Het Belang van Limburg

Man raakt slaags met inbrekers

Rudi Kees (57) uit Hamont raakte woensdagav­ond slaags met twee inbrekers in zijn woning aan de straat Smele. Hij sloot een van hun fietsen, maar kon niet verhindere­n dat ze vluchtten.

- Geert Van Baelen

Woensdagav­ond kwam Rudi om 17.20 uur thuis. “Ik reed met mijn camionette de inrit op en bij het uitstappen zag ik dat er twee fietsen achter mijn huis stonden”, doet Rudi het relaas. “Er is bezoek, was mijn eerste gedachte. En vrijwel meteen voelde ik dat er iets niet klopte. Ik wandelde rustig verder en zag dat een raam van de achterbouw openstond en duidelijk was opengebrok­en. Toen besefte ik dat er zich binnen mensen met slechte bedoelinge­n bevonden.” Hij hield het hoofd koel. “Die komen hier niet zomaar weg, dacht ik. Ik probeerden hun fietsen op slot te doen, dan konden ze daar al niet meer mee vluchten. Helaas stak maar op één fiets een sleuteltje. Het andere, elektrisch­e exemplaar kreeg ik dus niet afgesloten. Daarna zette ik ook mijn camionette dwars over de inrit zodat daar hun vluchtweg werd belemmerd. Ik had ook nog mijn buurman proberen te verwittige­n.

Dan zou ik er bij een eventuele confrontat­ie niet alleen voorstaan. Maar hij nam zijn telefoon niet op.”

Koevoet

Rudi raapte zijn moed bij elkaar en ging zijn huis binnen. “Ik zag niet onmiddelli­jk iets, dus ik ging eigenlijk heel snel terug naar buiten. En daar was de niet afgesloten fiets al weg. Eén van de inbrekers was blijkbaar al achter mij naar buiten geglipt. Ik ging hem achterna. Omdat mijn camionette in de weg stond, moest hij zich door de dennen wringen. En vervolgens kwam zijn kompaan via de voordeur uit mijn huis. Toen stonden ze met twee voor mij. Ze hadden blauwe mondmasker­s tot ver boven hun neus getrokken, zodat ik hun gezichten niet kon zien. Eén van hen had een koevoet vast waarmee ze mijn raam hadden geforceerd. Hij wou me ermee raken, maar miste. ‘Give me the money’, riep hij. Vervolgens kwam het tot wat gestamp, maar uit vrees voor een klap in mijn nek heb ik me niet echt verzet. Uiteindeli­jk zijn ze op de fiets, met een van hen achterop, weggereden via de straat Korte

Smele. ‘Fucking Belgian’, riepen ze naar elkaar.”

Bekend

De twee inbrekers namen wel wat buit mee. “Een laptop, juwelen van mijn ouders, en een GPS hebben ze meegenomen. Maar ik heb een sterk vermoeden dat ik drie jaar geleden dezelfde inbrekers over de vloer heb gehad. Toen waren ze via hetzelfde raam naar binnen gekropen en hadden ze heel wat geld buitgemaak­t. Diezelfde vindplaats hadden ze nu ook helemaal overhoop gehaald, maar daar was natuurlijk geen geld meer te vinden. Daarom riepen ze volgens mij ‘Give the money’, maar dat bewaar ik niet meer in huis.” Rudi toont de damesfiets die inbrekers noodgedwon­gen moesten achterlate­n. “Er zit een sticker op van een fietsenmak­er uit Weert, waarschijn­lijk een gestolen exemplaar dat misschien weinig zegt over de jonge daders.”

“Ze hadden blauwe mondmasker­s tot ver boven hun neus getrokken en één van hen had een

koevoet vast”

Rudi Kees

Slachtoffe­r

 ?? FOTO GVB ?? Rudi Kees toont de fiets die hij achter de rug van de inbrekers kon afsluiten. “Ze zijn toch nog weggevluch­t op de andere fiets, met een van hen achterop. ‘Fucking Belgian’, riepen ze.”
FOTO GVB Rudi Kees toont de fiets die hij achter de rug van de inbrekers kon afsluiten. “Ze zijn toch nog weggevluch­t op de andere fiets, met een van hen achterop. ‘Fucking Belgian’, riepen ze.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium