Het Belang van Limburg

Corona zorgt voor extra hinderniss­en

-

HINDERNIS 1

Eén groom per ruiter

Elke deelnemer mag op dit concours slechts vergezeld worden door één groom (paardenver­zorger). “Een ruiter heeft gemiddeld een drietal paarden ingeschrev­en voor de wedstrijd”, zegt Laurens Meynaerts, directeur van Sentower Park. “Die moeten verzorgd, gestald, gevoed en ingereden worden. Dat is erg veel werk voor een duo. Zo nam de Duitse topper en olympisch medaillewi­nnaar Christian Ahlmann in het verleden regelmatig vier grooms mee voor zijn dieren. Nu zal hij ouderwets zelf een handje moeten toesteken.”

HINDERNIS 2

Politie spelen

De algemene Covid-maatregele­n gelden uiteraard ook voor alle aanwezigen op Sentower Park. Meynaerts: “Dat betekent dat iedereen een mondmasker moet dragen, dat er respect is voor de afstandsre­gel van anderhalve meter en dat handschoen­en verplicht zijn voor en na het concours. Als organisato­r moet ik de deelnemers wijzen op die verplichti­ngen, dat zorgt ervoor dat ik geregeld politieman moet spelen. En da’s niet altijd makkelijk, omdat je de eigen klanten, die inschrijvi­ngsgeld neertelden, moet terechtwij­zen.”

HINDERNIS 3

Beleving is weg

Publiek is niet toegestaan op de New Year Tour, die nog tot zondag duurt. Meynaerts: “En dat is jammer, want elke sportwedst­rijd staat of valt toch een beetje met de beleving rondom. Maar voor deze springweds­trijd dus geen honderden supporters, die paard en ruiter met ingehouden adem gadeslaan om vervolgens een klapsalvo te lossen. Om liefhebber­s en geïnteress­eerde kopers uit de Aziatische, Russische of Arabische markt toch te laten genieten, wordt de wedstrijd wel integraal online uitgezonde­n.”

HINDERNIS 4

Beperkte competitie

Sportwedst­rijden zijn enkel toegestaan voor prof(ruiter)s, maar ook hun competitie blijft door de coronacris­is beperkt. Meynaerts: “Paarden hebben competitie nodig om in vorm te blijven. De reis, de veranderen­de omgeving, de wedstrijd,… het is nodig om het paard topfit te houden. Zoiets kan je met trainen alleen niet bereiken. Gelukkig kunnen we de profession­ele ruiters deze GP nog aanbieden. Maar voor de amateurs is deze periode frustreren­d. Trainen zonder doel of hoop op een doorbraak werkt demotivere­nd.”

HINDERNIS 5

Omzetverli­es van 50%

De coronarege­ls zijn ook een streep door de rekening van Sentower Park. Directeur Meynaerts schat het omzetverli­es op 50%. “Ik vergelijk het concours met een showroom. Het is onze etalage, maar alles errond doet de winkel draaien. Die eetstandje­s, champagneb­ar of fuif mogen nu niet. Na een mislukt 2020 moet 2021 een overgangsj­aar worden, zodat we in 2022 weer kunnen opbouwen. Wat dat betreft is de paardenspo­rt niet anders dan andere sectoren. Al slagen we er toch in om 65 personen tewerk te stellen voor de GP.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium