Het Belang van Limburg

Amateurvoe­tbal denkt aan stoppen

- CORONACRIS­IS AMATEURVOE­TBAL

Zien we dit seizoen geen amateurvoe­tbal meer? De kans is reëel, omdat er vrijdag op het Overlegcom­ité hoogstwaar­schijnlijk nog geen knopen worden doorgehakt over de heropstart. Marc Van Craen, voorzitter van Voetbal Vlaanderen: “Als we nog lang moeten wachten, heeft het weinig zin om de competitie nog voort te zetten.”

Al sinds oktober, de tweede lockdown, ligt de amateurspo­rt op zijn gat. Op het Overlegcom­ité vrijdag worden nog geen versoepeli­ngen verwacht en dus nog geen groen licht over de heropstart. In het meest optimistis­che scenario was die aanvankeli­jk geprikt op 15 januari, om nadien te worden verdaagd naar 14 februari. Marc Van Craen van Voetbal Vlaanderen, voorzitter van de grootste amateurspo­rtbond, heeft er weinig hoop op. “Gelijk een langetermi­jnverbod voor het amateurvoe­tbal tot pakweg 1 april verwacht ik niet, maar ik betwijfel dat we begin februari kunnen opstarten.” Komende dinsdag zitten Voetbal Vlaanderen en de Waalse collega’s samen in de crisiscel van de voetbalbon­d. Wat met de rest van het seizoen voor het amateurvoe­tbal? Wat met zowel de lagere reeksen bij de volwassene­n als het jeugdvoetb­al? En wat is de mogelijke ‘deadline’ om te beslissen om dat al nauwelijks afgewerkte seizoen niet meer voort te zetten? Van Craen: “Dit mag niet te lang meer duren. Als we nog lang moeten wachten, heeft het weinig zin om de competitie voort te zetten. Stel dat we weer opstarten, dan kunnen er nog altijd coronageva­llen opduiken. De wedstrijde­n die daardoor in het water vallen, moeten ook weer worden ingehaald.”

En wat met de rest?

In het wielrennen hopen ze alvast om in het weekend van de Omloop ook de eerste clubkampio­enschappen voor de jeugd te kunnen organisere­n.

“Wij hopen dat we binnenkort de jongeren enig perspectie­f kunnen bieden”, zo luidt het. Verwacht wordt dat ze daarover op 15 januari uitsluitse­l krijgen.

Mikt het amateur/jeugdwielr­ennen op februari, dan hoopt het tennis, die andere grote outdoorspo­rt, op april. “We hopen op een normaal outdoorten­nisseizoen, dat ongeveer half april begint”, zegt Frank Muts, bestuursli­d van Tennis Vlaanderen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium