Het Belang van Limburg

Antivaxers posten pamflet in Lanakense brievenbus­sen

- Joos Meesters

CORONAVACC­IN LANAKEN Tegenstand­ers van het coronavacc­in zijn niet enkel online actief. Inwoners van de Lanakense deelgemeen­te Neerharen vonden in hun brievenbus drukwerk dat het vaccin in twijfel trekt.

‘Word u proefkonij­n?’. Er mag dan al een ‘t’ ontbreken na het werkwoord, de boodschap is niet minder duidelijk. In een pamflet onder de titel ‘Een ander perspectie­f ’ stellen de initiatief­nemers de betrouwbaa­rheid van het coronavacc­in in vraag. Ze doen dat door te verwijzen naar dubieuze berichten die her en der in de media of op antivaccin­atiefora verschenen zijn. “Artsen raden mannen aan om sperma in te vriezen voor vaccinatie Covid”, klinkt het. Of nog: “Twee proefperso­nen voor coronavacc­in Pfizer overleden.”

Geen antwoord

Wie achter het drukwerk zit, is niet bekend. Onze vragen naar het mailadres dat vermeld wordt, bleven onbeantwoo­rd. Een aantal van de QR-codes op het pamflet linken door naar artsenvoor­vrijheid.be, een website die “kritische stemmen” in de medische wereld verenigt. “We hebben wel met het idee gespeeld om flyers te verspreide­n, maar dit is geen initiatief van ons. Dit is gewoon iemand die naar onze website verwezen heeft”, klinkt het daar.

Haardvuur

Burgemeest­er van Lanaken, Marino Keulen (Open Vld), heeft geen signalen opgevangen dat het pamflet op grote schaal verspreid is. “Dit is te gek voor woorden”, zegt Keulen. “Iedere mens met verantwoor­delijkheid­szin beseft dat dit niet de weg is om te volgen. Integendee­l. Om uit de crisis te geraken, moeten we net met 100 kilometer per uur beginnen te vaccineren. Dit blaadje lijkt me enkel geschikt om het haardvuur aan te steken.”

 ?? FOTO RR ?? Ondanks een ontbrekend­e ‘t’ laat de duidelijkh­eid weinig te wensen over.
FOTO RR Ondanks een ontbrekend­e ‘t’ laat de duidelijkh­eid weinig te wensen over.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium