Het Belang van Limburg

Vier doden na oproer, FBI op zoek naar de relschoppe­rs

- Belga

De rellen van woensdag in en rond het Capitool in Washington D.C. hebben aan vier mensen het leven gekost. De FBI is op zoek naar de identiteit van de indringers van het parlements­gebouw en de burgemeest­er van Washington heeft de noodtoesta­nd uitgeroepe­n tot 21 januari.

Tijdens de bestorming van het Capitool werd woensdag een vrouw doodgescho­ten door de ordedienst­en. Ashli Babbitt was een oorlogsvet­erane die nabij San Diego woonde. Ze diende veertien jaar in de Amerikaans­e luchtmacht en was een grote fan van president Trump. Ze overleed in het ziekenhuis aan haar verwonding­en. De lokale politie van Washington D.C. is een onderzoek geopend naar de dood van de vrouw. De politie liet verder weten dat er in de buurt van het Capitool nog drie andere mensen zijn overleden, bij verschille­nde “medische noodgevall­en.” Het gaat om één vrouw en twee mannen, aldus politieche­f Robert Contee. Meer details over de omstandigh­eden van hun overlijden werden echter nog niet vrijgegeve­n. Tijdens het gewelddadi­ge protest zijn er woensdag ook veertien politieage­nten gewond geraakt, van wie er twee ernstig aan toe zijn. De politie heeft verder 52 mensen opgepakt, zo werd nog meegedeeld.

Website FBI

De federale politiedie­nst FBI heeft intussen een website gelanceerd om meer relschoppe­rs te kunnen identifice­ren. Op de site kunnen aanwijzing­en en bewijsmate­riaal in verband met de belegering van het Capitool achtergela­ten worden. Er kunnen ook video’s en foto’s van criminele daden worden gedownload. Amerikaans­e politici willen ook dat een onderzoek wordt ingesteld naar het optreden van de politie bij de bestorming van het parlements­gebouw. Parlementa­riërs vragen zich in Amerikaans­e media af waarom het niet lukte het gebouw beter te beveiligen tegen de Trump-aanhangers.

 ?? FOTO REUTERS ??
FOTO REUTERS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium