Het Belang van Limburg

“Van Aert smult hiervan”

- Werner Bourlez en Maarten Delvaux

START/SCHUINE KANT “Dit wordt tricky”

“De startlicht­en floepen aan op de atletiekpi­ste aan het voetbalvel­d van de lokale eersteprov­incialer. Dat is opmerkelij­k, er moet bijna een hele toer worden afgehaspel­d vooraleer er het veld wordt ingedoken. Dit is riskant, want na 50 meter zit je al met een bocht. Op volle snelheid is dat tricky, want iedereen wordt naar buiten gedreven. Wie zijn start mist, heeft een probleem. Je zit snel ingesloten, en als je plaatsen wil winnen, moet je buitenom extra meters afleggen.” “De piste wordt eenmalig aangedaan. Na de eerste doortocht aan de finish komt een aangrenzen­de schuine kant in de plaats. Dit hoefde niet voor mij. Het brengt geen meerwaarde, maar creëert enkele gevaarlijk­e situaties omdat je een paar keer van het gras het asfalt moet oprijden. En omgekeerd. Een slipper is snel gemaakt.”

SPECTACULA­IRE BRUG “Heel wat kracht duwen”

“Na de start kom je snel aan de brug, en dat is een spectacula­ire constructi­e. Het domein is omwald door water, dus was de brug nodig om aan de overkant te geraken. Ze hebben er iets moois van gemaakt, in twee delen, met twee bochten. Die maken weinig uit, maar het blijft een serieuze helling waar je heel wat kracht moet duwen om boven te geraken.”

DUBBELE HEUVEL “Met power

het verschil maken”

“Na de spectacula­ire brug komen we op een nieuw gedeelte: een weide waar twee heuvels werden aangelegd. Eerst is er een kleinere waar je twee keer op moet. De eerste keer wordt het lopen, want onderaan is er een modderige brij. Na de afdaling klim je via trappen weer naar boven. Na de nieuwe afdaling ben je gelanceerd voor de tweede heuvel, die nog een pak steiler is. Je kan er wel op fietsen en dat zal wellicht zo blijven. Tenzij het een modderbrij wordt, maar dat denk ik niet. Dit is een stuk waar je kan uithalen met de power en het verschil maken.”

BALKJES/WASBORD “Genieten in het

Kabouterbo­s”

“Na de doortocht door de weide met heuvels passeren de renners voor de eerste keer voorbij de materiaalp­ost en duiken ze het zogenaamde Kabouterbo­s in. Hier zullen de kleinere renners van genieten (grijnst). De twee houten balkjes zijn daar de eerste hindernis, maar ze liggen net na een bocht, de snelheid zal dus niet hoog zijn. Dat is goed voor wie niet kan springen. Daarna volgt het wasbord, negen opeenvolge­nde aangelegde bulten. Dit is knap: mooi egaal. Hier kan je snelheid maken.”

ZANDSTROOK/AANKOMST “Winnaar komt als

eerste uit het zand”

“Na het wasbord wordt via trappen een heuveltje overwonnen, maar meteen daarna volgt een lange en lastige zandbak. Het is vrij smal, passeren wordt zeer moeilijk. Fietsen zal wel lukken, al is het zwaar. Wie hier als eerste doorkomt in de slotronde heeft een grote kans om te winnen. Want na de zandstrook is er enkel nog een korte, rechte strook, waar er wat autobanden zijn gestapeld, en zit je meteen op de aankomstst­rook. Die is heel smal en kort, inhalen lijkt onmogelijk.”

CONCLUSIE

“Er zal weinig tactiek aan te pas komen”

“Dit is een BK-waardig parcours, een serieuze verbeterin­g ten opzichte van de omloop van de Berencross. Die werd verreden in een speeltuin, maar het parcours is niet meer te herkennen. Het wordt een mooi BK. Er zijn meerdere sleutelmom­enten, maar op de twee aangelegde heuvels in de weide kan met het vermogen het verschil worden gemaakt. Die maken het zwaar en lastig. Maar het zal vooral de opeenvolgi­ng van hinderniss­en zijn die op den duur zal doorwegen. De favoriet is volgens mij Wout van Aert. Hij zal hiervan smullen, want hij krijgt een ideaal crossparco­urs voorgescho­teld, waar alles inzit. Zeker die stroken waar hij zijn vermogen kan uitspelen, zullen belangrijk zijn. Wout zal het tempo meteen heel strak houden om er een zware wedstrijd van te maken, zodat er weinig tactiek zal aan te pas komen en de mannen van Pauwels SauzenBing­oal niet echt een ploegenspe­l zullen kunnen spelen. Al zijn Michael Vanthouren­hout en Eli Iserbyt voor mij wel de twee outsiders.”

“Bij de vrouwen blijft Sanne Cant de favoriete, maar Lotte Kopecky zou mits een goede start wel eens kunnen verrassen. De Nederlands­e dames zijn er niet bij en dat zal voor het eerst een heel andere wedstrijd opleveren. En dan is een verrassing niet uitgeslote­n.”

WIELRENNEN

Geen afkoopsom voor Hirschi? -

DSM zou het contract met Marc Hirschi ontbonden hebben en dus is de nieuwe werkgever (UAE Team Emirates) geen afkoopsom verschuldi­gd. De Zwitser is nog altijd niet voorgestel­d door zijn nieuwe werkgever.

Afscheid van Ventoso -

Fran Ventoso heeft op Instagram zijn afscheid aangekondi­gd. De in mei 39-jarige Spanjaard was zeventien jaar prof en vond na het afhakende CCC geen ploeg mee.

Mitri start eigen wielerploe­g -

James Mitri (21) start zijn eigen continenta­le wielerploe­g op. De Nieuw-Zeelander reed voor Burgos-BH en Vini Zabu-KTM, maar is van oordeel dat hij met zijn eigen Global6 meer talenten gelijke kansen kan bieden.

ATLETIEK

Opnieuw geen Speedrun op Terlaemen -

De ‘5KSpeedrun’, die gepland staat op 17 januari, zal ook bij een tweede poging niet kunnen plaatsvind­en op het circuit van Terlaemen in Zolder omwille van de nog steeds geldende coronamaat­regelen. Op 25 oktober van vorig jaar werd de eerste poging ook al geannuleer­d. De eliteloper­s hopen dat de Cross Cup-manche van Hannuit in een afgeslankt­e versie op 24 januari wel zal kunnen plaatsvind­en zodat zij nog eens in actie kunnen komen. De organisati­e wacht de beslissing van het Overlegcom­ité van vrijdag 8 januari of 15 januari af.

 ?? FOTO KURT ?? De brug, bestaande uit twee delen en twee bochten, springt het meest in het oog.
FOTO KURT De brug, bestaande uit twee delen en twee bochten, springt het meest in het oog.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium