Het Belang van Limburg

F-16’s vliegen meer vanuit Kleine-Brogel en toch niet meer klachten

- Jan Bex

Door corona moet Defensie buitenland­se oefeningen schrappen. F-16’s vertrekken en landen nu meer dan anders vanuit vliegbasis Kleine-Brogel. Toch zijn er niet noemenswaa­rdig meer klachten van omwonenden.

Hechtel-Eksel is een van die Noord-Limburgse gemeenten die vertrouwd zijn met supersonis­ch lawaai in het luchtruim. Is dat nu meer te horen?

“Het gevoel leeft wel dat er precies meer gevlogen wordt”, zegt Jan Dalemans, burgemeest­er van Hechtel-Eksel. “Maar dat resulteert niet in veel meer klachten. Wel hebben we onlangs een klacht gehad van een in dit geval nieuwe inwoner uit Lommel die zich eraan stoorde. Defensie antwoordt dan altijd snel en correct.” In Bocholt, waarvan deelgemeen­te Kaulille vlak naast de basis ligt, én in de aanvliegro­ute, een gelijkaard­ig verhaal. Burgemeest­er Stijn Van Baelen: “De afgelopen maanden heb ik geen telefoons daarover gehad Al weten nieuwe inwoners, die niet van Kaulille zijn, vaak niet dat er een militaire vliegbasis vlakbij ligt. Maar dat is klassiek.”

Operatie Midden-Oosten

“Het klopt dat we meer in eigen land vliegen door corona”, bevestigt kolonel-vlieger Jeroen Poesen, basiscomma­ndant van Kleine-Brogel. “Buitenland­se oefeningen in de VS, Canada en Sardinië zijn uitgesteld, maar intussen moeten onze piloten wel gekwalific­eerd blijven. We vliegen nog wel boven buitenland­s grondgebie­d, maar dan met opstijgen en landen in Kleine-Brogel. Maar het is niet zo dat er nu veel meer klachten zijn.”

Intussen is een deel van het personeel van Kleine-Brogel in operatie in het Midden-Oosten. Poesen: “Die missie tegen IS loopt gewoon verder. Maar door corona moeten onze piloten, die om de twee weken worden afgelost, eerst 14 dagen in quarantain­e voor ze eraan mogen beginnen. Dat compenseer­t. Er zijn immers meer piloten die door onze strenge hygiëne even niet kunnen vliegen. Desondanks hebben we altijd geleverd wat men van ons verwacht.”

 ?? FOTO BELGA ?? Door corona moet Defensie buitenland­se oefeningen schrappen.
FOTO BELGA Door corona moet Defensie buitenland­se oefeningen schrappen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium