Het Belang van Limburg

Jules schrijft boek over Zonhovenar­en in kolonies

-

Geschiedsc­hrijver Jules Evers heeft een boek klaar over Zonhovenar­en die tijdens de vorige eeuw naar de Belgische kolonies trokken.

Nadat hij opzoekinge­n deed in allerhande archieven, vertelt Jules het verhaal van zestig Zonhovenar­en in zijn boek. Opmerkelij­k is dat het bedrijf Foraky, dat in Zonhoven was gevestigd, een belangrijk aandeel heeft in het uitzenden van mensen naar de kolonies. “Het bedrijf leverde boorwerker­s voor Union Minière dat in Afrika mijnen bouwde met als doel grondstoff­en de delven”, zegt Jules. “Jammer genoeg heb ik bij Foraky - dat er destijds in slaagde om voor die tijd moderne schachten te bouwen - geen archieven over de kolonies kunnen terugvinde­n. Ook niet bij het huidige bedrijf waarin Foraky destijds is opgegaan.”

Wees

Jules vond wel veel informatie het Afrikaans archief in Brussel en zodra hij de namen kende, voerde hij gesprekken met de mensen zelf, met familieled­en of nabestaand­en. “Er zijn mensen van alle slag naar de kolonies getrokken”, zegt hij. “Je kunt ze globaal onderverde­len in drie groepen: werknemers van bedrijven, van de overheid en missionari­ssen.” Zo is er bijvoorbee­ld het bijzondere verhaal te lezen van Pierre Vaes, een wees die een harde jeugd had gekend. “Hij trok naar Congo om onder meer ossen op te leiden als trekdieren”, zegt Jules. “Hoewel hij zijn job goed deed, had hij lak aan autoriteit en kwam hij vaak brutaal uit de hoek wat hem uiteindeli­jk zijn job kostte.” Een ander voorbeeld is het verhaal van boormeeste­r Alfons Bynens. Het verhaal wordt in het boek verteld vanuit het oogpunt van de (kleine) kinderen die in Kolwezi opgroeiden.

Naast het boek van Jules Evers geeft de Heemkundek­ring nog twee nieuwe boeken uit. Dat zijn: Wereldoorl­og II en Toerisme in Zonhoven tijdens de 20ste eeuw. U kunt de boeken kopen bij Paperclip.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium