Het Belang van Limburg

Helft bedrijven verwacht beterschap

- Dominiek Claes en Guido Cloosterma­ns

De Limburgse bedrijven hebben de tweede lockdown redelijk goed doorstaan: er is geen sprake van een nieuwe terugval. Bijna de helft verwacht dat het in 2021 beter zal gaan. “Maar laat de steunmaatr­egelen voor bedrijven niet abrupt los”, klinkt het.

Dat blijkt uit de Polsslag Ondernemen­d Limburg (POL) die VKW en Unizo Limburg ieder kwartaal naar buiten brengen. De POL is een bevraging die bij zowel grote als kleine Limburgse ondernemin­gen peilt naar de resultaten van het voorbije kwartaal en de vooruitzic­hten voor het lopende kwartaal. Dat alles resulteert in één cijfer, de POL. Een cijfer boven 0 betekent dat een meerderhei­d positief gestemd is, een negatief cijfer dat een meerderhei­d het somber inziet. De POL werd donderdag voor de zestigste keer in vijftien jaar voorgestel­d.

Slechtste jaar

De POL voor januari 2021 komt uit op -16,7. Dat is een lichte verbeterin­g met de vorige POL (-17,1). Die stagnatie is het resultaat van de evaluatie van het voorbije kwartaal (-18,7) en de prognose voor het eerste kwartaal van 2021 (-14,7). De bevraging werd eind december 2020 bij de Limburgse ondernemer­s afgenomen. Het feit dat de vaccins het licht aan het einde van de coronatunn­el zichtbaar maken, heeft de ondernemer­s dus geen boost bezorgd. “Je kan wel stellen dat de tweede lockdown niet voor een nieuwe terugval heeft gezorgd”, zegt Johan Schilderma­ns, stafmedewe­rker van VKW Limburg. “Het herstel stokte in het vierde kwartaal, maar het ging niet bergaf. Vooral de maakindust­rie en de bouw waren de sterkhoude­rs.” In elk geval gaat het volledig jaar 2020 de geschieden­is in als het slechtste in vijftien jaar POL. Voor meer dan de helft van de Limburgse bedrijven (53 procent) was 2020 een jaar dat slechter was dan het jaar voordien. Maar toch: voor een kwart (26 procent) was het een beter jaar.

Vooruitzic­hten

In 2021 kan het dus enkel maar beter gaan. Dat is de verwachtin­g van bijna de helft (46 procent) van de Limburgse bedrijven. Eén op de drie (31 procent) verwacht dat het even goed of slecht wordt als in 2020. Een kwart van hen houdt rekening met een verslechte­ring. Een meerderhei­d van de Limburgse ondernemer­s (67 procent) verwacht bovendien dat de bedrijvigh­eid voor hun bedrijf tegen eind 2021 terug naar het niveau van voor de crisis zal klimmen of zelfs erover. Exact de helft van de ondernemer­s verwacht dat de Belgische economie dit jaar sterk zal herstellen.

De Limburgse ondernemer­s verwachten ook dat ze dit jaar met winst zullen afsluiten (77 procent). De rest houdt rekening met verlies. Op het vlak van personeel zijn de bedrijven minder optimistis­ch. “Een meerderhei­d van 63 procent verwacht het jaar niet te eindigen met meer personeel”, stelt Yves Houben van Unizo Limburg vast.

Exitstrate­gie

Marc Meylaers, voorzitter van VKW Limburg, stelt met tevredenhe­id vast dat de Limburgse bedrijven nog altijd willen investeren. “Daarom mijn oproep: schaf de bestaande steunmaatr­egelen voor de bedrijven straks niet abrupt af. Ik ben mij ervan bewust dat we de zombiebedr­ijven, die normaliter niet voldoende winst genereren om hun leningen af te betalen, niet nodeloos moeten steunen, maar we mogen de investerin­gsplannen van de andere bedrijven ook niet dwarsbomen”, aldus Meylaers.

Daar sluit Geert Lambrechts, voorzitter van Unizo Limburg, zich bij aan. “Het wordt hoog tijd dat de overheden zich buigen over een exitstrate­gie: in welke volgorde gaan we welke sectoren laten opstarten en hoe bouwen we de steunmaatr­egelen af? Ik heb de indruk dat daarover nog niet is nagedacht. Dat is nochtans nodig om iedereen perspectie­f te geven.”

 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? De maakbedrij­ven en de bouw waren de sterkhoude­rs van het laatste kwartaal van 2020.
FOTO LUC DAELEMANS De maakbedrij­ven en de bouw waren de sterkhoude­rs van het laatste kwartaal van 2020.
 ?? Bron: Unizo Limburg/VKW ??
Bron: Unizo Limburg/VKW

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium