Het Belang van Limburg

Buren boos over hoogbouw en extra studentenk­amers

- Dirk Jacobs

Een petitie met de handtekeni­ngen van 82 buren is bezorgd aan het kabinet van burgemeest­er Steven Vandeput. De onderteken­aars willen niet dat er een gebouw van vier hoog komt op een parkeerple­k in de Gazometers­traat. Ook willen ze geen 210 studentenk­amers even verderop.

Volgens de buren schendt de hoogbouw hun privacy. Vzw De Oever wil er een centrum bouwen voor leer- en leefactivi­teiten voor een 40-tal jongeren tussen 7 en 18 jaar. “We hebben absoluut niks tegen De Oever, en ook niet tegen de komst naar hier. Al hadden we natuurlijk liever gehad dat de twaalf mooie bomen die we nu als uitzicht hebben niet zouden sneuvelen”, zegt Mieke Van Haegendore­n namens de groep buren die de petitie lanceerde. De meesten wonen in het nieuwe project Stadshaven of in de herenhuize­n langs de Groene Boulevard. Ze kijken uit op de plek die vandaag een private parking is, maar het stuk grond heeft ook een ‘blauwe kleur’, dienstbaar voor gemeenscha­psvoorzien­ingen dus. “Die gasten van De Oever gaan hier dan ook wonen”, zegt Van Haegendore­n. “Maar hier staan zoveel woonblokke­n leeg. Kan men deze open ruimte niet beter behouden en een van de leegstaand­e blokken strippen en omvormen? In de nieuwe plannen hebben ze echt nul speelruimt­e op deze plek.”

Betonstop?

Niet alleen de vier etages van De Oever baren de buren zorgen, ook de plannen voor studentenh­ome Studho in de Armand Hertzstraa­t leiden tot onrust. “Daar worden de 87 kamers die er vandaag zijn verbouwd en met een bijkomende verdieping uitgebreid tot 178 kamers. Achterin komt een nieuwbouw met nog een 32 kamers. Met plots 210 studenten in onze buurt vrezen we voor overlast. Als buren willen we meer inspraak bij toekomstig­e plannen voor onze wijk. Daarnaast vinden we dat de geplande bouwvolume­s te groot zijn voor de te bebouwen oppervlakt­es. Er werd de Hasselaren een betonstop beloofd, daarna was er sprake van een betonpauze, maar in werkelijkh­eid verdwijnen elk stukje groen en elk publiek pleintje in onze buurt.”

“In beide dossiers loopt het openbaar onderzoek tot 13 januari, en daarin adviseren we de mensen die opmerkinge­n hebben altijd om die te laten horen”, reageert burgemeest­er Steven Vandeput (N-VA). “Alleen op die manier kennen de betrokken diensten de gevoelighe­den en kan er in de beslissing­svorming, waar mogelijk, rekening mee gehouden worden.”

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Volgens de buren schendt de hoogbouw hun privacy.
FOTO SERGE MINTEN Volgens de buren schendt de hoogbouw hun privacy.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium