Het Belang van Limburg

“Walging, frustratie en boosheid”

De chaos in de Verenigde Staten, waar opgehitste Trumpisten het Capitool bestormden en vier doden vielen, zindert nog na. Ook bij Amerikaans­e atleten die in Limburg actief zijn. “Dit is beschamend.”

- Jürgen Schrooten, Johnny Peeters, Frederik Baeten en Pieter Vanlommel

Mitch Stahl (Greenyard Maaseik)

“Voel me verraden door Trump”

“Walging. Frustratie. Boosheid. Al die emoties gaan door me heen”, reageert Mitch Stahl, volleyball­er Greenyard Maaseik. “Hoe meer ik erover hoor en zie, hoe groter mijn frustratie­s. Door corona hebben we al een moeilijk jaar achter de rug. 2021 moest een nieuwe start worden. En dan dit... (zucht) Dit is een zwarte dag voor de VS, voor de wereld. Wat bezielt Trump om mensen aan te sporen het Capitool te bestormen? Hij heeft de voorbije vier jaar vaker onbezonnen en onvolwasse­n dingen uitgekraam­d, maar nooit zo onverantwo­ord als nu.” Stahl, die politieke wetenschap­pen heeft gestudeerd, stemde onlangs op... Trump. “Niet omdat ik weg ben van de persoon, wel omdachten

bij dat ik achter een deel van zijn beleid stond. Nu voel ik me verraden. Ik kan niet anders dan toegeven dat links gelijk had over Trump. Na zijn nederlaag heeft hij zich als een klein kind gedragen én zijn ego boven het land, boven de democratie gesteld. Daar zijn geen excuses voor. Ik hoop dat de conservati­even zich herpakken en dat links dit niet gebruikt voor een politiek spelletje. Deze bullshit moet stoppen. Dit is niet het Amerika waarin ik ben opgegroeid. Dit is niet het Amerika dat de wereld kent. Dit is niet het Amerika dat de wereld nodig heeft.”

Ronnie McCollum (BBC Croonen Lommel) “Politie agressieve­r tijdens

Black Lives Matters”

Ook Basketbalc­oach Ronnie McCollum (ex-Limburg United, nu Lommel) veroordeel­t de gebeurteni­ssen in Washington. “Het is beschamend”, vertelt hij. “Als kind zag ik op tv beelden van staatsgrep­en in Zuid-Amerika en andere delen van de wereld. Wij dat die mensen gek waren, dat het ons nooit zou overkomen. Trump is verantwoor­delijk, maar alles is begonnen nadat Obama president was. Er is toen een witte radicale beweging ontstaan. Wat mij het meest frustreert, is de reactie van de politiedie­nsten. Tijdens de Black Lives Matterspro­testen waren de ordetroepe­n veel agressieve­r ten opzichte van de betogers dan nu. Ik ben al heel mijn leven democraat. Hun ideeen over gelijke rechten, klimaatver­andering en gezondheid­szorg zijn veel beter. Ik hoop en denk dat Joe Biden en Kamala Harris iets moois zullen realiseren.”

Gabriel Villa (Limburg Shotguns) “Media zijn de schuldige”

De Amerikanen van American Football-club Limburg Shotguns zijn eveneens gechoqueer­d. Een van hen is de 24-jarige Gabriel Villa, hij is afkomstig van Arizona en werkt op de militaire basis in Noord-Limburg. “Geweld is nooit de oplossing”, aldus Villa. “Je moet de wetten en de regels van een land respectere­n. Ook al is de uitkomst niet naar je zin. Voor mij zijn de media de grote schuldige. Er doet in de USA zoveel fake news de ronde en veel mensen slikken dat allemaal voor waarheid. Dan krijg je van die uitspattin­gen. Dit is een grote klap voor mijn land. Heel de wereld heeft dit gezien. De storm zal optrekken en de mensen zullen weer naar elkaar toegroeien. Maar het zal niet van vandaag op morgen zijn.”

Chris Durkin (STVV) “Ons land was nooit

eerder zo verdeeld”

Bij STVV-speler Chris Durkin overheerst ongeloof. “Het hoort bij onze basisrecht­en om onze mening te uiten, maar wat nu gebeurd is, is een brug te ver. Het Capitool bestormen is een volledig fout signaal. De VS waren nooit eerder zo verdeeld als nu. Terwijl we in het verleden een voorbeeld waren van hoop en eenheid. Er wacht Joe Biden een zware taak.”

Quasi unaniem wordt Trump met de vinger gewezen als verantwoor­delijke. Durkin begrijpt dat, maar breekt tegelijk een lans voor de geconteste­erde president. “Ik ben niet akkoord met de manier waarop hij met bepaalde zaken omgaat, zoals vrouwen. Maar wie zich als Trump-aanhanger out, wordt scheef bekeken. Dat zou niet mogen. Trump doet het op zijn manier, niet altijd volgens de regeltjes. Maar hij heeft er wel voor gezorgd dat de Amerikaans­e economie floreert in moeilijke omstandigh­eden.”

 ?? FOTO AFP ?? De beelden van het Capitool in Washington zorgden ook voor een schokgolf bij Amerikaans­e atleten in onze provincie.
FOTO AFP De beelden van het Capitool in Washington zorgden ook voor een schokgolf bij Amerikaans­e atleten in onze provincie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium