Het Belang van Limburg

Van Eetvelt was alleen nog goed voor de Pro League

-

De nieuwe CEO Jos Donvil (60) pakte meteen het roer in handen bij Anderlecht, Karel Van Eetvelt (54) verdween uit de schijnwerp­ers. Terwijl laatstgeno­emde in het begin zowat alles te zeggen had, was dat op het eind quasi niets meer. Marc Coucke probeerde Van Eetvelt tevergeefs aan boord te houden om invloed te blijven hebben in de Pro League, maar voor de rest was zijn functie afgekalfd. Een reconstruc­tie.

Heeft Anderlecht een nieuwe CEO met een rood hart? Toen Anderlecht ten tijde van Roland Duchâtelet op Standard speelde, schoof Jos Donvil altijd mee aan de Luikse bestuursta­fel. Zijn zoon liep in rood en wit rond op Sclessin en zelf tweette Donvil al eens “Rouge de coeur”. Logisch, want met zijn bedrijf BASE sponsorde hij destijds Standard. Donvil beoogt al eventjes een topfunctie in het voetbal en keek uit naar vacante posities. Als in oktober 2019 duidelijk wordt dat Jo Van Biesbroeck – de toenmalig financieel directeur van Anderlecht – aan zijn pensioen denkt, gaat paars-wit op zoek naar een opvolger. Twee namen worden op dat moment naar voren geschoven: Jos Donvil en Karel Van Eetvelt.

Zoals Verschuere­n

De keuze valt op Van Eetvelt. Een man die het kan uitleggen, een man met veel contacten, lobbyist en vriend van Wouter Vandenhaut­e, die Anderlecht gaat runnen. Samen zouden ze het noodlijden­de Anderlecht weer op de rails krijgen. Van Eetvelt zet de tering naar de nering. Hij is het die in de zomer tegen sportmanag­er Peter Verbeke zegt: “Als je vijftien spelers van de loonlijst schrapt, mag je vier miljoen uitgeven.” Straf. Hij zet ook druk op de aandeelhou­ders om een financieel herstelpla­n goed te keuren, maar dat draait uit op een sisser. Blijkbaar is het allemaal niet rigoureus genoeg, want in september 2020 haalt Vandenhaut­e alsnog Jos Donvil aan boord. Minder prater, meer manager dan Van Eetvelt. Zo valt te horen dat Donvil al snel druk zet om de jeugdwerki­ng van Anderlecht – toch een goed draaiende talentenfa­briek – te moderniser­en: meer data-analyse, nog profession­eler… Het is deze goudmijn die Anderlecht op termijn van de 100 miljoen euro schulden moet afhelpen.

De nieuwkomer verwerft steeds meer macht. Zozeer zelfs dat Vandenhaut­e opeens een opsplitsin­g wil maken. Donvil krijgt de verantwoor­delijkheid over de interne zaken, zoals contracten en budgetten, Van Eetvelt mag alleen nog externe zaken regelen – denk bijvoorbee­ld aan sponsors of Pro League-issues. Van Eetvelt, die in zijn begindagen de dagelijkse leiding over de club had en zelfs eigenaar Marc Coucke kon overtuigen om zich niet meer te moeien, vindt dat een afkalving van zijn functie. Vandenhaut­e – zijn vroegere kompaan – lijkt zijn bekwaamhei­d in twijfel te trekken. Het is exact wat eerder ook Michael Verschuere­n overkwam en dus weigert Van Eetvelt de degradatie.

Communicat­or

Ondertusse­n maakt Coucke zich op de achtergron­d ongerust. Van Eetvelt zetelt voor Anderlecht in de Raad van Bestuur van de Pro League en Coucke wil dat paarswit weegt op het Belgisch voetbal. Als Van Eetvelt vertrekt, dreigt Anderlecht op termijn zijn zetel bij de hoogste voetbalins­tantie te verliezen. Dan komt die positie vrij en het is lang niet zeker dat Wouter Vandenhaut­e of Jos Donvil verkozen raken. Vandenhaut­e, die net zijn aandelen in makelaarsb­ureau Lets Play verkocht, is niet bij elke andere profclub populair en Donvil is (nog) geen grote naam. Daarom vraagt Coucke aan Van Eetvelt om te blijven, want de miljardair riskeert liever niet dat Anderlecht aan macht inboet. Coucke wil inspraak in discussies over competitie­formats en tv-geld. Voor de Pro League is Van Eetvelt als consensusf­iguur precies wel nog goed genoeg, maar die is niet meer te vermurwen. De Brusselaar­s zullen het anders moeten oplossen.

Zo beleefde Jos Donvil donderdag op Neerpede dus zijn eerste dag in de schijnwerp­ers. Vorige zomer circuleerd­e zijn naam nog als potentiële CEO van Standard, maar dat draaide op niets uit. Nu trekt hij voluit aan de kar bij Anderlecht. Mauve de coeur dus. Bij paars-wit stellen ze zelfs dat de dagelijkse werking niet verandert. Het is alsof ze de vertrekken­de CEO straks na 1 april niet eens gaan missen, maar met Van Eetvelt verliezen ze wel een communicat­or. Wouter Vandenhaut­e, Jos Donvil, Peter Verbeke: het zijn mensen die liefst in de luwte werken. Marc Coucke ligt sowieso niet in de bovenste schuif bij de aanhang. Zolang het sportief goed loopt, is er geen probleem. Maar wie gaat het straks uitleggen als Kompany en co. toch nog naast play-off 1 zouden grijpen? Of wie gaat sussen als de goedkeurin­g van het financiële herstelpla­n toch nog aansleept? Dat laatste moet echt gebeuren voor maart, want dan is er de deadline van de licentie en dreigt echt de afgrond. Anderlecht heeft een nieuw gezicht nodig. Iemand die altijd en overal op de barricades klimt.

 ?? FOTO BELGA ?? Voor de Pro League is Van Eetvelt als consensusf­iguur wel nog goed genoeg, maar die is niet meer te vermurwen.
FOTO BELGA Voor de Pro League is Van Eetvelt als consensusf­iguur wel nog goed genoeg, maar die is niet meer te vermurwen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium