Het Belang van Limburg

Nepagenten bestelen mensen tijdens controle in huis

De politie waarschuwt voor twee nepagenten in politie-uniform die mensen in hun huis bestelen. Ze sloegen al op enkele plaatsen in Limburg toe. Met een smoes doen ze een valse controle in huis en daarbij stelen ze geld.

- Marij Wyers

De daders, verkleed in politie-uniform, rijden in een zwarte bestelwage­n, en dat is op zich abnormaal. “Politiemen­sen in uniform zijn doorgaans op patrouille in een herkenbare politiewag­en met ‘striping’”, zegt politiewoo­rdvoerster Dorien Baens van de zone Limburg Regio Hoofdstad.

Twee mannen in politie-outfit bellen aan en komen met een smoes binnen, een controle op zwartwerk bijvoorbee­ld. Soms dragen de agenten een klassiek uniform maar het kan ook zijn dat ze vestjes dragen die lijken op kogelweren­de vesten. Wanneer de mannen in het huis rondsnuffe­len, zoeken ze geld. Op enkele plaatsen hebben ze dat niet gevonden en zijn ze zonder buit vertrokken.

De politie waarschuwt alle mensen om agenten zonder legitimati­ebewijs niet binnen te laten. “Iedereen mag het legitimati­ebewijs van een agent vragen. Wanneer politiemen­sen zeggen dat ze een huiszoekin­g willen uitvoeren, dan moeten ze een huiszoekin­gsbevel van een onderzoeks­rechter hebben. Ook naar dat document mag u vragen. Ga niet enkel op het uniform af”, waarschuwt Dorien Baens.

Drie daders

Politiezon­e LRH voert het onderzoek. Dit wordt zeer ernstig genomen omdat de daders het vertrouwen, het imago en de autoriteit van de politie schaden. De nepagenten maakten al slachtoffe­rs in meerdere gemeenten in Limburg. De eerste meldingen dateren van november. “We vermoeden dat er mogelijk nog meer mensen slachtoffe­r zijn van de nepagenten. Mogelijk hebben ze nog niet gemerkt

dat ze werden bestolen of dat het om valse politiemen­sen ging”, aldus de politie. Iedereen die vermoedt dat hij of zij slachtoffe­r is, mag zich melden. De daders hebben het niet enkel op senioren gemunt, iedereen is een mogelijk slachtoffe­r.

De bende bestaat vermoedeli­jk uit drie daders: twee mannen in een uniform bellen aan, de derde zit vermoedeli­jk nog aan het stuur van de zwarte bestelwage­n.

→ De politie vraagt iedereen om oplettend te zijn. Om het onderzoek vooruit te helpen en deze daders te vinden, vraagt de politie aan iedereen die slachtoffe­r was of die meer informatie heeft om de politie te mailen via info@politielrh.be

 ?? FOTO RR ?? De nepagenten komen met een zwarte bestelwage­n en dat is niet normaal.
FOTO RR De nepagenten komen met een zwarte bestelwage­n en dat is niet normaal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium