Het Belang van Limburg

“Simpelweg stellen dat dit Trumps fout was, is véél te kort door de bocht”

-

Uitgeweken Alkenaar Patrick Lesire (62) maakt er weinig woorden aan vuil. “De bestorming van het Capitool was een regelrecht­e schande”, vertelt de Limburger vanuit Oregon.

Vijf minuten. Langer heeft Patrick de rellen niet gevolgd op tv. “Of het nu linkse of rechtse betogers waren, geweld is nooit goed te praten.

Maar zeggen dat dit de schuld was van Trump is veel te kort door de bocht. Wat je gisteravon­d hebt gezien, is het gevolg van twintig jaar sluimerend­e ontevreden­heid bij een groot deel van de Amerikanen. Maar van mijn stem op Trump heb ik nog altijd geen spijt. Meer zelfs: ik zou het meteen weer doen.”

RIA O’NEAL IN ARKANSAS

“Een grote groep voelt zich

machteloos en niet gehoord”

“Een trieste uiting van de toegenomen polariseri­ng in onze Amerikaans­e maatschapp­ij”, zo omschrijft de Loonse Ria O’Neal-Dirickx (68) de rellen. “Simpelweg stellen dat dit Trumps fout was, gaat voorbij aan de complexite­it van onze samenlevin­g.”

Met open mond zat Ria - die negen jaar geleden naar

Arkansas verhuisde - woensdag voor de buis, terwijl ze live zag hoe betogers het Capitool bestormden.

“Dieptriest en pijnlijk”, vertelt de Limburgse, die de laatste twee verkiezing­en nochtans voor de Republikei­nen stemde. Dat Trump woensdag niet op de meest gelukkige manier de betogers toesprak, betwist ze niet. “Ik betreur de dodelijke slachtoffe­rs en leef mee met hun families. Maar onze president de schuld geven voor de rellen van gisteren, zou al te simpel zijn. Wat je woensdag zag, was de uiting van een toegenomen polariseri­ng in onze maatschapp­ij die al jaren bezig is. Een steeds grotere groep Amerikanen voelt zich machteloos en niet gehoord.

Dat de mogelijke verkiezing­sfraude niet grondig wordt onderzocht, heeft die gevoelens enkel aangewakke­rd. En dan gebeuren er dingen zoals woensdag. De verdeeldhe­id tussen Democraten en Republikei­nen is peilloos diep. Het enige positieve aan dit verhaal is dat vandaag iedereen, over de partijgren­zen heen, dit geweld streng veroordeel­t. Hopelijk zorgt dat er ook voor dat beide kampen opnieuw met elkaar leren praten. Want de echte Amerikanen zijn zachtmoedi­ge mensen, niet de vechtjasse­n die je gisteren op tv hebt gezien.”

JAN HEYLEN IN FLORIDA

“Uiting van frustratie”

Het geweld van woensdag veroordeel­t hij ten strengste, maar president Trump volledig de schuld voor de rellen geven, is ook een brug te ver voor ondernemer Jan Heylen (40), die al vijftien jaar in Florida woont.

Hoewel hij pas in

2024 voor het eerst mag stemmen in de VS, maakt Jan er geen geheim van dat hij fan is van

Trumps economisch­e verwezenli­jkingen. “Wat er woensdag is gebeurd, kan niet. Maar daar kan je moeilijk enkel Trump als schuldige voor aanduiden”, vertelt Jan. De bestorming van het Capitool is voor de veertiger uit Zutendaal dé belichamin­g van de onvrede bij heel veel Amerikanen over het verloop van de voorbije verkiezing­en. “Dat er zaken zijn misgelopen met de stembiljet­ten per post staat als een paal boven water. Of Trump zou hebben gewonnen als alles correct was verlopen, is een andere zaak. Maar een heel groot deel van de Amerikanen, zowel Democraten als Republikei­nen, is boos over het feit dat er geen grondig onderzoek komt. Die frustratie is woensdag tot uiting gekomen aan het Capitool.”

MATHIEU DEFLEM IN SOUTH CAROLINA

“Democraten kunnen

moeilijk verbaasd zijn”

Professor sociologie Mathieu Deflem (58) uit Stokkem werkt al 28 jaar aan de Universite­it van South Carolina in de hoofdstad Columbia en stemde in november op Trump.

“Hij is goed op economisch en internatio­naal vlak", vertelde de Stokkemnaa­r nog aan de vooravond van de verkiezing­en.

Dat het woensdag tot zulke zware rellen kwam, hoeft volgens de professor niet te verbazen. “De Democraten kunnen moeilijk verbaasd zijn over het idiote gedrag van gisteren nadat ze zo lang het geweld van de Antifa en Black Lives Matter bewegingen hebben getolereer­d”, aldus Deflem. “De domme mening van Trump dat de huidige verkiezing­en zouden zijn gestolen, loopt trouwens parallel met de mening van de Democraten in 2016. Toen beschouwde­n zij de overwinnin­g van Trump als niet legitiem.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium