Het Belang van Limburg

KU Leuven legt Reuzegomme­rs jarenlange schorsing op

- Pieter Huyberecht­s

STUDENTEND­OOP LEUVEN De KU Leuven heeft zeven leden van Reuzegom alsnog schorsinge­n van minstens één jaar opgelegd. Sommigen mogen definitief een kruis maken over hun studies in Leuven. De schorsing komt er nadat de universite­it inzage kreeg in het strafdossi­er.

Een maatschapp­elijke taakstraf, een groepsgesp­rek en een historisch­e paper rond doopcultuu­r die ze voor een college moesten presentere­n. Zo luidde de initiële tuchtstraf die de Leuvense universite­it oplegde aan de Reuzegomme­rs die betrokken waren bij de dood van Sanda Dia (20) eind 2018. Het was voor de betrokken studenten een “galante exit” om aan een schorsing te ontsnappen. Het gaf hen de kans om, wars van het lopende strafonder­zoek, hun studies te kunnen verderzett­en.

Nieuwe inzichten

De dood van Sanda Dia joeg een schokgolf door de universite­it. Tal van proffen toonden hun ongenoegen over de “milde tuchtstraf­fen” in een brief en rector Luc Sels moest zich meermaals publiekeli­jk uitspreken over de zaak. Nadat de KU Leuven zich afgelopen zomer belanghebb­ende – zeg maar benadeelde – partij had gesteld, volgde inzage in het strafdossi­er.

En dat heeft tot nieuwe inzichten geleid, klinkt het. Concreet werd een nieuw tuchtonder­zoek gevoerd, “waarbij werd vastgestel­d dat het dossier verschille­nde elementen bevat waarover de universite­it eerder nog niet beschikte. Vervolgens is de universite­it nieuwe tuchtproce­dures gestart tegenover zeven betrokken studenten die vandaag zijn ingeschrev­en aan de universite­it.” Concreet leidde dat tot schorsinge­n van minstens één jaar. Een van de Reuzegomme­rs werd zelfs voor vier jaar geschorst. De zeven studenten lijken hun universita­ire ambities in Leuven te mogen opbergen. De universite­it wil over de straffen geen verdere uitspraken doen. “De betrokken studenten hebben beroep aangeteken­d bij het Gemeenscha­ppelijk Bureau van de universite­it”, klinkt het.

 ?? FOTO RR ?? De leden van het intussen ontbonden Reuzegom, poserend voor hun Leuvens stamcafé.
FOTO RR De leden van het intussen ontbonden Reuzegom, poserend voor hun Leuvens stamcafé.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium