Het Belang van Limburg

Parkeercha­os aan kerkhof door wandelaars en mountainbi­kers

-

Kanne - het tweede mooiste dorp van Vlaanderen - trekt al jarenlang heel wat toeristen die ontspannin­g zoeken. Die bezoekerss­troom is sinds de coronacris­is alleen maar toegenomen. Dat veroorzaak­t verkeerspr­oblemen in de buurt van het drukbezoch­te natuurgebi­ed Sint-Pietersber­g.

De Pruisstraa­t is een smal weggetje naar de plaatselij­ke begraafpla­ats dat nauwelijks verkeer in beide richtingen toelaat. Voorbij het kerkhof houdt een slagboom alle gemotorise­erd verkeer tegen. Het asfaltpad is feitelijk een doodlopend straatje dat uitmondt op de Sint-Pietersber­g, die België met Nederland verbindt. “De Sint-Pietersber­g is een internatio­naal erkend natuurgebi­ed. Er liggen prachtige grensovers­chrijdende wandel- en mountainbi­keroutes. Joggers kunnen er hun hart ophalen op de kronkelend­e paadjes”, klinkt het bij de dienst toerisme in Riemst.

Ergernis

“Het is wellicht typisch menselijk dat men zo dicht mogelijk bij dat natuurgebi­ed wil parkeren om te wandelen, fietsen of joggen”, denkt gemeentera­adslid Davy Renkens. “Maar dat zorgt wel voor een hoop ellende. Het straatje is daar niet op voorzien. Bovendien vinden onze eigen inwoners die het kerkhof willen bezoeken, er nauwelijks een parkeerpla­ats omdat de aanwezige parkeerple­kken – en bij uitbreidin­g de bermen en heel de weg – vaak vol wagens staan. Ook bij recente begrafenis­sen was dat het geval. Dat zorgt voor ergernis bij heel wat dorpsgenot­en.”

Plaatselij­k verkeer

Tijdens de laatste gemeentera­ad stelde Renkens voor om in de Pruisstraa­t enkel plaatselij­k verkeer toe te laten en aan het kerkhof het parkeren in tijd te beperken. Bovendien drong hij aan op een aangepast handhaving­sbeleid zodra de nodige verkeersbo­rden geplaatst zijn.

Na enige discussie steunde uiteindeli­jk heel de raad Renkens’ voorstel om een politiereg­lement uit te vaardigen dat in het straatje uitsluiten­d plaatselij­k verkeer toelaat. De vraag naar een parkeerbep­erking tot maximaal één uur aan het kerkhof en de controle daarop wordt overgemaak­t aan de lokale politie.

 ?? FOTO EVA ?? De Pruisstraa­t
is een smal weggetje naar de plaatselij­ke begraafpla­ats dat nauwelijks verkeer in beide
richtingen toelaat.
FOTO EVA De Pruisstraa­t is een smal weggetje naar de plaatselij­ke begraafpla­ats dat nauwelijks verkeer in beide richtingen toelaat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium