Het Belang van Limburg

Experten buigen zich volgende week over mondmasker­plicht vanaf tien jaar

Als de mondmasker­plicht er komt, blijft die niet beperkt tot scholen.

- Liliana Casagrande

MONDMASKER­S

BRUSSEL

Op het overleg tussen de corona-adviesgroe­p Gems en de onderwijss­ector van donderdag is de verlaging van de leeftijd voor het dragen van een mondmasker aan bod gekomen. “In de huidige situatie is het misschien vreemd om over verstrengi­ng te spreken”, zegt Geert Molenbergh­s, professor biostatist­iek (UHasselt) en lid van Gems. “Maar we willen voorbereid zijn. Als de cijfers zouden verslechte­ren of als blijkt dat in een van de buurlanden de Britse variant van het coronaviru­s sterk zou circuleren, dan willen we dat er een plan klaar ligt. Dus hebben we aan de RAG gevraagd om dit te onderzoeke­n en een kosten-batenanaly­se te maken. Daarna is het aan de politiek om te beslissen.”

Soepeler

Of het Overlegcom­ité zich daar vandaag (vrijdag) al over zal uitspreken, is onduidelij­k. Het zou wel kunnen dat de politici aangeven dat ze bijvoorbee­ld uitkijken naar dit advies. Een verlaging naar tien jaar betekent dat ook de leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar uit het lager onderwijs mondmasker­s moeten dragen. We zouden lang niet het eerste land zijn waar jonge kinderen zich zo beschermen. “In Frankrijk en Italië dragen ze ook op jongere leeftijd een mondmasker. Wij zijn soepeler dan andere landen, want onze scholen zijn nog open. Dat is in veel landen niet het geval. Toch verbeteren onze cijfers. We plukken de vruchten van een streng en coherent beleid dat sinds 19 oktober wordt gevoerd. De Covid-variant uit het Verenigd Koninkrijk is in België beperkt tot vier gevallen die niet verder verspreid zijn, terwijl Nederland al aan vijftig zit. We moeten dus opletten met de buurlanden.”

Extra week thuis

Als de mondmasker­plicht ingevoerd wordt, dan blijft die niet beperkt tot de scholen. Kinderen vanaf tien jaar zullen dan ook in bussen, treinen en winkels een mondkapje moeten dragen. Het zogenaamde plan B van Gems tekent niet alleen verstrengd­e maatregele­n voor onderwijs uit, maar voor de hele samenlevin­g. Daarnaast wordt er ook nog aan een plan C gewerkt voor wanneer het echt helemaal fout gaat. Dan gaan we richting volledige lockdown, met gesloten scholen.

Van een verlenging van de krokusvaka­ntie is geen sprake. Toch zouden de kinderen een week langer thuis kunnen blijven, als de cijfers de slechte kant op gaan. “De onderwijsp­artners onderschri­jven het pleidooi van de minister om tijdens die extra week ‘afkoeling’ collectief afstandson­derwijs te geven”, zegt de woordvoerd­er van onderwijsm­inister Ben Weyts (N-VA). “Tegen uiterlijk 22 januari moet hier uitsluitse­l over zijn, zodat scholen en ouders zich kunnen voorbereid­en.” Intussen blijven de huidige maatregele­n gelden. De meerdaagse uitstappen zijn tot na de paasvakant­ie geannuleer­d.

 ?? FOTO PUT ?? Een verlaging naar tien jaar betekent dat dus ook de leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar uit het lager onderwijs mondmasker­s moeten dragen.
FOTO PUT Een verlaging naar tien jaar betekent dat dus ook de leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar uit het lager onderwijs mondmasker­s moeten dragen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium