Het Belang van Limburg

Georges Simenons ‘La Maison du Canal’ staat te koop

In de Wateringen in Elen staat het pand ‘La Maison du Canal’ te koop. De 170 jaar oude hoeve staat centraal in de gelijknami­ge roman van de Luikse auteur Georges Simenon.

- Mark Dreesen

In 1852 werd ‘La Maison du Canal’ gebouwd als dijkwachte­rswoning van de Zuid-Willemsvaa­rt. De grootvader van Georges Simenon was er lang dijkwachte­r. Georges ging als kleine knaap vaak op vakantie in Elen. Toen de Luikenaar in 1933 een moordverha­al schreef, nam hij het huis van zijn grootouder­s als basis voor het duistere verhaal. Het boek, ‘La maison du Canal’, werd tien jaar geleden overigens door deze krant in het Nederlands uitgegeven. In 2002 kocht het Agentschap voor Natuur en Bos de hoeve. Die bestond uit een woonhuis centraal tussen stallingen en gronden in een agrarisch gebied met ecologisch belang. ANB wilde er een verblijfs- en dagrecreat­ieoord voor bosklassen van maken. Maar in juni 2014 werd in een schuur naast het hoofdgebou­w brand gesticht. De schade bleef beperkt, al gaf een onderzoek aan dat er benzine was gebruikt om het vuur aan te wakkeren. Maar een week later, op de dag dat de Cel Erfgoed het pand zou bezoeken, brak er in de ochtend opnieuw brand uit. Deze keer was de schade in het woonhuis niet te overzien. Een uitslaande brand liet zelfs het dak instorten. Na de brand stonden enkel de buitengeve­ls van het beschermde centrale hoofdgebou­w nog recht. Was er opnieuw kwaad opzet in het spel? Wellicht, want in het pand waren er al lange tijd geen stroomvoor­zieningen meer. Door de nieuwe brand werden de geplande restaurati­ewerken geschrapt.

Schapen

“Vandaag zijn we zeven jaar later en we zien in de hoevesite momenteel weinig mogelijkhe­den”, aldus Jeroen Denaeghel van ANB. “Een deel van de site bieden we dan ook te koop aan. Het gaat om het uitgebrand­e woonhuis aan de straatzijd­e, een bijhorende hoge schuur en de achtergele­gen tuin. Het deel dat we te koop aanbieden is 32,78 are groot en omheind. Hiervoor zoeken we een partner die er een dynamische invulling aan kan geven. Aan de zijde van Rotem staat naast de hoeve een lage stal met opvallende klokkentor­en die we niet verkopen. Deze stal blijft in beheer van ANB en wordt mee ingeschake­ld in onze begrazings­projecten met schapen. De herder kan hier zijn schapen stallen in het weekend of zelfs zieke dieren scheiden van de kudde. De weilanden achter de hoeve, die tot tegen de Zuid-Willemsvaa­rt lopen, verkopen we dus niet.”

Prijs

Onlangs werden nog instandhou­dingswerke­n uitgevoerd aan het woonhuis. Naast planken tegen de ramen kreeg het centrale gebouw een voorlopig dak om het tegen verder verval te beschermen. Het prijskaart­je voor ‘La Maison du Canal’ blijft voorlopig een groot geheim. Jeroen Denaeghel: “Er is door de dienst Vastgoedtr­ansacties van de Vlaamse overheid een schatting gemaakt van de waarde van het gebouw in de huidige toestand. Dat bedrag maken we op dit moment niet bekend. Mogelijk werkt men met biedingen waarbij dit historisch waardevol landgoed aan de hoogste bieder zal toegewezen worden.”

 ?? FOTO MARK DREESEN ?? Het woonhuis wordt verkocht, maar de stal met klokkentor­en blijft eigendom van het Agentschap Natuur en Bos om te gebruiken voor begrazings­projecten met schapen.
FOTO MARK DREESEN Het woonhuis wordt verkocht, maar de stal met klokkentor­en blijft eigendom van het Agentschap Natuur en Bos om te gebruiken voor begrazings­projecten met schapen.
 ?? FOTO FRANCE 2 ?? Georges Simenon
FOTO FRANCE 2 Georges Simenon

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium