Het Belang van Limburg

Duizenden besmet van reis terug

“Er was een zeer gegronde reden om de quarantain­e verplicht te maken”,

- Laurence Torck en Tom Le Bacq

2.500 tot 5.000 mensen zijn na de kerstvakan­tie besmet teruggekee­rd uit het buitenland . Dat zegt biostatist­icus Geert Molenbergh­s (UHasselt en KU Leuven). “De tweede week van de kerstvakan­tie hebben 80.000 mensen een passenger locator form ingevuld. Amper elf procent is al getest. 3,7 procent bleek positief. Pas je dat toe op alle 80.000, kom je al aan ruim 3.000 “geïmportee­rde” besmetting­en. Maar lang niet iedereen heeft zo’n formulier ingevuld.”

REIZEN BRUSSEL

Duizenden reizigers die terugkeerd­en uit een rode zone aan het eind van de kerstvakan­tie, zijn op reis besmet geraakt met het coronaviru­s. Biostatist­icus Geert Molenbergh­s (KU Leuven en UHasselt) schat het aantal op 2.500 tot 5.000 mensen. “Dat zijn dus extra besmetting­en die extra op ons systeem komen.”

Volgens Molenbergh­s hebben in de tweede week van de kerstvakan­tie 80.000 mensen een zogenaamd passenger locator form ingevuld. Dat is verplicht als je langer dan 48 uur in het buitenland hebt verbleven. Van die 80.000 is nog maar 11 procent getest bij aankomst, zegt Molenbergh­s. En van hen blijkt 3,7 procent besmet. “Als je dat percentage extrapolee­rt naar alle 80.000 kom je aan een 3.000-tal besmetting­en. Maar er zijn ook veel reizigers die dat formulier niet ingevuld hebben”, zegt hij. Vandaar zijn schatting dat het er mogelijk vijfduizen­d zijn.

Wat opvalt: de percentage­s per land verschille­n enorm. “Er zijn landen waar dertien procent positief bleek”, zegt Steven Van Gucht van Sciensano. Welke landen dat precies zijn, wil hij niet kwijt. “Het gaat om landen uit Middenen Oost-Europa”, zegt Molenbergh­s. “Daar was de aard van de reis natuurlijk ook vaak anders: daar gaat het niet om mensen die alleen in een vakantiehu­isje zijn gaan zitten, maar om mensen die hun familie zijn gaan bezoeken en daar dus nauw contact hebben gehad.”

Arbeidskra­chten

Buitenland­se arbeidskra­chten dus. Molenbergh­s wil die reizigers niet met de vinger wijzen, benadrukt hij. “Ze hebben geen crimineel feit gepleegd. Die mensen hadden het recht om hun familie te gaan bezoeken. Maar er is wel een risico.”

Maar wat de cijfers wel aantonen, is hoe cruciaal het is dat de quarantain­e goed opgevolgd wordt. “Ik hoorde een aantal sectoren klagen over de impact daarvan op het werk. Wel, er was een héél goede reden om die quarantain­e af te dwingen, zo blijkt”, zegt Molenbergh­s.

Britse variant

De vraag is of er onder de “ingevoerde” besmetting­en uit het buitenland veel gevallen zitten van de Britse, veel besmetteli­jkere, variant van het virus. Uit het Verenigd Koninkrijk kwamen bijvoorbee­ld ook tweeduizen­d mensen terug in de kerstvakan­tie. “Dat blijven we onderzoeke­n”, zegt Van Gucht. “Ik vermoed dat we bijkomende gevallen gaan vinden, maar dat hoeft geen probleem te zijn zolang die mensen zich echt goed aan de quarantain­e houden.”

“We moeten ons op z’n minst wel voorbereid­en op een scenario waarbij die variant hier ook ruim begint te circuleren”, zegt Molenbergh­s.

 ?? FOTO PUT ?? Duizenden reizigers die terugkeerd­en uit een rode zone aan het eind van de kerstvakan­tie, zijn op reis besmet geraakt met het coronaviru­s.
FOTO PUT Duizenden reizigers die terugkeerd­en uit een rode zone aan het eind van de kerstvakan­tie, zijn op reis besmet geraakt met het coronaviru­s.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium