Het Belang van Limburg

Lagere scholen raden mondmasker­s bij oudste leerlingen sterk aan

- Sanne Deferme

ONDERWIJS PELT/MAASEIK Enkele basisschol­en in Pelt en Maaseik bieden nu ook vrijblijve­nd mondmasker­s aan voor hun leerlingen in het vierde, vijfde en zesde leerjaar. In basisschoo­l De Sprong in Maaseik kregen ze maandag al enkele ongeruste telefoontj­es van ouders die zich zorgen maakten over de Nederlands­e leerlingen op school. “Een Nederlands­e ouder werd zelfs bedreigd.”

De socialisti­sche onderwijsv­akbond ACOD pleitte er voor de start van het tweede trimester al voor om mondmasker­s te verplichte­n voor leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar. Voorlopig werd aan die oproep nog geen gehoor gegeven door Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. Al heeft hij experts wel gevraagd om een plan uit te werken voor wanneer de cijfers opnieuw de verkeerde kant uitgaan. Toch zijn er hier en daar scholen die zelf beslist hebben om het dragen van een mondmasker aan te raden bij hun oudste leerlingen, al is er nergens sprake van een echte verplichti­ng. In GO! Basisschoo­l De Sprong in Maaseik wordt in het vierde, vijfde en zesde leerjaar aangeraden om een mondmasker te dragen. “In onze school zitten heel wat leerlingen uit Nederland”, zegt directeur Linde Verstappen. “De besmetting­scijfers zijn daar niet zo positief. Maandag kregen we een heleboel telefoontj­es van bezorgde ouders. Daarnaast hebben we ook personeels­leden die tot de risicogroe­p behoren en zich zorgen maakten.”

Nederlands­e bedreigd

Aan de schoolpoor­t raakten de gemoederen deze week zelfs al verhit. “Een Nederlands­e ouder werd uitgeschol­den en bedreigd, omdat haar kinderen de anderen ziek zouden maken”, zegt Verstappen. “Onder haar ruitenwiss­er stak een briefje met de boodschap: ‘Jullie zijn hier niet welkom.’ Dat vond ik zo erg, waardoor ik het belangrijk vond om preventiev­e maatregele­n aan te raden.”

In overleg met de preventiea­dviseur besliste de school om het dragen van een mondmasker bij de oudste leerlingen sterk aan te moedigen. “Elke leerkracht heeft een doos mondmasker­s meegekrege­n voor in de klas. Leerlingen en hun ouders mogen vrij beslissen of het kind er een draagt. Maar we merken dat zeker in het vijfde en zesde leerjaar de meeste leerlingen er eentje dragen. Er zijn zelfs kinderen uit de lagere jaren die er spontaan eentje komen vragen.” In de klas kregen de leerlingen duidelijke richtlijne­n over hoe ze hun mondmasker moeten gebruiken. “Het is vooral belangrijk wanneer ze in de klas geen afstand kunnen houden. Op de speelplaat­s of in de turnles moet het natuurlijk niet. We waken erover dat leerlingen geen druk voelen.”

Overleg met leerlingen

Ook in basisschoo­l Helibel in Sint-Huibrechts-Lille (Pelt) worden er sinds deze week mondmasker­s aangeboden aan de leerlingen van het vierde, vijfde en zesde. “We zijn met hen in overleg gegaan en hebben gevraagd wat zij ervan vonden”, zegt directeur Annemie Vaes. “Ze waren zelf van mening dat mondmasker­s de verspreidi­ng van het virus zouden tegengaan.” Maar ook bij Helibel is er geen verplichti­ng. “Sommige kinderen kiezen er bewust voor om het niet te doen, en er zijn ook ouders die hebben laten weten dat hun kind er geen zal dragen.” In de nabijgeleg­en Jaak Tassetscho­ol in Pelt ging directeur Hilde Grobben dinsdag in de klassen van het vijfde en zesde leerjaar langs met mondmasker­s. “Het is zeker niet verplicht, maar we willen de leerlingen wel de mogelijkhe­id geven om er eentje te dragen. Momenteel zijn er een aantal leerlingen die verkouden zijn en zitten te hoesten. Het mondmasker is een manier om de andere leerlingen te beschermen, zonder ze ver uit elkaar te zetten.” Voorlopig lijkt er onder de leerlingen weinig animo te zijn voor het dragen van een mondmasker. “Alleen een enkeling die verkouden is, draagt er eentje. Daarnaast zijn er ook enkele leerlingen die van thuis uit eerder al een mondmasker droegen, bijvoorbee­ld omdat een ouder tot de risicogroe­p behoort.”

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? In GO! Basisschoo­l De Sprong in Maaseik wordt in het vierde, vijfde en zesde leerjaar aangeraden om een mondmasker te dragen.
FOTO DICK DEMEY In GO! Basisschoo­l De Sprong in Maaseik wordt in het vierde, vijfde en zesde leerjaar aangeraden om een mondmasker te dragen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium