplannen opstellen. Anderzijds zullen we samenzitte­n met de leerkracht­en van de vakken met de grootste dalingen om te bekijken waar het precies is fout gelopen en wat de mogelijke oorzaken zijn.”

 ??  ??
 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Ludo Jacobs, algemeen directeur van het Sint-Augustinus­instituut in Bree: “We moeten niet spreken van een verloren generatie.”
FOTO DICK DEMEY Ludo Jacobs, algemeen directeur van het Sint-Augustinus­instituut in Bree: “We moeten niet spreken van een verloren generatie.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium