Het Belang van Limburg

Oud-burgemeest­er Gabriels in oktober voor rechter

-

De Breese oud-burgemeest­er Jaak Gabriels (Verjonging/Open Vld) moet zich op 7 en 14 oktober 2021 voor de Tongerse correction­ele rechtbank verantwoor­den in het corruptied­ossier uit 2013, dat besliste de Tongerse rechter donderdago­chtend tijdens de agendazitt­ing. De stad Bree stelt zich burgerlijk­e partij.

De oud-burgermees­ter, die 36 jaar onafgebrok­en aan het bewind was, moet zich in oktober samen met zeventien andere partijen waaronder zijn toenmalig secretaris Thieu Verheyen en schepenen Maarten De Ceulaer en Wim De Gendt, verantwoor­den in een grootschal­ig corruptied­ossier. Gabriels wordt ervan verdacht een systeem met valse facturen op poten te hebben gezet waarbij geld van de stad Bree en bevriende bedrijven gebruikt werd om hun lokale liberale partij Verjonging te financiere­n. De feiten vonden volgens het parket plaats tussen 2005 en 2012. Het dossier werd opgevolgd door de speurders van de Centrale Dienst voor de Bestrijdin­g van Corruptie. In totaal werden er een veertigtal betrokkene­n in de zaak naar voren gebracht. Het merendeel van de betrokken bedrijven, die in Bree actief zijn, betaalden reeds een minnelijke schikking en moeten zich niet verder verantwoor­den voor de rechtbank.

Meester Pieter Helsen, die Jaak Gabriels bijstaat, laat weten dat hij voor de vrijspraak gaat. Jaak Gabriels riskeert een maximale gevangenis­straf van vijf jaar. De rechter wierp op dat er mogelijk sprake is van een verjaring van de redelijke termijn en vraagt hierover standpunt in te nemen bij het neerleggen van de conclusies ter voorbereid­ing van de pleidooien. Op 7 en 14 oktober 2021 zal de zaak behandeld worden.

 ?? FOTO RUDI VAN BEEK ?? Jaak Gabriels
FOTO RUDI VAN BEEK Jaak Gabriels

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium