Het Belang van Limburg

Ruim helft Limburgse rusthuizen eind volgende week gevaccinee­rd

- Koen Snoekx

VACCINATIE­CAMPAGNE HASSELT Na Triamant in Sint-Truiden wordt er deze week in nog twee andere rusthuizen in Limburg gevaccinee­rd. Volgende week wordt de campagne fors versneld. Tegen eind volgende week zullen al meer dan de helft van de Limburgse rusthuizen gevaccinee­rd zijn.

Na rusthuis Triamant in SintTruide­n gisteren donderdag, zullen vandaag de 170 bewoners van woonzorgce­ntrum Sint-Jozef in Pelt een prik met het coronavacc­in krijgen. Zaterdag

is het dan de beurt aan de 75 bewoners van Melderthof in Lummen. Aan het einde van deze proefweek zullen in Limburg in totaal 435 rusthuisbe­woners gevaccinee­rd zijn.

Vanaf volgende week wordt het tempo van vaccineren in Limburg opgevoerd. De vaccins zullen dan niet enkel geleverd worden vanuit het Jessa Ziekenhuis in Hasselt, dat dinsdag 7.000 vaccins kreeg aangelever­d, maar ook vanuit Sint-Trudo in Sint-Truiden waar volgende week dinsdag de eerste 4.000 vaccins zullen toekomen. “Bedoeling is om volgende week een kleine 6.000 rusthuisbe­woners, verspreid over 55 woonzorgce­ntra in Limburg te vaccineren”, zegt Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Dat betekent dus dat eind volgende week meer dan de helft 58 van de 100 - rusthuizen in Limburg gevaccinee­rd zullen zijn.

Rusthuispe­rsoneel

Vanaf 18 januari gaat de vaccinatie­campagne in Vlaanderen, en dus ook in Limburg, een nieuwe fase in. “Vanaf die week zullen de woonzorgce­ntra naast hun bewoners tegelijker­tijd ook zo veel mogelijk hun personeel vaccineren”, zegt Joris Moonens.

In de week van 18 januari zullen er in Limburg opnieuw 29 rusthuizen aan bod komen. Deze rusthuizen krijgen in totaal ruim 3.600 vaccins aangelever­d om hun bewoners en personeels­leden in te enten. In de week van 25 januari zijn in Limburg nog zeven rusthuizen aan de beurt. Voor die laatste week van januari zijn nog 630 vaccins voorzien. Volgens de huidige planning zullen in de maand januari dus 94 van de 100 Limburgse rusthuizen gevaccinee­rd zijn. “De overige zes woonzorgce­ntra in Limburg moeten nog in de planning opgenomen worden”, zegt Joris Moonens. “Mogelijk komen deze woonzorgce­ntra in januari nog aan bod, al heeft een aantal rusthuizen ook aangegeven om in februari pas vaccins te ontvangen.”

 ?? FOTO RR ?? Volgende week wordt de vaccinatie­campagne in de Limburgse rusthuizen fors versneld.
FOTO RR Volgende week wordt de vaccinatie­campagne in de Limburgse rusthuizen fors versneld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium