Het Belang van Limburg

SINT-TRUIDEN

- Jozef Croughs

Op de hoek van de Truilingen­straat en de Kerkstraat in Kerkom is donderdag om 3.30 uur een schuur met hooi en stro in vlammen opgegaan. De schuur ligt achter een oud volkscafee­tje. Toen de brandweer ter plaatse kwam, sloegen de vlammen al door het dak.

In de schuur lag hooi en stro opgeslagen, restanten van het intussen gestopte landbouwbe­drijf van Jos Pirard. “Wij hebben ons meteen geconcentr­eerd op de woning, die uitgeeft op de Truilingen­straat. Die hebben we kunnen vrijwaren. Er werd een laadmachin­e ingeschake­ld om het stro buiten de loods te brengen. Tot ruim 8 uur is er nageblust om het vuur in de smeulende stro -en hooibalen te doven”, zegt sectorcomm­andant Dirk Odeurs van hulpverlen­ingszone

Omdat er bij de brand asbest vrijkwam, werd de Kerkstraat gedeelteli­jk afgesloten voor alle verkeer. “Gelukkig zat de wind goed en is de grote meerderhei­d van het asbest op straat terechtgek­omen. Er was dus geen gevaar voor de omgeving. Een gespeciali­seerde firma zal de restanten verwijdere­n”, aldus nog Odeurs. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

Geknetter

Zuid-WestLimbur­g.

“Mijn buurman had een knal gehoord en was daarvan wakker geworden”, zegt Freddy Dendas die in de buurt woont. “Hij maakte mij wakker. Ik zag de vuurgloed al vanuit mijn slaapkamer­raam. Wij hoorden wel nog geknetter dat sterk leek op de geluiden die de soldaten maken tijdens de schietoefe­ningen op het vlakbij gelegen militaire domein. Het was nog niet meteen duidelijk wat er precies aan de hand was, het leek erop dat er vuur gestookt werd in een van de weides in de omgeving. Pas toen we dichterbij gingen, zagen we dat de schuur brandde als en toorts. Het geknetter kwam van de oude eternieten golfplaten die de zijkanten van de schuur beschutten en door de hitte uit elkaar spatten. De partij hooi en stro was kurkdroog en zorgde voor een enorme vuurzee”, doet Freddy Dendas het verhaal. De bewoners zelf wilden geen commentaar geven.

BERINGEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium