Het Belang van Limburg

“Wij spelen met schoenen van Hans”

- Sven Claes

Al zo’n vijftien jaar zijn Niels van de Wall (29) van derdeprovi­ncialer KFC Diepenbeek en Pieter-Jan Caproens (29) van vierdeprov­incialer Heis Sport bevriend met Club Brugge-draaischij­f Hans Vanaken (28). De zelfverkla­arde Gouden Driehoek volgt de prestaties van de Lommelse Rode Duivel op de voet.

Het trio was tien jaar geleden onafscheid­elijk en nu nog steeds, ook al zien ze mekaar niet meer zo vaak als ze willen door de afstand tussen Limburg en Knokke, de huidige woonplaats van Vanaken. Die innige band ontstond op de schoolbank­en in Hasselt. “Pieter-Jan en ik kenden elkaar al vele jaren en in 2010 besloten we om een opleiding marketing te volgen aan hogeschool PHL in Hasselt. In de eerste lessen van het jaar zat Hans een rij voor ons. We kenden hem niet als voetballer, maar zijn toen aan de praat geraakt”, vertelt Niels. “Hans speelde toen nog in de belofteplo­eg van Lommel SK en het zag er totaal niet naar uit dat hij zou doorbreken of een mooie carrière zou uitbouwen”, vult Pieter-Jan aan.

Van enig lesmateria­al uitwissele­n was wel geen sprake. “We konden niets delen, want we hadden niets”, grapt Niels. “We hadden gelukkig goede vriendinne­n in de klas op wie we konden rekenen. Lommel SK trainde ’s avonds, dus Hans kon iedere les aanwezig zijn. Al wil dat niet zeggen dat we dat ook deden. Het ontbijt en het middageten op de PHL sloegen we daarentege­n nooit over (lacht).”

Geblondeer­de haren en tattoos

Het onverander­de karakter van Hans bleek de basis van hun hechte vriendscha­p. “Hans is nog voor 95 procent hetzelfde”, zegt Pieter-Jan. “Hij is nog altijd de simpelheid zelve. Vlot aanspreekb­aar, behulpzaam en gewoon gebleven.”

Die vijf procent verschil zit volgens Niels in zijn gevoel voor mode. “Het enige grote verschil met vroeger is dat hij er toen als een sloddervos uitzag, maar nu altijd piekfijn in orde is dankzij zijn vrouw Lauren. Tot zijn 18 jaar had hij nog nooit van het woord gel gehoord. Als Hans zijn karakter veranderd was, of plots zijn haren had geblondeer­d of tattoos had gezet, dan waren we ook geen vrienden gebleven.”

Die hechte band leverde al heel wat mooie herinnerin­gen op.

“Het allermoois­te was de verplaatsi­ng van Lokeren naar Hull City. Hans speelde daar één van zijn beste matchen ooit. We vertrokken ’s nachts met zijn vrouw Lauren en moeder Renild, we waren in totaal 15 uur onderweg en kwamen net voor de aftrap aan. We bekeken de match (1-1) en daarna gingen we met de boot terug naar België. Hans was toen onmenselij­k sterk. De voorzitter van Hull City wilde hem meteen kopen”, herinnert Pieter-Jan zich nog. “Ook in zijn debuutweds­trijd tegen Anderlecht met de twee doelpunten zaten we in het stadion. Elk belangrijk moment zijn we aanwezig. Alleen Club Brugge is lastiger bij een titelwedst­rijd”, aldus Niels nog.

Duvel

Na een wedstrijd werd het nachtleven ingedoken. “Na elke thuiswedst­rijd van Lommel trokken we het centrum in. Hans was op dat moment koning van het drinken van Duvel. Je zou het hem niet geven, maar na een wedstrijd kon hij tot acht Duvels drinken. Ik lag de hele zondag halfdood in bed en hij stond zondagocht­end zonder problemen op om uit te lopen. Ik ben ook tien dagen met Hans naar Lloret de Mar geweest. In de laatste uren van de vakantie zochten we heel de kamer af, zodat we niets zouden vergeten. Toen we aan de luchthaven arriveerde­n, bleek dat we onze vliegtuigt­ickets op tafel hadden laten liggen. Ryanair rekende ons 130 euro aan. We hadden beiden 132 euro op zak. Met de laatste twee euro op zak kochten we een flesje water en vertrokken we blut naar huis”, herinnert Niels zich nog.

Alle drie maat 45

Rechercheu­r Niels en AVEVE Bilzen-zaakvoerde­r Pieter-Jan haspelen hun wedstrijde­n af in Hans’ voetbalsch­oenen. Pieter-Jan: “Hans speelt met één bepaald type. Als daar elke twee à drie maanden een nieuwe kleur van verschijnt, dan krijgt hij die. Op die korte periode verslijt je natuurlijk niet zo veel paar, dus heeft hij er veel op overschot. We vragen er ook alleen maar als we er nodig hebben. Het toeval wil dat we alle drie maat 45 hebben.”

Niels: “Hans is ooit eens naar een wedstrijd van mij komen kijken toen ik een strafschop miste. Ik heb het toen uiteraard op zijn schoenen gestoken (lacht).”

Fluostifte­n

Fluogeel, oranje, paars of roze. Opvallen doet het duo zeker.

“Ik ben er ook niet altijd fan van dat we met fluostifte­n rondlopen, maar het zijn voor de rest uitstekend­e schoenen. Ik heb gelukkig wel de techniek om met mijn schoenen op te vallen, Pieter-Jan niet”, schatert Niels. “Je krijgt er soms ook commentaar op. In het begin bij Lokeren gunde iedereen het Hans, maar nu bij Club Brugge zijn er helaas ook veel meer tegenstand­ers.”

 ??  ?? Niels van de Wall en Pieter-Jan Caproens, samen met Hans Vanaken de zelfverkla­arde Gouden Driehoek.
Niels van de Wall en Pieter-Jan Caproens, samen met Hans Vanaken de zelfverkla­arde Gouden Driehoek.
 ?? FOTO DICK DEMEY/RR ??
FOTO DICK DEMEY/RR
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium