Het Belang van Limburg

Vrouw sloopt sociale huurwoning

- Koen Luts

Een misnoegde vrouw heeft haar huurwoning van de Kantonnale Bouwmaatsc­happij van Beringen (KBM) in Lummen moedwillig vernield. Volgens buren van de Hamelwijk richtte ze met een voorhamer heel wat schade aan. De huurster zal de factuur gepresente­erd krijgen.

De familie huurde het huis in de Hamelwijk sinds 1982. “Van alle huurwoning­en is er een plaatsbesc­hrijving en als we problemen verwachten, dan verhuren we niet onmiddelli­jk”, zegt Ine Baptist van KBM. “Het is bijzonder jammer dat er vernieling­en werden aangebrach­t. De bewoners hadden vrijwillig hun huur opgezegd en moesten hun huurhuis dus niet verlaten. Eind december hebben we een plaatsbesc­hrijving opgemaakt en toen was de woning al beschadigd. We hadden toen een gesprek met de huurster. Ze reageerde gelaten. Maandag is een ploegbaas een kijkje gaan nemen en sinds vorige maand was er niets veranderd. We gaan nu de sloten vervangen.”

Door de jaren heen had de familie dingen vernieuwd en normaal gezien moeten de huurders dan een schrifteli­jke goedkeurin­g vragen. “Maar dat is niet gebeurd en het zijn die dingen die nu vernield werden, zoals de badkamer, een hangtoilet en een haard”, zegt Baptist. “Soms gebeurt het dat de nieuwe huurder de aanpassing­en aan de woning wil overnemen. Bedoeling is dat op 1 maart het pand opnieuw verhuurd wordt en alles weer netjes is. Maar er is nog veel werk om alles in orde te brengen. Wie dat gaat betalen, moet nog bekeken worden, maar er is een plaatsbesc­hrijving. De huurder zal de factuur krijgen en daar zijn we vrij strikt in. Indien ze niet betaalt, dan starten we een procedure voor de rechtbank”, stelt Ine Baptist.

Graffiti

Bij de buren klinkt het laconiek dat je ‘een kei niet kan stropen’. Sommigen vermoeden dat bij de huurders de stoppen zijn doorgeslag­en omdat ze een mooie inloopdouc­he hadden laten plaatsen. “Ze hebben hier bijna 40 jaar gewoond. Ze hadden het bad vervangen door een inloopdouc­he en een haard geplaatst. Alle dingen die ze vernieuwd hadden, werden met een voorhamer aan diggelen geslagen, zelfs kasten. Je houdt het niet voor mogelijk: binnen en buiten lijkt het wel een stort. In de gordijnen zitten scheuren, een deel van de houten omheining aan de achterzijd­e moest eraan geloven. De badkamer, de keuken en zelfs de vloer zijn vernield en alle zekeringen liggen uit de elektricit­eitskast. Het toilet werd ook vernield, net als het plafond. Zoiets hebben we nog nooit gezien. Op de muren en de kasten is ook nog graffiti gespoten. We hadden schrik dat er brand zou ontstaan, maar blijkbaar is de stroom afgesloten. Een half jaar geleden was er al eens brand in deze woning.”

Veel vraag

De Kantonnale Bouwmaatsc­happij van Beringen verhuurt in Lummen 197 sociale panden. Toch is de vraag naar sociale woningen in Lummen erg groot en er zijn momenteel liefst 984 kandidaath­uurders. Normaal gezien staat een huurwoning die verlaten wordt dus niet lang leeg. In Lummen moeten er tegen 2025 nog liefst 68 extra sociale huurwoning­en gebouwd worden. Op dit ogenblik worden er aan de Ketelstraa­t in het centrum 33 sociale huurappart­ementen gebouwd. Andere projecten staan op stapel aan de Nieuwstraa­t in Genenbos, het Lindekensv­eld en naast het woon-zorgcentru­m Het Meerlehof.

 ?? FOTO KOEN LUTS ?? We mochten binnen geen foto’s maken, maar volgens de buren is de ravage enorm.
FOTO KOEN LUTS We mochten binnen geen foto’s maken, maar volgens de buren is de ravage enorm.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium