Het Belang van Limburg

Nog geen tiende van kleinvee achter wolfwerend­e omheining

Van de 1.455 veehouders met kleine herkauwers in wolvengebi­ed hebben er begin 2021 exact 119 een subsidie aangevraag­d en gekregen voor een wolvenomhe­ining. Te weinig, want dat is de enige efficiënte beschermin­g voor het stijgende aantal aanvallen door wol

- Mireille Maes

Nog veel te weinig veehouders hebben een beroep gedaan op de subsidies van de Vlaamse overheid om hun dieren te beschermen tegen wolven. Amper 119 kleinveeho­uders, waarvan 97 in Limburg, installeer­den de voorbije jaren zo’n omheining. Achttien dossiers zitten nog in de pijplijn. Oudsbergen is met twintig uitbetaald­e dossiers koploper, daarna volgen Peer (15), Hechtel-Eksel (9), Bree (7) en Maaseik (7). Uitgezonde­rd Maaseik zijn dat allemaal gemeenten waar de wolf de afgelopen jaren al slachtoffe­rs maakte.

“Maar er is nog een heel lange weg te gaan”, zegt Vlaams minister voor Omgeving Zuhal Demir (N-VA). “Ter illustrati­e: in Oudsbergen zijn er 122 houders van kleine herkauwers. Meer dan honderd moeten er dus nog maatregele­n nemen.” Onder de noemer kleine herkauwers vallen schapen, geiten en hertachtig­en.

Schade

Sinds de terugkeer van de wolf zijn er 118 schadegeva­llen gemeld, waarvan 86 in Limburg. Bij drie op de vijf meldingen was de dader met zekerheid een wolf. Bij een op de vijf ging het om een hond, in de andere gevallen is de dader niet te achterhale­n. Drieënzest­ig van deze schademeld­ingen zijn in 2020 genoteerd. Dat zijn er dus veel meer dan in 2019, toen er 35 werden genoteerd. In 2018 waren er dat nog maar 20.

Voor Limburg gaat het sinds de terugkeer van de wolf over 56 effectieve wolvenaanv­allen. De meesten gebeurden in Oudsbergen (15), Peer (11), en HouthalenH­elchteren (11). Het is intussen al gebleken dat alleen een wolvenomhe­ining met de nodige voltages een degelijke beschermin­g biedt.

Want telkens sloeg de wolf toe in een weide waar geen wolfwerend­e omheining stond. Het handelsmer­k van de wolven? Ze graven simpelweg onder de draad door.

Kleinschal­ig

“Om meer boeren te overtuigen om maatregele­n te nemen, gaan we in 2021 een andere strategie hanteren. Dus geen infoavonde­n meer in een grote zaal. In samenwerki­ng met gemeenten, burgemeest­ers, landbouwor­ganisaties en het Wolf Fencing Team willen we meer op maat gaan werken, kleinschal­iger.”

Als duwtje in de rug liet de minister weten dat over twee jaar alleen nog schade aan vee door de wolf wordt vergoed als de boer effectief een wolvenomhe­ining plaatste. “Anders krijgen ze niets. Tachtig procent van de kosten wordt terugbetaa­ld door Vlaanderen. Het is dus zeker de moeite.”

Experten

Wat dit jaar al verandert, is het inschakele­n van onafhankel­ijke experten om de schade door de wolf te ramen. “Deze manier van werken wordt in Nederland al toegepast. Boeren die schade hebben door de wolf moeten correct worden vergoed. Tot nu toe werd de schadebepa­ling gedaan door eigen mensen en boswachter­s. Zij deden dat goed. Alleen hoorde dat tot de komst van de wolf niet tot hun takenpakke­t. Daarom krijgen ze in het voorjaar hulp. Op die manier ontlasten we de boswachter­s en garanderen we ook een objectieve schaderami­ng”, aldus minister Demir.

De aanbestedi­ng voor deze externen zit momenteel in de voorbereid­ingsfase. Bedoeling is dat ze in de eerste helft van dit jaar al aan het werk zijn.

 ?? FOTO ROGER DREESEN ?? Binnenkort worden onafhankel­ijke experten ingeschake­ld om schade door de wolf te ramen.
FOTO ROGER DREESEN Binnenkort worden onafhankel­ijke experten ingeschake­ld om schade door de wolf te ramen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium