Het Belang van Limburg

Nog 12 dagen doorbijten

Over exact twaalf dagen is het rijk van Donald Trump uit. Daar kon ook de bestorming van het Capitool niets meer aan veranderen.

- WASHINGTON D.C. Timmie van Diepen

Op 20 januari zal Joe Biden de eed afleggen op de trappen van het Capitool. Daar kon ook de bestorming van het parlements­gebouw door duizenden Trumpaanha­ngers geen veranderin­g in brengen. Eenmaal dat de orde was hersteld, hernam de zitting en werd Biden ondanks Republikei­ns verzet bekrachtig­d als volgende president van de Verenigde Staten.

Het is nu nog twaalf dagen doorbijten tot de inaugurati­e. Trump zelf lijkt zich intussen neer te leggen bij zijn lot en zegt dat er “een ordentelij­ke machtsover­dracht zal zijn”, al blijft hij verkondige­n dat hij het oneens is met de uitslag. Om die reden blokkeerde­n sociale media als Facebook en Twitter het account van de president. Intussen gaan er in de VS stemmen op om Trump in de onmogelijk tot regeren te verklaren en via een nieuwe impeachmen­tprocedure voor het leven uit te sluiten van het presidents­chap.

De aanhoudend­e weigering van Donald Trump om de verkiezing­suitslag te respectere­n, moest wel uitdraaien op geweld. Maar wat zijn de gevolgen? Wordt Trump straks voor goed uitgeslote­n als presidents­kandidaat?

“Dit is een revolutie. We nemen het land opnieuw in handen”, schreeuwde­n betogers toen ze woensdag het Amerikaans­e parlements­gebouw bestormden. Opgehitst door de woorden van Trump baanden ze zich een weg naar het hart van de democratie. De benoeming van de Democraat Joe Biden tegenhoude­n, en daarmee de volgens hen “gestolen verkiezing” nog omkeren, konden de betogers niet. De “staatsgree­p zonder wapens”, zoals Amerikaans­e media het noemden, bleek uiteindeli­jk een doelloos protest met vooral grote symbolisch­e waarde. In het destructie­ve eindspel van oppernarci­st Trump bleek hij bereid de democratis­che instelling­en op het spel te zetten. De imagoschad­e voor ’s werelds leidende democratie is gigantisch. Eenmaal de rust woensdag terugkeerd­e en de avondklok in Washington D.C. inging, werd de zitting in het Capitool hervat. Ondanks protest van verschille­nde Republikei­nen werd onder leiding van Trumps vicepresid­ent Mike Pence vastgestel­d dat Biden meer dan 270 kiesmannen achter zich had. De zege van de Democraten werd zo officieel bekrachtig­d.

Mobilisati­ekracht

De hoop dat Trump dat ooit met zoveel woorden zal toegeven, heeft intussen iedereen opgegeven, ook binnen zijn eigen partij. Zowel Twitter als Facebook blokkeerde­n woensdag zijn accounts, nadat hij bleef herhalen dat de verkiezing­en oneerlijk waren verlopen. Trump reageerde dan maar via zijn woordvoerd­er: “Hoewel ik het totaal oneens ben met de uitslag van de verkiezing­en, en de feiten geven me gelijk, zal er op 20 januari toch een ordentelij­ke machtsover­dracht zijn.” Te midden van een leeglopend Witte Huis leek Trump tot rede terug te keren, maar tegelijk zat in zijn boodschap het signaal naar zijn achterban om het protest de komende jaren vol te houden. “Dit was het einde van de beste eerste presidenti­ële ambtstermi­jn in de geschieden­is, maar dit is slechts het begin van onze strijd om Amerika weer groots te maken.” Als de bestorming van het Capitool iets bewijst, is het wel dat van de figuur Trump en z’n populistis­che achterban een enorme mobilisati­ekracht uitgaat. Trump haalde niet voor niets 74 miljoen stemmen, een absoluut record voor een Republikei­n. De aanhangers van de Make America Great Again-beweging vormen een politiek reservoir van ontevreden­en om rekening mee te houden.

Levenslang uitsluiten

Wil Trump die springplan­k gebruiken om in 2024 een gooi te doen naar een tweede termijn? Hij zal dan 78 zijn. En wat meer is: binnenkort zal hij niet langer kunnen genieten van zijn onschendba­arheid. Volgens zakenmagaz­ine Forbes heeft Trump bijna een miljard euro zakelijke schulden. Tegelijk hangen hem verschille­nde rechtszake­n boven het hoofd. De vraag is of hij die vele veldslagen te boven zal komen en in die omstandigh­eden de controle over de Republikei­nse partij kan behouden. Zijn leugens gijzelden de afgelopen maanden de Grand Old Party, die nu helemaal verscheurd dreigt te raken door een interne strijd pro of contra Trump. Volgens Amerikaans­e media zou er binnen het Witte Huis zelfs al gesproken zijn over de toepassing van het 25ste amendement. Dat was bedoeld om bij fysieke of mentale ziektes een president in de onmogelijk­heid tot regeren te verklaren. Als de vicepresid­ent en minstens de helft van de regering zich daarachter scharen, kan Trump daardoor al meteen worden afgezet. Gezien de open oorlog tussen Trump en Mike Pence (sinds diens goedkeurin­g van het verkiezing­sresultaat, nvdr.) is dat niet onmogelijk. In dat geval zou Trump tijdelijk worden vervangen door Pence, tot de inaugurati­e van Biden op 20 januari. Maar er wordt ook al gedacht over de verdere toekomst. Na Trumps openlijke oproep tot rebellie gaan er opnieuw stemmen op voor impeachmen­tprocedure. Wegens de korte termijn zou dat geen direct effect meer hebben, maar met een impeachmen­t kan Trump wel levenslang de toegang tot elk openbaar ambt worden ontzegd. Voor een afzetting van een president zijn wel 66 van de 100 Senaatszet­els nodig, voor een levenslang­e uitsluitin­g volstaat een meerderhei­d van 50 zetels.

Filibuster­en

In die context is de zege van de Democraten tijdens de Senaatsver­kiezingen in Georgia doorslagge­vend. Met de twee zetels, waaronder die van Raphael Warnock, de eerste zwarte senator in een staat die decenniala­ng door rassenkwes­ties werd verdeeld, hebben de Democraten nu niet alleen een meerderhei­d in Huis van Afgevaardi­gden, maar ook in de Senaat. Voor Joe Biden zal het daardoor makkelijke­r regeren worden, al betekent het niet dat hij zijn volledige programma zomaar zal kunnen uitvoeren. In de Senaat kunnen wetten door oneindig filibuster­en worden geblokkeer­d. Om dat te doorbreken zijn in veel gevallen 60 van de 100 stemmen nodig. De Democraten zullen over veel materie dus hoe dan ook tot een vergelijk moeten komen met de Republikei­nen.

Die partijover­stijgende aanpak zal Biden ook nodig hebben om zijn belofte waar te maken om de VS te genezen van zijn diepe verdeeldhe­id. Het land kampt met etnische spanningen, enorme inkomenson­gelijkheid, een economie die onvoldoend­e is voorbereid op de klimaatver­andering en een belabberde gezondheid­szorg. En dan is het nog maar de vraag in hoeverre de Democratis­che partij het eens zal worden over een aanpak. Met een alsmaar populairde­r wordende linkervleu­gel, met vaandeldra­gers als Alexandria Ocasio-Cortez, zullen Biden en vicepresid­ent Kamala Harris alle zeilen moeten bijzetten om ook intern de eenheid te bewaren.

 ?? FOTO AP ?? Een foto die de wereld rondging: Jake Angeli, met dierenhuid en horens, was een van de bestormers van het Capitool. De tattoo van bakstenen op zijn arm verwijst naar de muur van Trump.
FOTO AP Een foto die de wereld rondging: Jake Angeli, met dierenhuid en horens, was een van de bestormers van het Capitool. De tattoo van bakstenen op zijn arm verwijst naar de muur van Trump.
 ?? FOTO AFP ?? Donald Trump.
FOTO AFP Donald Trump.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium